Maharishi Ájurvéda

Ájurvédikus táplálkozási tanácsok az immunrendszerünk és a vitalitásunk erősítéséért

Évszakváltás időszakában érdemes fokozott figyelmet fordítani immunrendszerünk erősítésére. Erre a célra számos módszer ismeretes, mégis a leghatékonyabban étkezésünk révén érhetjük el a legjobb eredményeket ezen a területen egészségünk megőrzése érdekében.

A Maharishi Ájurvéda szerint az immunrendszer szempontjából azok az ételek a legkívánatosabbak, melyekből testünk minél magasabb szintű „ódzsaszt” tud nyerni. Míg azon ételeink, melyek inkább az „ama” vagyis méreganyagok felhalmozódását idézik elő ezekben az időszakokban fokozottan kerülendők. Az „ódzsasz” a teljes emésztésnek olyan pozitív hozadéka a testben, amely ragyogó bőrt, jó egészséget, stabil érzelmi állapotot, derűt és egyfajta kapcsolatot hoz létre bennünk a mindenséggel, összességében pedig kitűnően karbantartja immunrendszerünket.

Az „áma” viszont a tökéletlen emésztés melléktermékeként jön létre, melynek során méreg- és salakanyagok képződnek, szabad gyökök halmozódnak fel és bejutva a véráramba szennyeződések formájában rakódnak le a test szöveteiben. Az „áma” létrejöttének okai a nehezen emészthető ételek fogyasztására, a rendszertelen étkezési szokásokra, a rossz vagy gyenge emésztésre vezethetőek vissza; előidézve ezzel a szervezetben az ún. „kompromittáló emésztés” folyamatát, mely végső soron az egészség megrendüléséhez és érzelmeink negatív irányba fejlődéséhez vezet.

A Maharishi Ájuvéda egy ősrégi, de annál egyszerűbb ún. „mag és föld” elmélet analógiáján keresztül írja le a betegségeknek a testben való kifejlődését. Az elmélet szerint testünk a föld, míg a különféle betegségek a mag analógiájára írhatók le. Az „áma” teszi testünket, vagyis a földet „termékennyé” a betegségek befogadására. Míg, ha azt szeretnénk, hogy testünk „meddő” legyen a betegségek magvaira, tehát erősek és egészségesek legyünk, ennek érdekében csökkentenünk kell szervezetünkben az „áma” és „ódzsasszal” teli közeget kell teremtenünk a szervezetben.

Hét módszer az immunitás támogatására:

1.: Válasszunk „intelligens”, könnyen emészthető ételeket: Az intelligens ételek közé elsősorban a bio gyümölcsök és zöldségek, teljes kiőrlésű gabonából készült ételek, hüvelyesek, és a bio tejtermékek tartoznak. Az ilyen élelmeket azért nevezzük intelligensnek, mert kisebb mértékben feldolgozottak (vagy lehetőség szerint egyáltalán nem), mentesek a génmanipulációtól és a növényvédő szerek káros hatásaitól, így sejtszinten tartalmaznak olyan információkat, melyek hatására az emberi szervezetben „ódzsasz” többlet kialakítására lesznek képesek.

Míg a feldolgozott élelmiszerek, konzervek, gyorsfagyasztott termékek nehezebben emészthetők és nagy mértékben járulnak hozzá az „áma” kialakulásához. Mivel ezek az élelmiszerek nem vagy csak csekély mértékben tartalmazzák a természet intelligenciáját, a szervezetnek is csak komolyabb energia befektetéssel sikerül lebontania ezeket, illetve alapvetően „ama” termelődik emésztésük révén. Az ájurvéda szerint tehát az organikusan termesztett alapanyagokból készült élelmiszerek a legjobbak, ezen belül is azok, melyek mentesek mindenféle vegyszeres vagy genetikai beavatkozástól. (Bár ásványi anyagokat az egyéb ételek is tartalmaznak, ennek mértéke összehasonlítva azonban jóval alacsonyabb, mint a bio módszerrel termesztett alapanyagok esetében mért értékek.) A házi sajtok, tejtermékek, hüvelyesek (lencse, mungó bab, egyéb babféleségek stb.) is hatékonyan fokozzák az „ódzsasz” létrejöttét a szervezetben. Általánosságban azonban elmondható, hogy a hús fogyasztása nem ajánlott ilyen szempontból, mert nehezen emészthető és nagy mennyiségben hoz létre „amát”.

