Maharishi Ájurvéda

Allergia: segít az ájurvéda – I. rész

Világszerte emberek millióit érinti kellemetlenül minden tavasszal a növényzet virágba borulása: kezdődik az allergia szezon, és jönnek a vele járó kényelmetlen tünetek, mint az orrdugulás vagy a szemviszketés. A nyugati világban az allergiás megbetegedések már bekerültek a 10 leggyakoribb ok közé, melyek következtében az emberek felkeresik az orvosi rendelőket.

A kutatók és az orvosok mindmáig értetlenül állnak az előtt, hogy egyes emberekre miért vannak hatással az olyan allergének, mint a por, a pollenek és a penészgombák, míg másokat ezek semmilyen módon nem érintenek. Abból kiindulva, hogy a fejlett nyugati országokban magasabb az allergiás esetek előfordulásának aránya, a tudósok előálltak a „higiénia elmélettel”, mely szerint a „tiszta” környezet, az immunizáció és az antibiotikumok használata felelős azért, hogy számos ember túlérzékenyen reagál bizonyos allergénekre. Egyéb közrejátszó tényezők lehetnek még az étkezési szokások, a különböző vegyi anyagoknak való kitettség és a lakásban található szőnyegek mennyisége.

Az orvosok rendszerint azt javasolják az allergiás tünetektől szenvedőknek, hogy kerüljék az allergéneket, ám ezt gyakran sokkal könnyebb mondani, mint megtenni. A jelenleg elérhető oltások és antihisztaminok pedig káros mellékhatásokat okozhatnak, amelyek csak súlyosbítják a helyzetet. A tudósok meggyőződése, hogy végleges megoldásnak az a módszer bizonyul majd, amely képes megtanítani testünket arra, hogy közömbösen viselkedjen az egyébként ártalmatlan allergénekkel szemben. A helyzet iróniája, hogy az emberi test úgy jön a világra, hogy tudja, miként tegye ezt, a kérdés tehát az, hogy mit lehet tenni annak érdekében, hogy a szervezet ne „veszítse el” ezt a tudást.

Mit mond a Maharishi Ájurvéda?

Az allergiákkal szembeni hosszú távú, hatékony megoldásként a Maharishi Ájurvéda a test saját immunrendszerének megerősítését javasolja, annak érdekében, hogy hatékonyan megbirkózzon az allergénekkel. Az ájurvéda szövegek szerint az immunrendszer hatékony működésének alapja a hatékony emésztés. Tavasszal, az allergia szezon kezdetén, a környezet hőmérsékletének emelkedése következtében a testben lévő tisztátalanságok mintegy megolvadnak. Amikor az emésztés gyenge, a folyékonnyá vált méreganyagok elzárják a test csatornáit, így a sejtekhez sem jut el megfelelő módon a tápanyag, és belőlük sem tudnak a kellő mértékben eltávozni a méreganyagok. Ekkor a test immunsejtjeire, melyek az allergénekkel szembeni ellenállásért felelősek, óriási túlterheltség nehezedik. Amikor pedig kinyílnak a virágok és pollenekkel töltik meg a levegőt, a környezet pontosan akkor válik mindinkább allergénekkel telítetté, amikor a test védelmi mechanizmusa meggyengül. Ez az oka annak, hogy tavasszal felütik a fejüket az allergiás megbetegedések.

Az ájurvéda a szezonális allergiák okának azokat a fiziológiai egyensúlytalanságokat tartja, melyeket az ámavisa névre hallgató, az emésztőrendszer által termelt, reagens méreganyag hoz létre. Az áma, az emésztőrendszer tisztátalanságainak kezdeti formája a nem megfelelő emésztés miatt jön létre. Ha az ámának az emésztőrendszerben való felhalmozódását nem orvosoljuk, az áma végül eljut a test különböző szerveihez és szöveteihez, és idővel a reagensebb ámavisává alakul.

Az allergének, mint amilyen a por vagy a pollen, kölcsönhatást gyakorolnak egymásra az ámavisával, és allergiás reakciót hoznak létre. Bárhol is lépjenek reakcióba vagy gyakoroljanak hatást a szervezetre, ezek a méreganyagok az adott testtájon megnehezítik a sejtek megfelelő működését.

