Maharishi Ájurvéda

Az ájurvédikus étrend: étkezzünk a testtípusunknak megfelelően!

Az ájurvéda India ősi gyógyító rendszere, mely az egészséghez vezető egyik leggyorsabb utat kínálja. Segítségével nem lesz szükségünk arra, hogy azt próbálgassuk, melyik étel, étrendkiegészítő és milyen életvezetés a legjobb számunkra. Az ájurvéda egy készen kidolgozott utat nyújt számunkra, a dósánknak vagy testtípusunknak  megfelelően. Ezzel megspórolja nekünk az egyéni kísérletezgetést. Jótéteményeit pedig nem csupán a testünkben érezhetjük, hanem az elménkben és az érzelmeinkben is. Ez a holisztikus egészséggondozó rendszer támogat bennünket abban, hogy a lehető legkevesebb erőfeszítéssel kiegyensúlyozottak, életerősek és boldogok legyünk. Az ájurvéda egy ősi válasz a modern problémákra, amelyek gyors, hatékony megoldásokat igényelnek.

A három ájurvédikus testtípus a váta, a pitta és a kapha. Mindegyik dósa sajátos jellemvonásokkal rendelkezik. Testtípusunk meghatározásának többféle módja létezik. A legpontosabb az, amelyet egy ájurvédikus orvos ad, kórtörténetünk áttekintése és állapotunk felmérése nyomán. Azonban még egy gyors testtípus teszt kitöltése is számtalan hasznos információt szolgáltat uralkodó dósánkkal kapcsolatban. A legtöbb ember testtípusát általában két dósa kombinációja alkotja, de az egyik hangsúlyosabban van jelen.

Uralkodó dósánk meghatározásához töltsük ki ezt https://www.facebook.com/Ajurveda?sk=app_237817572968554 a tesztet a Facebookon! Mihelyst meghatároztuk dósánkat, olvassuk el a testtípusunknak megfelelő ajánlásokat.

A kapha dósa

A kaphák általában a legnagyobb testűek a három típus közül. Széles válluk és csípőjük van, sűrű, hullámos hajuk és jó állóképességük. Lassan tanulnak, de memóriájuk nagyszerű. Érzelmileg hűségesek, kiegyensúlyozottak és megbízhatóak. Kapcsolataikban olyan szilárdak, mint a kőszikla.

Ha kibillennek egyensúlyukból, a kaphák hajlamosak a orrüreg dugulásokra, a gyenge keringésre és a lassú emésztésre, amely könnyen vezethet elhízáshoz. A szortyogás és az orrdugulás megelőzésében segít a gyömbérpor alkalmazása. A keringés élénkítéséhez a stimuláló szárazmasszás, a gharsana ajánlott, melyet nyersselyemből készült kesztyűkkel végeznek. Ennek hiányában luffaszivacsot is használhatunk. A masszázs segít megszabadulni a szervezetben lévő túlzott víztől, egyúttal a narancsbőr természetes gyógymódja. Az anyagcsere felgyorsítására a kapháknak nagyon jót tesznek a guggul alapú készítmények. Ez a gyantás növény a mirrha közeli rokona. Rendszerint 75-150 mg a napi adagja. A rendszeres testmozgás szintén fontos szerepet játszik a kapha dósa egyensúlyban tartásában: ha a kapha típusba tartozunk, mindenképpen keljünk fel és mozogjunk!

Az étrend terén lassú anyagcseréjük következtében a kapha embereknek a lehető legnagyobb mértékben ajánlott csökkenteni a zsírok és olajok, az édességek, valamint a só fogyasztását. Ezek helyett inkább jól fűszerezzék meg ételeiket, sok zöldséget fogyasszanak, valamint magas rosttartalmú ételeket, például lencseféléket.

