Maharishi Ájurvéda

Életmód és a táplálkozás az uralkodó dósák tükrében

vatachurnaorganic_1Ha a Váta az uralkodó dósa

Gondoskodjunk elegendő pihenésről, tegyük rendszeressé életünket. Lehetőség szerint adjuk le a késői és az éjszakai műszakot, feküdjünk le 22 óra előtt (még akkor is, ha nem érezzük magunkat álmosnak). A fogyás elkerülésére fogyasszunk rendszeresen meleg ételt, Váta Csurnát, nyers ételeket, stb. A Váta-masszázsolajjal végzett masszázs, az ősi védikus zene (Száma Véda) és a Gandharva Véda hallgatása azért különösen hatékony, mert a Váta egyensúlya a tapintáson és a halláson keresztül állítható helyre a legkönnyebben. Csepegtessünk hálószobánkban Váta-aromaolajat az aromalámpába!

Ha a Pitta uralkodik

pittachurnaorganicFontos, hogy időről időre lehűtsük a szervezetünket, elménket és érzelmeinket – fogyasszunk hűvös italokat, szellőztessünk, tartsunk szünetet, amíg „lehiggadunk”. Kerüljük a hőséget és a közvetlen napsugárzást! Csökkentsük a sófogyasztást! Az alkohol, az ecet, a szénsavas italok és a csípős fűszerek felszaporítják a Pittát, ezért ezeket is kerülnünk kell. Használjunk a fűszerezéshez Pitta Csurnát. Szabadidőnkben olvassunk jó könyveket, melyek tágítják a szellemi és érzelmi látókörünket (védikus irodalom, vallási könyvek)! Ne legyünk túlságosan ambiciózusak, és ne végezzünk nyaktörő mutatványokat munkahelyünkön vagy sportolás közben! Csepegtessünk hálószobánkban Pitta-aromaolajat az aromalámpába!

Egy egyszerű recept: Zúzzunk porrá mozsárban vagy mixerben 20 gramm currylevelet, 11-csipetnyi sót és fekete borsot! Ebéd előtt keverjük össze 1 teáskanálnyit 1 evőkanál főtt rizzsel, amennyiben koleszterinszintünk normális, ghít (tisztított vajat) is adjunk hozzá! Utána kortyolgassunk forralt vizet!

Ha uralkodó dósánk a Kapha

kaphachurnaorganicLegfontosabb feladatunk anyagcserénk élénkítése. Keljünk korán, fogmosás után végezzünk gharsanmasszázst, majd vegyünk forró fürdőt vagy zuhanyozzunk le. Kortyolgassunk rendszeresen forralt vizet, ha lehet kevés gyömbérrel! Csak akkor együnk, amikor nagyon éhesek vagyunk! Ne nassoljunk, fogyasszunk könnyű, zsírszegény ételeket, csak kevés cukrot (de édesítőszert semmiképp!), sokféle fűszert, pl. Kapha Csurnát, gyömbért, borsot, mustármagot, kurkumát, szegfűszeget, fahéjat. A fizikai állapotunknak megfelelő rendszeres testmozgás erőt ad és jó közérzetet biztosít. Milyen új hobbi, milyen új munka vidítana fel minket? Mivel a Kapha egyensúlya leginkább a szagláson keresztül állítható helyre, vegyük körül magunkat fanyar, friss illatokkal: A Kapha aromaolaj, a halántékra és a mellkasra kent MA 634, a fürdővízbe kevert törpefenyő- vagy eukaliptuszolaj kiválóan megfelel.

Forrás: Dr Enst Schrott, Dr Wolfgang Schachinger Ájurvéda a szív és érrendszeri betegségek gyógyításában című kiadvány

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*