Főzzünk az immunrendszert erősítő fűszerekkel. Nagy hangsúlyt kell fektetni arra is, hogy a főzési folyamat a legcsekélyebb mértékben zavarja meg az alapanyagok által hordozott természetes intelligenciát. Így az enyhén fűszerezett zöldségeket, hüvelyeseket és gabonaféléket szervezetünk gyorsabban alakítja át „ódzsasszá”. A fűszereknek a kellemes ízélmény mellett az élelmiszereknek ún. „yogavahi” tulajdonságot is kölcsönöznek, ami annyit jelent, hogy támogatják az emésztést, a tápanyagokat szervezetünk könnyebben hasznosítja. A különféle fűszereknek más és más jótékony hatásai vannak a szervezetre, így a kurkuma például jelentős méregtelenítő hatással bír és javítja a sejtek regenerációját. A fekete bors kitisztítja a szervezet csatornáit és hatása révén könnyebben áramolhat az „ódzsasz” a test különféle szöveteibe.

Immunerősítő fűszerkeverék recept: (Válasz a  rákra című könyvből – The Answer to Cancer ,melynek szerzői Hari Sharma MD; és ​​James Meade , Ph.D.)

 • 6 rész kurkuma
 • 3 rész őrölt kömény
 • 3 rész őrölt koriander
 • 6 rész őrölt édeskömény
 • 1 rész őrölt, szárított gyömbér
 • 1 rész őrölt fekete bors
 • 1/4 rész őrölt fahéj

Elkészítés:

 • keverjük össze a fűszereket,
 • melegítsünk fel egy teáskanál fűszerkeveréket egy evőkanál ghível (tisztított vaj) középmagas hőmérsékleten. Az edényt gyorsan levéve a tűzről nem ég le a keverék,
 • a fűszeres ghíhez adjunk főtt rizst és zöldségeket, ízlés szerint egyéb élelmiszereket,
 • mivel mindenki más ízléssel rendelkezik, szabadon válogassuk össze az étel további összetevőt, bátran kísérletezzünk. Ízlelőbimbóink biztosan tudják, melyik a legmegfelelőbb kombináció („dósánknak” – testtípusunknak megfelelő) a számukra.

3. Fogyasszunk immunrendszert erősítő friss gyümölcsöket!

Az alma támogatja szervezetünk védekező képességét, mert a benne található antioxidánsok és elemi rostok megtisztítják a beleket a lerakódott salakanyagoktól. Minden lédús gyümölcs (pl. körte, szilva, édes ananász, mangó) támogatja az immunrendszert, mivel gyorsan változnak ódzsasszá a szervezetben. A érett gyümölcsöket étrendünkben mindig előnyben kell részesítenünk amennyire csak lehet. A gránátalma magjából préselt gyümölcslé, vagy a mag-csatni is kiváló támogatói az immunrendszernek, mert fokozza az emésztés tüzét és megszünteti a Pitta dósa növekedését. A pitta dósa felelős testünkben a hőszabályozásért, az anyagcsere átalakító folyamatait szabályozza és felelős a testi, lelki egyensúlyért. A papaja fogyasztása ebéd után, támogatja az emésztést, fokozza az immunrendszer működését.

A leveles zöldségek, mint pl. a mángold, kelkáposzta, mustár zöldje, spenót főve és fűszerezve immunrendszert támogató fűszerkeverékkel nagy hatással van védekezőképességünkre, mert biztosítják a vas, kalcium és egyéb ásványi anyagok felszívódását, közben pedig rostjaiknak köszönhetően megtisztítják a beleket. A brokkoli, káposzta, karfiol nagy mennyiségben tartalmaznak antioxidánsokat, flavonoidokat és más, az immunrendszert erősítő anyagokat.

