Maharishi Ájurvéda

Az életerő forrása – I. rész

Következő két cikkünk témája az életerő. Az alábbi írásban egy nyugati ájurvéda orvos, Dr John Peterson fejti ki a Maharishi Ájurvéda nézeteit és tanácsait az életerő természetével kapcsolatban, majd a cikk folytatásában egy tradicionális indiai vaidja, Dr. Manóhar az ájurvéda klasszikus szövegeiből vett idézeteket kommentálva teszi meg ugyanezt.

Nemzedékünk, a most ötvenes-hatvanas éveit taposó generáció, szinte szomjazza az életerőt. Utolsó cseppjéig akarjuk élvezni az életet. Ezért bármikor érezzük, hogy a fáradtság beoson életünkbe, azonnal tudni akarjuk, hogy milyen módon szabaduljunk meg tőle.

A fáradtságnak pedig kétféle formája van. Fontos, hogy különbséget tudjunk tenni a kettő között. Az első esetben például, ha annak okát firtatjuk, hogy miért vagyunk fáradtak, és úgy találjuk, hogy csupán egy jó alvás visszasegít minket a megfelelő állapotba, akkor nincs is másra szükségünk, mint egy helyes napi rutinra. Ez év június 20-án, amikor megszületett az első unokám, az egész éjszakát ébren töltöttem. Igen, fáradt voltam, ám amint aludtam néhány órát, és elvégeztem szokásos TM és TM-Szidhi gyakorlataimat, visszanyertem energiámat. A Maharishi Ájurvéda eszköztára igen hatékony e tekintetben.

A fáradtság másik formája sokkal komolyabb, és ez már orvosi figyelmet érdemel. Általános fáradtság vagy kimerültség érzete jellemzi, melyet csökkent hatékonyság és munkaképesség kísér. Abban az esetben nevezhetjük orvosi problémának, ha már három hónapnál régebben fennáll. A kimerültség az egyik leggyakoribb panasz a körzetorvosi gyakorlatban, és általában több okra vezethető vissza. Orvosi kivizsgálást igényel, melynek vérvizsgálat is a részét képezi. A teljes vérkép segít diagnosztizálni a vashiányos vérszegénységet, mely általában a menstruáció során történő krónikus vérveszteséghez kapcsolódik, továbbá különféle fertőzéseket. Többféle teszt létezik az Epstein-Barr vírusra, a mononucleosisra, a hepatitis vírusokra és a Lyme-kórra, beleértve a krónikus Lyme-kórt is, mely egy meglehetősen ellentmondásos diagnózis. A máj és a vesefunkció vizsgálatai kiszűrik a máj és a vese megbetegedéseit.

A pajzsmirigy alulműködése, melynek során e mirigyünk kevesebb hormont termel, meghatározható a szérum TSH szint alapján. Ha a melléküregek eldugultak vagy fertőzés van bennük, az agy nem kap elegendő szellőzést. Ennek eredménye kimerültség, fejfájások és tompább gondolkodás. Fizikai vizsgálat, röntgenkép és számítógépes tomográfia segíthet az orrmelléküreg gyulladás diagnózisában. Emésztési problémák is okozhatnak táplálkozási egyensúlytalanságot és kimerültséget. A fel nem ismert depressziót vagy rákbetegséget nehezebb kimutatni, ám részét kell képezze az elkülönítő diagnózisnak.

Az ájurvédikus diagnózis

Az ismeretlen okú krónikus kimerültség gyakori panasz a Maharishi Ájurvéda konzultációra jelentkezők között. Az ájurvéda szemszögéből nézve a krónikus kimerültség oka lehet a gyenge emésztés (az emésztő agnik vagy enzimek elégtelensége), az áma (méreganyagok) felhalmozódása, az elhízás, a krónikus stressz, a depresszió, egy „kezeletlen betegség”, a vérszegénység és az öregség.

A Maharishi Ájurvéda felfogása szerint az életerőt az okot képező probléma kezelésével kell helyreállítani.

Először azt határozzuk meg, hogy van-e a szervezetben felhalmozódott méreganyag vagy sem. Az áma az étel és a tapasztalatok tökéletlen megemésztésének terméke. Ragadós anyag, amely elzárja a test csatornáinak millióit, a nagyobb és a finomabb vezetékeket egyaránt. A kimerültség az áma egyik jele. Ugyanígy a gyenge emésztés, az étvágy és a mentális tisztaság hiánya, a testi gyengeség, a gyakori megfázás, a nehézség érzése a testben, az eltunyultság, a gyakori torokköszörülés vagy köpési inger, továbbá bármilyen blokád és dugulás a testben, mint például a székrekedés vagy a fej üregeiben található dugulások.