Az ámavisa jelei attól függően változhatnak, hogy az mely testrészen található. Ha az ámavisa-allergén páros a bőrre gyakorol hatást, kiütéseket, elszíneződéseket, kiszáradást vagy irritációt eredményezhet. Ha az ámavisa-allergén együttese az emésztőrendszerben van jelen, akkor ott kelthet belső allergiákat vagy hasmenést.

Fontos megértenünk, hogy nem maguk az allergének okozzák az allergiás reakciót. Számos más ember lélegzi be ugyanazt a virágport vagy parlagfüvet, és semmiféle kóros reakciót nem mutat. Az ámavisa jelenléte a fiziológiában készteti arra az allergéneket, hogy effajta reakciót hozzanak létre. Az ámavisának egy további, hosszú távú hatása is van: megbontja az immunrendszer természetes egyensúlyát. Amikor az immunrendszert az ámavisa felhalmozódása sújtja, elveszíti alkalmazkodóképességét, azt a tulajdonságát, hogy visszanyerje egyensúlyi állapotát, amikor hirtelen változással találja magát szemben.

Példának okáért, amikor kezdetét veszi a tavasz, és új virágok nyílnak virágporukat a levegőbe bocsátva, vagy amikor az időjárásban erőteljes változás következik be (meleg és hideg vagy nedves és száraz időszak követi egymást), ezek az erőteljes változások komoly kihívást jelentenek az immunrendszer számára. Rendes körülmények közepette az emberek képesek hozzájuk alkalmazkodni. Ám amikor az immunrendszert már eleve megterheli az ámavisa jelenléte, és így nem tud szokott rugalmasságával reagálni az évszakok változására, a test megadja magát az egyensúlytalanságoknak, és elkezd allergiás tüneteket mutatni.

A test védekező rendszerének megerősítése

Mit tehetünk hát annak érdekében, hogy segítsünk szervezetünknek szembeszállni az allergénekkel? Nem elég csak a tünetek elfojtása. A hosszú távú megoldás az lesz, ha egészen az allergia kiváltó okáig hatolunk, és megerősítjük a szervezetünk immunrendszerét, hogy hatékonyan szembeszálljon az allergénekkel. Segítenek ebben egyes Maharishi Ájurvéda gyógynövény készítmények is (lásd itt), melyek eltávolítják a méreganyagokat a testből, ezzel egyidőben segítenek megerősíteni a szervezet immunrendszerét, továbbá blokkolják a toxikus reakciókat, javítják az emésztést és a máj táplálásával és megtisztításával csökkentik az allergénekre való érzékenységet.

Mi a helyzet az étrenddel? A kutatók úgy találták, hogy az olyan étrend, amelyben rendszeresen szerepelnek bizonyos allergia-ellenes tulajdonságokkal rendelkező fűszerek, képesek enyhíteni a növények által kiváltott allergiás problémákat. E fűszerek flavonoidokat és fenolokat tartalmaznak – például a kurkuma gazdag kurkuminban, egy gyulladásgátló hatásairól jól ismert vegyületben. Ezen felül a zsálya, a piros paprika, a római kömény és számos más fűszernövény is allergia-ellenes hatású. Ha egy kis kurkumát, köményt és koriandert megforgatunk ghíben, és ezt a keveréket zöldségek ízesítésére használjuk, máris elkezdtük étrendünkben az allergia-ellenes fűszerek alkalmazását.

Az ájurvéda szemszögéből nézve mindezeken túl lényeges egy Kapha-Pitta nyugtató étrend követése. Amikor az allergének támadása éri a szervezetet, az immunrendszer bizonyos vegyületek kibocsátásával válaszol. Ezért különösen fontos a Pitta dósa nyugatása, amely a testben a különféle vegyületek termeléséért felelős. A Pitta Tea kortyolgatásával vagy a Pitta Csúrna (Pitta Churna) fűszerkeverék használatával ez kényelmesen megoldható. A lassú emésztés és az orrdugulás megelőzése érdekében szükséges a Kapha nyugtatása is, különösen a Kapha évszakban, vagyis tavasszal.

(A cikk II-III. részében gyakorlati tanácsokkal folytatjuk…)

A MAPI hírlevelei alapján fordította és összeállította: Pál Dániel

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*