Maharishi Ájurvéda

Az emésztés rejtett hatalma – receptekkel

Az evés életet ad. Az ájurvéda a megevett táplálék megemésztését a test egyik legfontosabb funkciójának tekinti – ugyanis ez a kezdőpontja a testben végbemenő összes transzformációnak. Ezért tartják továbbá a jó emésztést a kitűnő egészség és a magasabb életminőség alapjának.

Az evés folyamata a Maharishi Ájurvéda szerint rendkívül lényeges tudatunk fejlődése és fizikai egészségünk számára. Az étel átalakulása életet adó anyaggá a szanszkritul agninak nevezett emésztő tűz segítségével megy végbe. Az agni több pusztán kémiai folyamatnál: magának a természet intelligenciájának egyik kifejeződése.

Agnink intelligenciájának támogatása ezért egy olyan egészséges döntés, amely számos jótéteménnyel járhat. Ezek a tudatunk fejlődésétől a rendkívül magas fokú jól-létig terjednek. A nyugati társadalmakban az emberek 90 százaléka szenved olyan problémáktól, mint a gázképződés, a puffadás, a hasfájás, a székrekedés, a gyomorégés, valamint az étkezés utáni kimerültség. A Maharishi Ájurvéda egyszerű megoldásokat kínál ezekre a gyakori panaszokra, s közben nem csupán azt veszi tekintetbe, hogy mit eszünk, hanem azt is, hogy miként fogyasztjuk el ételünket.

Egészséget támogató étkezési szokások

Testünknek egy nyugodt és felemelő környezetre van szüksége ahhoz, hogy az étkezés során felvett tápanyagokat feldolgozza. Ha ez nem lehetséges, akkor legalább üljünk le az evéshez – ne állva, sétálva vagy autóvezetés közben kapkodjuk magunkba az ételt.

Amikor leülünk, a gyomrunk nyugodt helyzetbe kerül, és a tudatosságunk képes befogadni az étel ízét, állagát és illatát. Ez lehetővé teszi, hogy az emésztési folyamat egy természetes és integrált módon menjen végbe, amely nagy mértékben javítja a tápanyagok beépülését.

Az emésztés hatékonyságát szintén fokozza, ha evés előtt felélénkítjük az emésztő tüzet. Az ájurvéda azt ajánlja, hogy a fő étkezések előtt fogyasszunk egy kis friss reszelt vagy felaprított gyömbért, összekeverve néhány csepp citrommal és egy csipet sóval. Ez aktiválja a nyálmirigyeket, létrehozva a szükséges enzimeket ahhoz, hogy az ételben lévő tápanyagokat a test könnyebben magába szívja. A gyenge agni eredménye az étkezés után érzett fáradtság.

Az agni egyensúlyba hozása

Az emésztő agni egyensúlyban tartása az ájurvédikus orvoslás kulcsfontosságú elve. Ezért az ájurvéda számos általános gyakorlatot kínál a jobb emésztés megteremtése végett. Emésztő agninkat egy lángoló tűzhöz hasonlíthatjuk. Ha valamit főzünk, és a láng nagyon gyenge, akkor hosszú időbe kerül, mire az étel megfő. Ha a láng túlságosan erős vagy a tűz túl nagy, akkor az étel odaég. Amikor pedig túl sokat eszünk, az olyan, mintha egy hatalmas farönköt helyeznénk a gyenge tűzre, teljesen kioltva azt.

Emésztő tüzünket egyensúlyban kell tartanunk, hogy hatékonyan és zökkenőmentesen tudjuk megemészteni táplálékunkat. A fentebb ajánlott gyömbér és citromlé segít az emésztő tűz erősítésében. Ha azonban emésztésünk túlműködik, és sok bennünk a hő és a savasság, akkor inkább az agnit hűtő és egyensúlyba terelő dolgok ajánlottak a számunkra. Ilyen például a gránátalma csatni, amelynek receptjét a cikk végén közöljük.