Ha a szervezetünkben áma van, az alábbi négy eljárás sokat segíthet:

  1. Feküdjünk le este 10 óra előtt, hogy a test kihasználhassa azt a természetes öntisztító időszakot, amely az éjszakai Pitta-időszak során (éjjel 10 és hajnali 2 óra között) megy végbe.
  2. Amikor reggel felébredünk, igyunk meg egy nagy pohár tiszta, meleg vizet, melybe esetleg egy kanál nyers mézet és egy kis citromlevet tettünk. Ez segít kimosni a méreganyagokat a testünkből.
  3. Iktassuk ki étrendünkből a jéghideg ételeket és italokat.
  4. A nap során minden fél órában szürcsölgessünk néhány korty meleg vizet, melyet reggel tíz percig forraltunk, majd egy termoszba töltöttünk. Ájurvéda orvosunk ajánlása szerint fűszereket vagy gyógynövényeket is tehetünk ehhez az áma-csökkentő vízhez.

Foglalkozzunk az olyan oki tényezőkkel is, mint a méreganyagoknak való kitettség, a nem megfelelő napi rutin vagy a túlfeszített munka. Kövessünk olyan étrendet, amely az alapul szolgáló dósa-egyensúlytalanságot ellensúlyozza. Ez általában a Váta vagy a Kapha, illetve a Váta és a Kapha együtt. A dósák az emberi szervezet vezérlő elvei. Három alapvető testtípust határoznak meg, ezek a Váta, a Pitta és a Kapha. A dósák irányítják a testi és az érzelmi működést, illetve hajlamokat.

Tanácsok az energiaszint javítására

Általánosságban elmondható, hogy ajánlatos frissen főtt bioélelmiszereket fogyasztani, melyet szeretettel készített el számunkra egy hozzánk közelálló személy. Étrendünkbe iktassunk be nyers mézet, édes, lédús gyümölcsöket és frissen készített gyümölcsleveket, valamint sáfránnyal összeforralt meleg tejet. Használjunk revitalizáló fűszereket, mint a gyömbér, a fekete bors, a (római) kömény, a kurkuma, a sáfrány, az aszafoetida (más néven hing), a szerecsendió, az édeskömény, a koriander, a görögszéna és a mustármag. Ezek a fűszerek sokkal többek puszta ízesítőknél, számos kutatás világít rá fontos egészségtámogató hatásaikra. Próbáljuk kerülni az étkezések közötti nassolást, a jéghideg ételeket, a mélyhűtött, konzervált vagy maradék ételeket, valamint azokat, amelyek túlfűszerezettek vagy túl zsírosak. Kerüljük a gyökérzöldségeket és a hagymaféléket. Ne igyunk túlságosan sokat étkezés közben, és ne együnk sem túlságosan gyorsan, sem pedig túlságosan lassan.

Egy Maharishi Ájurvéda Pulzusvizsgálatban képzett, egészségügyi végzettségű személy meg tudja határozni, hogy milyen aldósák játszanak szerepet vitalitás-problémáinkban. Ezek közé tartozhat az Apána Váta, a Prána Váta, az Udána Váta, a Szádhaka Pitta és a Klédaka Kapha.

Napi tevékenységünknek összhangban kell lennie a természeti törvénnyel, és el kell távolítani belőle a Pragjáparádhát („az értelem tévedését” – az elmének azt a becsapós trükkjét, melynek révén egészségünkre káros tevékenységekre vesz rá bennünket; végső soron a szellemi Önvalóval való egységről és azonosságról  való tudatlanságot). Ha ez megtörténik, a fiziológiában megjelenik a teljesség tapasztalata, mely a tiszta boldogság, az ódzsasz és az életerő forrása. A Transzcendentális Meditáció rendszeres gyakorlása eltávolítja a mentális ámát, és helyreállítja kapcsolatunkat a tiszta tudattal, a boldogság és az életerő alapvető mezejével.