A teljes kiőrlésű gabonák, mint a quinoa, amaránt, és az árpa is magas tápértéke mellett tisztító rostokban gazdag ételeink összetevői lehetnek.

Végül meg kell említenünk a bio ghít (tisztított vaj) is, amely nagy becsben tartott alapanyag, melyet az ájurvédikus hagyomány komoly ódzsaszt fokozó élelmiszerként jegyez a magas esszenciális zsírsav tartalma miatt. Fontos szabály, hogy a tejet és a ghít is fel kell forralni ahhoz, hogy könnyen emészthetővé váljon. Ilyenkor fűszerezhetjük egy csipet kardamommal vagy kurkumával. A forralt tejet fogyasszuk kis időt hagyva az egyes étkezések között, magában, hogy elkerüljük az emésztési zavarokat. Sokak által kedvelt ital a tejben kifőzött Váta tea is.

4. A könnyebb emésztésért szükséges, hogy megfőzzük ételeinket, de ezt sem szabad túlzásba vinni

A Maharishi Ájurvéda szerint az étel akkor válik emészthetővé, ha megfőzzük. Azonban, ha nem főzzük meg ételeinket, vagy akár túlfőzzük azokat egyaránt csökkentjük az immunrendszerre gyakorolt jótékony hatást. Az étel tehát mindig legyen puha és könnyen rágható, de ne legyen túl ragacsos, grízes.

5. Az étkezések optimális időpontjára is figyelemmel kell lennünk

triphala250Az étkezést lehetőleg olyan időpontra kell időzíteni, amikor az emésztőrendszer a leginkább kész arra, hogy az ételeket képes legyen könnyen megemészteni. Az ájurvéda azonosítja a déli vagy pitta dósa időt (10:00-14:00). A főétkezés 12:00- 13:00 időpontban a legideálisabb. Fogyasszunk könnyű reggelit és vacsorát, mert ilyenkor az emésztés tüze (agni) gyengébb a nap során. Az agni magas fokon tartása az egyik legfontosabb követelmény a jó emésztéshez, erre pedig az ájurvédikus hagyomány többféle gyógynövényt hív segítségül. A Triphala tabletta három gyümölcsből és rózsa sziromból álló készítmény, amely kitűnő emésztést segítő szer. Fontos, hogy az ételeket ugyanabban az időpontban fogyasszuk minden nap. Ennek azért van jelentősége, mert az emésztés minden nap azonos ciklus szerint folyik és az emésztés ideális időzítése hatással van a jelentősebb mennyiségű „ódzsasz” és kevesebb „ama” termelődésre.

6. Fogyasszunk olyan mennyiségű ételt, mely testtípusunknak a legmegfelelőbb

Az étkezés mennyiségi összetétele alkatonként eltérő. A Maharishi Ájurvéda ajánlja, hogy egy csésze szoba hőmérsékletű vizet fogyasszunk el az étkezések előtt. Étkezéseink alkalmával érdemes betartani a szabályt, mely szerint csak gyomor-kapacitásunk 3/4-ed részét töltsük ki táplálékkal, így hagyjunk némi helyet a tápláléknak arra, hogy az emésztés során az könnyebben váltson helyzetet a gyomorban. Együnk tehát addig, míg nem érezzük teljesen telítettnek magunkat, így könnyen elkerülhetünk egy sor emésztési kellemetlenséget.