A következő ájurvédikus ajánlás szintén az agnit érinti: kerüljük étkezés közben a hideg italokat és általában véve a jéghideg élelmiszereket. Ha hideg ételeket és italokat juttatunk a gyomrunkba, az olyan, mintha hideg vizet öntenénk az izzó fahasábokra. Az éttermekben felszolgált jégkockákat tartalmazó víz kioltja az emésztő tüzet. Még a hűtőszekrényből kivett hideg gyümölcslé vagy tej is túl hideg az emésztés számára. A gyümölcsleveket szobahőmérsékleten fogyasszuk, a vizet pedig jég nélkül.

Amikor hozzászokunk ahhoz, hogy italunkat szobahőmérsékleten fogyasszuk, észrevesszük, hogy az emésztésünk milyen drámai mértékben megváltozott, és hogy milyen másként érzi magát a testünk étkezés közben és étkezés után. A főtt ételekkel elkeveredő hideg ételek és italok görcsöket okozhatnak a gyomorban, valamint puffadást és általános kényelmetlenség érzetet hastájékon.

Ha erős Pitta egyensúlytalanságban szenvedünk (túl sok bennünk a tűz), akkor ihatunk hűs italokat az étkezések között. A hideg vagy fagyasztott ételek ez esetben sem ajánlottak, ám mint minden dolog az ájurvédában, végső soron ez is a testtípusunk függvénye. Az ájurvédikus egészségtudományban nincs olyan öltözék, amely minden méretre jó volna! Általános szabályként elmondható, hogy ha túl sok a Pittánk, akkor jót tesznek az enyhén hűvös, bio rózsavízzel készült italok, valamint a datolyával vagy friss mangóval összeturmixolt tej.

Hogy mikor eszünk, legalább olyan fontos, mint hogy mit eszünk

A következő ajánlás azzal foglalkozik, hogy a nap mely időszakában étkezünk. Éreztük már egy késői vacsora után, hogy alig tudtunk felkelni másnap reggel, és egész nap tompák és levertek voltunk? Ezek gyakran a nem megfelelően megemésztett étel kísérőjelei. A legjobban úgy tudjuk elkerülni ezeket a problémákat, ha követjük a természet receptjét abban, hogy mikor a legmegfelelőbb enni.

Az emésztő tűz ereje a Nap ciklusaival áll kapcsolatban. Amikor a Nap a legerősebb – déli 12 és 2 óra között – akkor az agni is a legerősebb. Ezért ajánlja az ájurvéda, hogy az ebéd legyen a nap fő étkezése, mivel az emésztő agni ekkor működik a legnagyobb hatásfokkal. Ahogyan a Nap lemegy, úgy csökken agnink ereje is. A Nappal összhangban való étkezés az egyik módja annak, ahogyan az ájurvéda igyekszik összekötni a testünket és az elménket a környezettel.

A vacsora legyen könnyebb mint az ebéd, és ideálisan este nyolc óra előtt fogyasszuk el. A késő éjszakai evés az ájurvéda szerint károsan hat az alvásra. Ha este tíz után eszünk, a testünk a méreganyagok elégetése helyett a napi táplálék megemésztésével foglalatoskodik. Ekkor méreganyagok halmozódhatnak fel a szervezetben, melynek eredményeként másnap fáradtan ébredünk. Ha nem frissen és tiszta fejjel ébredünk, fontos, hogy átgondoljuk, mikor és mennyit eszünk vacsorára.

Az emésztés titkai

Egy másik klasszikus ájurvéda-tipp az emésztés javítására a lasszinak nevezett friss joghurtital fogyasztása ebédidőben. Az édes lasszi egynegyed csésze házi készítésű joghurtot, 1 csésze szobahőmérsékletű vizet, és ízlés szerinti (nád)cukrot tartalmaz. Öntsük a turmixgépbe és verjük össze egy percen keresztül. A lasszi könnyű ital, mely bőséges mennyiségben tartalmaz laktobacilusokat. Ezek a szervezetünket segítő baktériumok szinte megolajozzák emésztésünk gépezetét, hogy akadályok nélkül működhessen. A lasszi segít csökkenteni a gázképződést és a puffadást. Ezenfelül az íze is finom, növeli az étel tápértékét és fokozza az étkezésből származó megelégedettség érzését.

