Maharishi Ájurvéda

Cukor: az édes kísértés ájurvédikus szemmel

Coca-cukorA cukor olyan finom… miért támadják hát annyit manapság? Ha olykor ránk tör a cukor utáni olthatatlan vágy, mi is eltűnődhetünk azon, hogy miként mérsékelhetnénk ezt. Az alábbiakban áttekintjük, mit tehetünk annak érdekében, hogy egészséges módon, teljes gyönyörűséggel élvezzük az édes nyalánkságokat.

A titkok

A cukor egy édes, kristályos anyag, amelyet különböző növényekből nyernek, mint amilyen a nádcukor és a répacukor. Ez manapság az édes íz iránti vágy kielégítésének leggyakoribb eszköze, ám gyakran használják tartósító vagy erjesztő szerként is.

A cukor az 1700-as évek után vált luxustermékből hétköznapi fogyasztási cikké. A legutóbbi időben pedig az üdítőitalok és a feldolgozott élelmiszerek népszerűségével nagymértékben megnőtt a cukorfogyasztás. Ez az ipai országokban elérheti az évi 30-40 kg-ot is, amely döbbenetes mennyiség! Ám ha belegondolunk, hogy egy dobozos üdítőben 10 teáskanál rejtett cukor lapul, akkor könnyű belátni, hogy miként fogyasztunk el ilyen sok cukrot.

A cukor hatása

A finom cukor néhány embert feldob, másokat lehangolttá lesz, továbbá elnyomja az immunrendszert és kárt tesz a szívben. Kifejezetten növeli a hasi zsírpárnákat és megnehezíti a fogyást. Kimutatták kapcsolatát a rákos sejtek növekedésével és a rákos sejtek túlélésével (a rák burjánzik a cukrot fogyasztva). A cukor hasonló hatással van a májra, mint az alkohol, és a kutatások szerint a túladagolt cukor az élethosszunkat is megrövidíti. Fontos megjegyezni azonban, hogy a tejben (laktóz), a mézben és a gyümölcsben (fruktóz) lévő cukrok nem mutatják azokat az egészségkárosító hatásokat, mint a többi cukor.

Itt a segítség!

Alább egy idézet Hari Sharma és Rama Kant Mishra „The Answer to Cancer: Is Never Giving it a Chance to Start” című könyvéből.

„Adjunk a testünknek egy kis segítséget. Íme egy ájurvédikus titok. Próbálkozzunk meg a Gymnema sylvestre nevű gyógynövénnyel. Ez a gyengéd növény, melyet sokszor csak keresztnevén gymnemának szoktak nevezni, a „cukor taposó” vagy „cukorgyilkos” . Nem csupán egyetlen fronton harcol, hanem több téren is megakadályozza azt, hogy a szervezet felvegye a cukrot. Először is elveszi a cukor ízét. Tényleg. Vegyünk be egy kicsit a növényből, majd tegyünk cukrot a nyelvünkre. A legtöbb ember ugyanazt mondja: olyan íze van a cukornak, mint a homoknak.

A gymnema aktív összetevője a „gymnema sav”. A benne lévő molekulákat a szervezetünk cukormolekuláknak tekinti. Ezek betöltik a receptorokat, így amikor a kis glükóz is arra jár, már nincsen számára hely odahaza (mármint az ízlelőbimbókon). Egyszerűen nem érezzük az édes ízt. Ráadásképpen a gymnema a keserű ízt is elveszi, így még a csokoládé sem lesz annyira csábító, mint máskor.

Mindezek mellett amikor a vékonybelünkbe kerül, a gymnema sav előadja a maga kis imposztor magánszámát. Betölti a receptorok cukornak szánt helyét a belekben, így elejét veszi annak, hogy a cukor felhasználja ezeket. A cukor ahelyett, hogy a véráramba kerülne, egyszerűen kimegy a szervezetből. A vércukorszintünk a helyes irányba, azaz lefelé terelődik.”

A gymnema megtalálható a Maharishi Ájurvéda Be Trim 1 és Be Trim 2  tablettáiban.

betrimA zsírszövetet az ájurvéda méda dhátunak nevezi, amiből jó néhány embernek túl sok van. A kalóriák számlálása helyett az ájurvéda kiegyensúlyozott étrendet és egészséges életmódot javasol, így hosszú távon biztosítható az ideális testsúly. A Be Trim I., Be Trim II. tabletták fő összetevője a Gymnema sylvestre – ájurvédában ismert nevén „a cukor gyilkos” (madhu-vinashi: az édes elpusztítója). A Gymnema sylvestre egy sűrű levelű, szőlőhöz hasonló bokrokon és fákon élő futónövény, Dél-Indiában honos. Ez a növény a cukor rombolójaként ismert a világban, mert az ősi időkben az ájurvédikus orvosok megfigyelték, hogy ha a gymnema levelét fogyasztják, az elnyomja a cukor ízét. Ennek a felfedezésnek köszönhetően egyre nagyobb népszerűségnek örvend, és újra alkalmazzák az édesség utáni sóvárgás csökkentésére, testsúlycsökkentés elősegítésére, a vércukor szint kiegyensúlyozására. A Gymnema Sylvestre növényben található vegyület a gimneminsav, mely a vércukorszint normalizálását segíti elő. Ez az anyag a zsírok és a szénhidrátok felszívódását képes gátolni, így a cukorbetegség kezelésében és fogyókúrák kiegészítőjeként is kitűnően használható.

Életmód tanácsok

  • Fogyasszuk a Maharishi Ájurvéda Be Trim 1 és Be Trim 2  tablettáit.
  • Csupán az az elhatározás, hogy „kevesebb cukrot eszem”, segít abban, hogy természetes alternatívákat válasszunk.
  • A szelet sütemény helyett inkább együnk meg egy szem gyümölcsöt.
  • Üdítő helyett igyunk vizet, amelybe egy szelet citromot tettünk.
  • Csak minden másnap együnk desszertet.
  • Ha a gyomrunk nem üres és nincs szükségünk tápanyagra, akkor kérdezzük meg magunkat: mire vagyok igazán éhes? És gondoskodjunk a valódi szükségleteinkről!

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*