Allergia: segít az ájurvéda – III. rész

2010-09-08 | 09:57 0 hozzászólás

Koriander, az anti-allergén szuperfűszer

A növények és a virágpor sokak számára az allergia forrását jelentik. Ám vannak olyan növények, amelyek értékes és gyógyhatású vegyületeikkel pontosan az allergiával való megbirkózást támogatják. Az egyik ilyen növény a koriander, melynek leveleit és zsenge szárát friss zöldfűszerként használják, magját pedig, egészben vagy őrölve, szárított fűszerként.

A koriander magja és zöldje egyaránt hatékonyan segíti az emésztést. Az ájurvéda szerint az allergia oka a nem megfelelő emésztés, valamint az áma felhalmozódása a szervezetben, amely meggyengíti az immunrendszert és megzavarja a test válaszmechanizmusait. A koriander mindkét formája az emésztést támogatva segít megszüntetni az allergia kiváltó okát.

A koriander zöldjét finomra vágva használhatjuk zöldség- és bableveshez, főtt zöldségekhez és rizses ételekhez. Finomra vágott zsenge szárával ízesíthetünk leveseket és ragukat, a frissen őrölt koriander magot más fűszerekkel együtt zöldséges és gabonaételek elkészítésénél alkalmazhatjuk.

Kedvcsinálónak néhány recept:

Emésztést serkentő lasszi friss koriander zöldjével

Az ájurvéda a lasszit (a vízzel higított, fűszerek joghurtitalt) kitűnő emésztést támogató italnak tartja, különösen délidőben. Emésztést serkentő fűszerekkel és friss koriander levelekkel kétszer olyan hatékonnyá tehetjük.

Hozzávalók:

  • 3 rész tiszta, szobahőmérsékletű vagy enyhén hűs (de nem hideg) víz
  • 1 rész friss, házi készítésű joghurt
  • csipetnyi kősó
  • csipetnyi római kömény (aromája akkor a legjobb, ha szárazon megpirítjuk a magokat, majd frissen megdaráljuk őket)
  • csipetnyi fekete bors, ha a Kaphát akarjuk egyensúlyozni
  • fél evőkanál frissen vágott koriander zöldje

Alaposan turmixoljuk össze a hozzávalókat.

Bászmati rizs kukoricával és kókusztejszín szósszal

A kókusztej a tehéntej vagy a tehéntejből készült tejszín ízletes alternatívája lehet a szószokban.

Hozzávalók:

  • 1 csésze (250 ml) kókusztej
  • fél teáskanál összetört friss gyömbér
  • (fél közepesen zöld csilipaprika, kimagozva és felszeletelve, ha a Kaphát egyensúlyozzuk)
  • fél csésze biokukorica
  • fél teáskanál barna mustármag
  • 1 csipet aszafoetida
  • 1 evőkanál ghí
  • 1 evőkanál koriander zöldje, finomra vágva
  • só és bors ízlés szerint

Félbevágott citromkarikák a díszítéshez

Melegítsünk ghít egy lábasban, adjuk hozzá az aszafoetidát és a barna mustármagot. Amint a mustármag elkezd pattogni, tegyük hozzá a zöld csilit, a gyömbért és a kukoricát, majd néhány percig süssük. Öntsük bele a kókusztejet, forraljuk fel, majd vegyük le a lángot, és körülbelül 8-10 percig pároljuk, amíg a kukorica megpuhul. Végül tegyük hozzá a felvágott koriander zöldjét, sózzuk meg, majd alaposan kavarjuk össze. Megfőtt bászmati rizsre helyezve tálalhatjuk, garnirungként félbevágott citromkarikákkal.

Fűszeres csicseriborsó

Nagyszerű rágcsálnivaló ropogós héjú kenyérrel, de akár kísérőételként is megállja a helyét.

  • 1 csésze csicseriborsó, melyet éjszakára beáztatunk, és bőséges mennyiségű vízben puhára, de nem pépesre főzünk
  • 2 evőkanál ghí
  • fél csésze friss joghurt
  • 1/4 teáskanál római kömény por
  • 1/2 teáskanál koriander por
  • 1/2 teáskanál édeskömény por
  • 1/4 teáskanál kurkuma por
  • 1/4 teáskanál egész római kömény mag
  • 1 teáskanál friss, reszelt gyömbér
  • (fél közepesen zöld csilipaprika, kimagozva és felkarikázva, ha a Kaphát akarjuk egyensúlyozni)
  • 1 evőkanál finomra vágott koriander zöldje
  • só és bors ízlés szerint

Melegítsünk ghít egy lábosban. Adjuk hozzá a római kömény magokat. Ahogyan megbarnulnak és érezni engedik az illatukat, tegyük hozzá a gyömbért és a zöld csilit is. Rövid ideig pároljuk, majd keverjük hozzá az összes porfűszert, és további két percig forgassuk, amíg aromás anyagaikat kibocsátják. Vigyázzunk azonban, hogy ne égessük meg a fűszereket! Tegyük hozzá a joghurtot, és tovább főzzük 3-5 percig, amíg elveszti nyers kinézetét, és összekeveredik a fűszerekkel. Öntsük bele a csicseriborsót, sózzuk meg, és kavarjuk össze alaposan. Díszítsük koriander levelekkel és tálaljuk melegen.

A MAPI hírlevelei alapján fordította: Pál Dániel


DÍJMENTES TRANSZCENDENTÁLIS MEDITÁCIÓ-ELŐADÁSOK MAGYARORSZÁGON

Régebbi cikkek