Maharishi Ájurvéda

Allergia, IV. rész – Asztma

Ugyanazok az elvek érvényesek a szerzett allergiák esetén is, mint a szezonálisnál. Az idő teltével a szervezet telítődik amavishával, és az immunrendszer meggyengül, elveszti rugalmasságát.

A szerzett allergia az, mikor egy olyan étel vált ki allergiás reakciót, amit addig nyugodtan fogyaszthatott a beteg. Vagy allergiával reagál egy egyén a környezetében lévő bizonyos allergénre, mint például a kereskedelemben kapható tisztítószerekben levő egyik vegyi anyagra vagy a poratkára.

 

Az ilyen allergiák esetében vigyázni kell arra, hogy ne tegyük ki magunkat az allergiát kiváltó dolognak. Lehetőleg távolítsuk el környezetünkből, így az immunrendszer nem lesz túlterhelve, és a reakció enyhül.

 

Ugyanakkor kezdjük el a tisztítókúrát, amelyet a szezonális allergiánál említettem, csak itt nem szükséges megvárni a két évszak közötti szünetet. A reaktív mérgezőanyag, az amavisha bűnös itt is. Tehát egy étrendi és életstílusbeli váltás szükséges a természetes immunitás visszaszerzéséhez. (Maharishi Ájurvédikus termékek (Elim-Tox-O) a szimptómákat jelentősen csökkentik.)

 

Az allergia és az asztma közti kapcsolat

 

Mint már fentebb említésre került, az amavisha és az allergének kölcsönhatása a test különböző részeire, szövetekre és szervekre van hatással. Mikor az amavisha a felsőlégúti szervek működését megzavarja, három különböző aldósát háborgat. Először a Slesaka Kaphával, a Kapha aldósájával lép kölcsönhatásba, amely a test folyadékát, nyálkahártyáit befolyásolja. Ez az egyensúlytalanság vezet a nyálkahártyában képződő méreganyaghoz.

 

A második tényező az Udána Vata, a Vata aldósája, mely a tüdőkért felelős. Ha ez is egyensúlyát veszti és az amavisha megzavarja a működését, akkor a mérgezőanyag eljut a felsőlégutakba és a tüdőhöz.

 

Végül, ha a toxinok elzárják a mikrocsatornákat a felsőlégutakban (pránavahi shroták), az üregekben és a fejben, akkor a Prána Vata veszti el egyensúlyát. Ez olyan aldósa, mely a fejet, a mellkast és a légzést irányítja. Mindez együtt – az amavisha jelenléte allergénekkel kombinálva, valamint a három egyensúlyát vesztett aldósa – hozza létre a felsőlégúti allergiákat.

 

Ha valakinek ez a fajta allergiája van, ajánlatos megnézetnie egy ájurvéda szakértővel magát.

Addig is kerüljük az ellentétes hőmérsékletet. Ez mind az ételre, amit megeszünk, mind az időjárásra is vonatkozik. A szervezetünk nagyon érzékeny ilyenkor, és nem szabad kitennünk a szélsőségeknek az immunrendszerünket. Például, ha télen nagyon meleget csinálunk magunknak otthon, és utána kimegyünk a hidegbe sétálni, ez az éles hőmérsékletkülönbség kihívás az immunrendszerünknek. Vagy hasonló helyzet az, mikor fülledt meleg autóban jeges vizet fogyasztunk.

 

Hogy elkerüljük az immunrendszerünk leterhelését, hagyjuk magunknak átmeneti időt, s így a szervezetünk számára lesz elég idő kevesebb zökkenővel átjutni az egyik extrém helyzetből a másikba.

 

Az asztmás és az allergiás betegek növekvő számának okai

 

Az ájurvéda szerint az egyik fő ok, amiért oly sok allergiás gyerek van, mert a legtöbb gyermeket konzerv, csomagolt és előkészített ételekkel táplálják. Ezen ételekből hiányzik a természet intelligenciája: annyi változáson esnek át, hogy elvesztik teljességüket, és lényegében halottak és tápanyaghiányosak lesznek.

 

A másik fő ok azon fűszerek alkalmazásának hiánya, melyek segítik az emésztést. Fontos, hogy gyermekeinket immunitást növelő ételekkel etessük, és megtanítsuk őket az immunitás növelésére. Adjunk kisebb mennyiségű édesebb fűszereket az ételeikhez, mint pl. koriandert, ánizskaprot és kurkumát.

 

Fontos, hogy gyerekeinket immunitás-növelő környezetben neveljük, ami azt jelenti, hogy környezetszennyezéstől és vegyi mérgektől mentes. A friss, tiszta víz és friss, tiszta levegő az egyik alapja az allergia megelőzésben. Ha városban élünk, ahol a levegő szennyezett, legalább biztosítsuk azt, hogy a lakásban lévő levegő legyen friss: vásároljunk légtisztító berendezést és tartsunk olyan növényeket, melyek tisztítják a levegőt (csüngős csokrosinda /Chlorophytum comosum `Vittatum’/, bazsalikom). Alkalmazhatunk víztisztító-berendezést is, vagy vásároljunk ásványvizet iváshoz.

 

De az is lényeges, hogy ne óvjuk túlságosan a gyerekeket, mikor a természetben játszanak. Ha a környezet túl steril, akkor az immunrendszer számára nem lesz semmi kihívás. Egy egészséges gyermekkor része a szabadlevegőn való tartózkodás, ahol a földnek, víznek, levegőnek, valamint a napnak ki van téve a gyermek.

 

Az évszakokkal járó hirtelen hőmérsékletváltozáshoz fokozatosan szoktassuk hozzá a gyerekeinket. Ha túl hideg van odakinn, az első napokban csak 10-15 perceket töltsenek kinn a hóban. A kinn tartózkodás idejét napról napra növeljük, így hozzászoknak anélkül, hogy az immunitásukat gyengítenénk.

 

Megszabadulhatunk az allergiától?

 

Ha valaki allergiásan született, akkor nehéz lesz elérni egy kis változást. De még ezekben az esetekben is javul a helyzet, ahogyan nő a gyermek. Ez attól függ, hogy a szülők alkalmazzák-e az ájurvédikus étrendet és életmódot, hogy megerősítsék a gyermek immunrendszerét. Fontos lenne ájurvédikus szakértővel beszélni, mivel ő specifikus programot írna elő egyénre szabottan.

 

Egyébként pedig lényeges a természetes immunitás megőrzése évszakról évszakra, környezetből környezetre.

 

A Maharishi Ájurvéda választ ad. Kezdjük el a méregtelenítést az allergia szezon kezdete előtt, kövessük a tisztító programot és a szezonális étrendet. S már néhány hónap múlva meglátjuk majd a különbséget.

 

Lissza fordítása

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*