Maharishi Ájurvéda

Haritaki – Méregtelenít és táplálja a test szöveteit

Az ájurvédikus gyógynövényeket bemutató sorozatunk 7. részében a haritakit mutatjuk be, mely antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkezik.

Latinul: Terminalia chebula

Szankszrit nyelven: Haritaki

Hindi nyelven: Hardh

Magyarul: Indiai cserzőgubacs

Felhasznált részei:


Gyümölcse. Minden növénynek és azok részeinek más gyógyászati értéke van, és máshogy kell elkészíteni annak érdekében, hogy hatóanyagai maximálisan hasznosuljanak.

Ez a fa vadon él Észak- és Közép-India erdőiben, Bengálban, Madrasban, Mysoreban és Bombay déli részén.

A hagyományos ájurvédikus használatban:  • A Haritaki az ájurvédában a leghatékonyabb rászajánaként (élettartam-növelő) ismert. A hagyományok alapján abban a hírben áll ez a növény, hogy úgy véd és táplál, akár az anyatej.

  • Méregtelenít és táplálja a test szöveteit (Dhatus).

  • A híres ájurvédikus készítmény (Triphala) alkotórésze, az Amalakival (Emblic Myroblans) illetve a Bibhitakival (Beleric Myroblans) kombinálva.

  • Az ájurvédában hat ízt ismerünk; édes, savanyú, sós, keserű, csípős és fanyar. A Haritaki ebből ötöt tartalmaz – a sóst kivéve. Így mindenkinek megfelelő rászajána.

  • Hét fajtája van ennek a növénynek, a leghatékonyabb alfaja a Vijaya. A Maharishi Ayurveda ezt a változatot használja készítményeiben – a legjobb élettartam-növelő hatás elérése érdekében.

  • A Haritaki antioxidáns tulajdonsággal rendelkezik, és hatékony szer a székrekedés ellen. Pozitív hatású a hajra, bőrre, szemekre és a májra is.

A kombinációk a legjobbak

 

Maharishi ájurvéda orvosai nem javasolják a növény alkalmazását egymagában – számos fontos indok miatt.

 

Az ájurvéda a gyógynövények évezredek óta tökéletesített tudományát egyesítette a klinikai gyakorlattal. Ájurvédikus nézőpontból nem igazán alkalmazott a gyógynövények alkotórészeken alapuló tudományos tanulmányozása. Mert egy gyógynövény számos különböző hatást képes kifejteni, attól függően, hogy milyen gyógynövényekkel van kombinálva, továbbá számos tényezőtől, mint pl. az adagolás, a feldolgozottság, stb. Ha valaki ezen a tudás alapú elemzés alapján csak az eredményekre fókuszál – ami akár érdekes is lehet, nem kap teljes körű betekintést a gyógynövények hatásaiba, amit egyes növények kifejtenek.

 Fordította: Molnár Tamásné Nikl Éva

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*