A pitta dósa

A pitta emberek általában közepes felépítésűek, izmosak, szinte mindig melegük van, gyakran korán őszülnek vagy kopaszodnak, arcszínük vöröses, energiaszintjük nagy emésztésük pedig rendkívül erős – szinte mindent meg tudnak enni. Éles eszűek, továbbá céltudatos, ambiciózus személyiségek. Érzelmi világuk szenvedéllyel teli, mindenben a tökéleteset keresik és gyarkan ingerlékenyek.

Ha kibillennek az egyensúlyból, a pitták hajlanak a túlzott dühre, a gyulladásos problémákra (fejfájások, kiütések), az emésztőszervi problémákra (savas reflux, hasmenés és fekélyek), valamint arra, hogy túlhajszolják magukat és munka-alkoholistákká váljanak. A gyulladások csökkentését segíti egy gyors kókuszolajos masszázs 5 perccel zuhanyozás előtt. Elég csak a fejtetőt és a lábfejeket megmasszírozni. Az emésztési problémák megelőzése érdekében jót tesz az a reggel, éhgyomorra elfogyasztott ital, amely negyed csészényi aloé vera léből és ugyanennyi gránátalma léből áll. A munkahelyi túlhajszoltság és a stresszek csillapítására kitűnő egy teáskanálnyi rózsaszirom lekvár – akár önmagában, akár pirítósra kenve. A rózsaszirom lekvár édes és nyugtató hatású.

Ami étrendjüket illeti, a pitta emberek kerüljék a csípős fűszereket, az alkoholt, a kávét, az ecetet és a savas élelmiszereket, mint amilyen a paradicsom vagy a citrusfélék. Fogyasszanak édes, leveses gyümölcsöket, mint a mangó vagy a dinnye. Iktassanak étrendjükbe sok magas víztartalmú, hűsítő zöldséget, mint az uborka, a kelkáposzta és a saláta.

A váta dósa

A harmadik dósa, a váta, eredményezi a legkarcsúbb, legtörékenyebb testfelépítést. A váta embereknek sokszor gondot okoz a hízás. Vékony, csontos testűek, állandóan fáznak, bőrük és hajuk száraz, izomtömegük kicsi. Gyorsan tanulnak, de gyorsan is felejtenek, élvezik a változást és nagyon kreatívak. Érzelmileg könnyen izgalomba jönnek, lelkesek, ám hajlamosak a szorongásra.

Egyensúlyukat elveszítve a váta egyének emésztése gyengébb, jellemző rájuk a puffadás és a székrekedés. Orrjárataik szárazak, ősszel és télen könnyen megfáznak. Gyakran küszködnek álmatlansággal és kimerültséggel. Az emésztést nagyon jól segíti egy gyógynövényi táplálék kiegészítő, a Triphala, amely a váta egyensúlytalanságok esetén szinte életmentő. A kiszáradó orrjáratok és a megfázások megelőzésére használjunk szezámolajos orrsprayt – egyszerűen csak nyomjunk egy-két fújásnyit minden reggel az orrlyukainkba. Az álmatlanság megelőzésére a legjobb a rendszeres napi rutin, amely ellen persze a változékonyság iránt vonzódó váták tiltakoznak. Mégis, nagyon jót tesz nekik, ha minden nap azonos időben kelnek, ebédelnek és térnek nyugovóra. Mindezek mellett a váták számára kitűnő nyugtató hatású, ha egy csésze meleg, édes, fűszeres tejet elkortyolgatnak lefekvés előtt.

A váták kerüljék a száraz, ropogós ételeket, a szénsavas üdítőket, valamint a nyers/hideg zöldségeket. A számukra ideális étrend leginkább meleg, jól átfőtt, leveses ételekből, megfőtt gabonapelyhekből, diófélékből, főtt zöldségekből, valamint meleg tejből állnak. Különösen jót tesz nekik a ghí, a tisztított vaj.

(Folytatása következik a három dósának megfelelő étrendi ajánlásokkal!)

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*