Számtalan lasszi recept létezik. Az alábbi sós, fűszeres lasszi különösen jó arra, hogy elejét vegyük a gázképződésnek és a puffadásnak:

Hozzávalók:

 • 1 csésze szobahőmérsékletű víz
 • 1/4 csésze friss házi készítésű joghurt
 • 1 csipet őrölt gyömbér
 • 1 csipet őrült római kömény
 • 1 csipet őrölt koriander
 • 1 csipet só

Turmixgépben verjük össze a hozzávalókat egy percen át. Az ebéd végén kortyolgassuk el.

A Maharishi Ájurvéda Orvosok Tanácsának ajánlása a jó emésztés érdekében:

 1. Együnk ülve, nyugodt környezetben, figyelmünk az ételen legyen. (Közben ne nézzünk tévét, ne olvassunk vagy a számítógép képernyőjét figyeljük.)
 2. A főétkezések előtt együnk meg egy kis friss lereszelt vagy felaprított gyömbért, összekeverve néhány csepp citrommal és egy csipet sóval vagy a Pitta egyensúlyozására egy kis gránátalma csatnit.
 3. Ebéd közben igyunk lasszit.
 4. Kerüljük a jéghideg ételeket és italokat.
 5. Az ebéd legyen a napi főétkezés. A vacsora legyen könnyebb, és nyolc óra előtt fogyasszuk el.

Egy klasszikus ájurvédikus szer az emésztés és az anyagcsere támogatására

Ha nehézkesnek és lelassultnak érezzük magunkat vagy székrekedésben szenvedünk, jó esélye van annak, hogy szervezetünkben méreganyagok halmozódnak fel. A Maharishi Ájurvéda szerint a toxinok akkor kezdenek felhalmozódni, amikor az emésztés – és vele együtt a kiválasztás – kibillen egyensúlyából, melynek eredményeként bőrkiütések jelennek meg rajtunk, a hölgyeknél menstruációs görcsök jelentkeznek, fáradtság, lehangoltság és különféle betegségek ütik fel a fejüket. Az ájurvéda klasszikus szövegei egy Tiphalának nevezett gyógynövényi formulát írnak elő, amely segíti a kiegyensúlyozott emésztést és anyagcserét. A Maharishi Ájurvéda vaidjái – ájurvédikus orvos szakértői – egy negyedik növényt, a rózsát is hozzátesznek a készítményhez a beépülés elősegítésére és a másik három gyógynövény hatásának fokozására.

A Triphala (MA 505, Tri-Clean) alapja három figyelemreméltó gyógyerővel rendelkező gyümölcs, az amla bogyó, a haritaki és a bibhitaki. Mindhármójukat önmagában is rendkívüli gyógyító képességgel bíró „elixírként”, raszájanaként tartják számon. A Triphala enyhén hashajtó hatású, megtisztító hatása nagyon gyengéd, ám ha hosszú időn keresztül használjuk, még a test legmélyebb szöveteibe és szerveibe is behatol, és feloldja a bennük lévő mérgeket. Erőteljes szövettisztító hatása ellenére javítja a táplálék beépülését, ahelyett, hogy megfosztaná a szervezetet a tápanyagoktól. A Triphala segíti az ódzsasz képződését. Az ódzsasz az emésztés legfinomabb terméke, amely általános mértékben növeli az egészséget, ragyogást teremt a bőrben és megújítja életerőnket.

(Megjegyzendő, hogy a Maharishi Ájurvéda a három gyümölcsnek kizárólag az ájurvédikus szövegekben említett, legnagyobb gyógyerővel rendelkező, vadon termő változatát, és ezekből is csak a legtisztább, biominőségű alapanyagokat használja, melyeket akkor szüretelnek, amikor a termések teljesen beértek a fákon.)