Kövessünk rendszeres napirendet, melybe beletartozik a belek reggeli ürítése, a rendszeres időben történő étkezés és lefekvés. Korán feküdjünk, korán keljünk. Ne aludjunk bele a délelőttbe és ne aludjunk napközben sem. Tegyünk egy kora reggeli sétát a természetben. Naponta végezzünk testmozgást, anélkül, hogy megerőltetnénk magunkat. Jóga ászanák is képezzék részét testgyakorlásunknak. Hagyjunk időt kellemes tevékenységekre is: játsszunk a gyerekekkel, énekeljünk vagy zenéljünk hangszeren, kertészkedjünk. Ne dohányozzunk és ne fogyasszunk alkoholt. Gondoskodjunk arról, hogy környezetünk lelkileg felemelő hatást gyakoroljon, és hogy jó és igaz emberekkel tartsunk kapcsolatot. Fordítsunk figyelmet a testi tisztaságra, hordjunk tiszta ruhát, és éljünk tiszta, rendezett környezetben. Kerüljük a sötét színeket. Azokban a helyiségekben, ahol hosszabb időt töltünk, használjunk friss virágokat és aromákat.

Az ájurvéda további tanácsa, hogy rendszeresen forgassuk saját szellemi hagyományunk vallásos irodalmát is: a Bibliát, a Bhagavad Gítát és az Upanisadokat, a Tao Te Kinget, a Buddhista írásokat vagy a Koránt.

A természeti törvénnyel összhangban való életet szolgáló más védikus technikákat is igénybe vehetünk. A Maharishi-féle Védikus Rezgéstechnika repertoárjába tartozik a krónikus fáradtság kezelése. A Maharishi Drágaköves Fényterápia segít a vitalitás visszaállításában. Hallgassunk Maharishi Gandharva Véda zenét. Éljünk és dolgozzunk megfelelő Vásztuban (Maharishi Szthápatja Véda), de legkevesebb arra ügyeljünk, hogy otthonunk és munkahelyünk kelet vagy észak felé nézzen, és fejünkkel kelet vagy dél felé fordulva aludjunk. Kérhetünk Maharishi Dzsjótis konzultációt is és követhetjük az annak alapján javasolt beavatkozásokat, drágakövekkel és jagjákkal (képzett védikus panditok által végzett védikus ceremóniákkal).

A raszájanáknak nevezett speciális ájurvédikus készítmények segítenek megerősíteni az immunrendszert és lehetővé teszik, hogy késő öregkorunkig megőrizzük fiatalos életerőnket. A raszájanák könnyedén átalakulnak ódzsasszá, az életerőt, tiszta boldogságot, intelligenciát és a magasabb tudatállapotokat támogató finom anyaggá. Ahogyan növekszik bennünk az ódzsasz, a bőr úgy válik ragyogóvá, a szemek szikrázóvá, a kedélyállapotunk stabillá és tiszta boldogsággal telivé, az elme intelligenssé és nyugodttá, a test pedig betegségektől mentessé.

Az összes raszájana közül az amlát vagy más néven ámalakít tartják az egyik legerősebbnek és legtáplálóbbnak. A Csaraka Szanhitá, egy ősi ájurvédikus szöveg így ír: „Az ámalakí a legkiválóbb a megújhodást elősegítő gyógynövények közül. A Maharishi Ájurvéda Életerő raszájanája (Vitality Rasayana, MA 1) egy nagyon tiszta fajta, hagyományos módon leszüretelt és elkészített ámalakíból készül. Ez az apró bogyó mind a három dósát egyensúlyozza, mivel a hat íz közül ötöt tartalmaz: édes, sós, savanyú, fanyar és csípős, és egyszerre nehéz és száraz minőségű. Minden évszakban, minden időjárás esetén és minden testtípus számára kiváló. Az ámalakí egy szürkés kérgű, vöröses fájú kis, lombhullató fa, mely Indiában nő. Az életerő raszájanában (MA 1) és az Amrit Kalasban is csak a teljesen érett gyümölcsöt használják, mely kívül sima, mintegy 1-1,5 cm átmérőjű, sok aprócska maggal. Az érett gyümölcs sárgás-rózsaszín, és savanyú, amikor beleharapunk. Miután azonban vízzel vagy nyállal keveredik, édessé válik. Ehhez a készítményhez a Maharishi Ájurvédában a vadon termő, apróbb szemű változatot használják, amelynek nagyobb magjai és kevesebb gyümölcshúsa van, mint a hibrid változatnak (tehát több bogyót kell gyűjteni a raszájana elkészítéséhez). A Maharishi Amrit Kalash szintén tartalmaz ámalakit.

(Folytatjuk…)

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*