Az ájurvédikus gyógynövényeket bemutató sorozatunk 7. részében a haritakit mutatjuk be, mely antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkezik.
Latinul: Terminalia chebula
Szankszrit nyelven: Haritaki
Hindi nyelven: Hardh
Magyarul: Indiai cserzőgubacs
Felhasznált részei:
Gyümölcse. Minden növénynek és azok részeinek más gyógyászati értéke van, és máshogy kell elkészíteni annak érdekében, hogy hatóanyagai maximálisan hasznosuljanak.
Ez a fa vadon él Észak- és Közép-India erdőiben, Bengálban, Madrasban, Mysoreban és Bombay déli részén.
A hagyományos ájurvédikus használatban:
- A Haritaki az ájurvédában a leghatékonyabb rászajánaként (élettartam-növelő) ismert. A hagyományok alapján abban a hírben áll ez a növény, hogy úgy véd és táplál, akár az anyatej.
- Méregtelenít és táplálja a test szöveteit (Dhatus).
- A híres ájurvédikus készítmény (Triphala) alkotórésze, az Amalakival (Emblic Myroblans) illetve a Bibhitakival (Beleric Myroblans) kombinálva.
- Az ájurvédában hat ízt ismerünk; édes, savanyú, sós, keserű, csípős és fanyar. A Haritaki ebből ötöt tartalmaz – a sóst kivéve. Így mindenkinek megfelelő rászajána.
- Hét fajtája van ennek a növénynek, a leghatékonyabb alfaja a Vijaya. A Maharishi Ayurveda ezt a változatot használja készítményeiben – a legjobb élettartam-növelő hatás elérése érdekében.
- A Haritaki antioxidáns tulajdonsággal rendelkezik, és hatékony szer a székrekedés ellen. Pozitív hatású a hajra, bőrre, szemekre és a májra is.
A kombinációk a legjobbak
Maharishi ájurvéda orvosai nem javasolják a növény alkalmazását egymagában – számos fontos indok miatt.

Fordította: Molnár Tamásné Nikl Éva