Receptek:

Gránátalma csatni

– Használjuk fűszerként egy ételhez minden étkezés során.
– Segíti az emésztést és a kiválasztást, anélkül, hogy kibillentené egyensúlyából a Pittát.
– Növeli a székletürítés gyakoriságát.
– Segít a gyomorsav szabályozásában.
– Csökkenti az emésztés során esetleg jelentkező gázképződést.

Hozzávalók:

 • 8 teáskanál szárított gránátalma mag
 • 2 teáskanál kősó (vagy hasonló természetes só)
 • 1/4 teáskanál őrölt feketebors
 • 2 teáskanál római kömény
 • 1/8 teáskanál citromsav (vagy szárított citromlé)
 • 25 teáskanál tiszta nádcukor (sucanat)

Elkészítés:

Őröljük meg és porítsuk az összes fűszert és magot külön-külön, majd keverjük össze az első kettőt, ezután sorban adjuk hozzájuk a következőket, előtte mindig jól összekeverve az előzőeket. A végeredmény egy porszerű keverék lesz, melyet légmentes tárolóedényben tárolhatunk, maximum egy hónapig.

(Megjegyzés: A gránátalma mag ledarálásához egy erős darálóra lesz szükségünk, amely nedves és száraz anyagokkal egyaránt megbirkózik.)

Mákos csatni

Lefekvés előtt maximum egy órával fogyasszuk. Természetes módon segíti az alvást, kiegyensúlyozza a pittát és a vátát. Megnyugtatja a vátát, különösen az elmében a prána vátát, valamint a szívben és az elmében lévő pitta aldósát, a szádhaka pittát – ezek azok az aldósák, amelyek leginkább hatással vannak a jó, minőségi alvásra.

Hozzávalók:

 • 1 teáskanál fehér mák
 • 1 teáskanál (frissen reszelt) kókuszreszelék
 • egy csipet őrölt római kömény és kurkuma
 • kevés ghí (tisztított vaj)

Elkészítés:

Keverjük össze a fehér mákot a kókuszreszelékkel, közben adjunk hozzá annyi vizet, hogy sűrű masszát képezzen. Olvasszunk fel ghít egy serpenyőben, míg teljesen átlátszóvá nem válik (kimegy belőle minden zavarosság). Ezután adjuk hozzá a kurkumát és a római köményt, majd alaposan keverjük össze, utána gyorsan vegyük le a tűzről. Kavargatva hagyjuk egy kicsit lehűlni, amíg a keverék színe és aromája nem változik. Tegyük hozzá a mákos keveréket, kavarjuk meg jól, majd hagyjuk állni öt percet. Ízlés szerint egy kis sót adhatunk hozzá.

(Megyjegyzés: a ghí tisztasága a főzés során nagyon fontos: amikor a ghí teljesen tisztává válik, akkor a legmegfelelőbb a hőmérséklet ahhoz, hogy a fűszernövények összes jó hatása érvényesüljön.)

Koriander zöldje pesto

A koriander zöldje minden dósa számára egyensúlyozó hatású.

Hozzávalók:

 • 2 csésze friss koriander zöldje (levelek és zsenge szárak), melyet alaposan megmosunk és durvára vágunk
 • 2/3 csésze kesudió
 • 1 ancho csili vagy egyéb enyhe csilipaprika
 • 1 evőkanál reszelt gyömbér
 • 2 evőkanál olíva olaj
 • 1 evőkanál citromlé
 • só ízlés szerint

Turmixgépben verjünk össze minden hozzávalót sima masszává. Tálalhatjuk kísérőként, továbbá öntetként krumplipüréhez vagy sült tökhöz, esetleg kenhetjük ropogós kenyérre vagy pita kenyér szélére.

(A MAPI hírlevele nyomán)

One Comment

 1. Nagyon tanulságos,

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*