7. Élelmeinket az évszaknak megfelelő szezonális alapanyagokból készítsük el

Maharishi Amrit Kalash
Maharishi Amrit Kalash

Az ájurvéda szerint a megfelelő minőségű élelmiszer egyensúlyt hoz létre a szervezetben, illetve az egyes szezonális termények mind arra hivatottak, hogy az aktuálisan szükséges hatást érjék el az emberi szervezetben ( az élelmiszerek sejtszinten hordozott intelligenciája révén). Ennek megfelelően a hideg saláták fogyasztása téli időszakban növelheti a váta dósát. Ennek oka az, hogy a hideg, nyers saláták növelik a hideg, száraz, könnyű, vagyis váta érzeteket a testben.  Gyógynövény-készítmények, amelyek segítségünkre lehetnek: Ayur Immune (MA 1000), amely az ellenálló képességet fokozó, holisztikus, Maharishi Ájurvéda készítmény. A téli időszak kezdete előtt 45 nappal való rendszeres fogyasztásával a természetes immunitást támogathatjuk. Hatékony kombináció a Ayur Immune (MA 1000) és az Erő Rasayana tabletta (MA1) együttes alkalmazása is. Az Amrit Kalash is természetes segítséget nyújt szervezetünknek az év bármely szakában. A gyógynövények a megfelelő kombinációban, mint azt már korábban is említettük, rendelkeznek a természet koncentrált intelligenciájával. Ennek a hatásnak a kiaknázásával pedig egyensúlyt teremthetünk a dósák között.

A Triphala tabletta három figyelemreméltó hatású gyümölcs kivonatát vegyíti: melyek az amla, haritaki, bibhitaki. Ez a három gyógynövény együttesen fejti ki, egy készítményben a fiatalító és gyógyító tulajdonságait, valamint egyensúlyba hozza a három dósát. A készítményt felépítő vegyületekről úgy vélekednek az ájurvédikus szakemberek, hogy a legértékesebb ájurvédikus készítmények körébe tartoznak. Figyelemmel kell lenni azonban ennek a hagyományos formulának a székletlazító hatására is, amely révén rendszeres fogyasztása mellett a test a mélyebb szövetrétegekből és szervrendszerekből is képes lesz kiadni a méreganyagokat. Méregtelenítő tulajdonságai mellett támogatja a tápanyagok felszívódását is. Az emésztés szempontjából az egyik legkiemelkedőbb termékről van szó, amelyet alkalmazva a bőr megfiatalodik, a test életenergiával töltődik fel, az „ódzsasz” mennyisége pedig optimális lesz a szervezetben. A Triphala tabletta szedését akár önmagában, vagy más gyógynövény készítményekkel együttesen alkalmazva is hatékonynak ítéljük meg.

Influenzás időszakban a következő készítmények és gyógynövények jótékony hatásai figyelhetőek meg:

 • elősegítik a jólét és kényelem érzését,
 • segítenek egyensúlyt teremteni  a külső környezet páratartalma és a tüdő nyálkahártyája és melléküregeinek működéséből fakadó érzetek kiegyensúlyozása között,
 • támogatják az emésztést, csökkentik az „ama” termelődését,
 • segítenek eltávolítani a méreganyagokat , amelyek gyengítik a szervezet ellenálló képességét,
 • táplálják a test természetes védekező mechanizmusait.

Torokpasztilla – gyógy- és fűszernövény tartalmú étrendkiegészítő tabletta:

 • segít megőrizni a torok kényelmes érzetét és a könnyű légvételt,
 • ezek a finom, üdítő tabletták segítenek eltávolítani a szennyeződéseket és megnyugtatják a száraz, irritált torkot. A tablettában lévő gyógynövények (gyömbér, hosszú bors, borsmenta) tisztítják a légutakat, az egyéb összetevők pedig, az édesgyökér, szerecsendió, kardamom, szegfűszeg, kámfor és fekete bors kivételesen hosszan tartó kellemes, frissítő és üde ízt biztosítanak. Tanárok, ügyvédek, ügynökök és más szakmai előadók igazi áldásként tekintenek erre a készítményre.

Bronchial Szirup, MA 357 200 ml:

A gyógynövények ebben a készítményben segítenek eltávolítani a szennyeződéseket a szervezetből, nyugtatja a száraz, irritált torkot és segítenek a könnyebb nyelésben:

 • megnyugtatja és hűti a légutakat,
 • támogatja a szennyeződés kitisztulását a légutakból,
 • egyensúlyt teremt váladéktermelésben és csillapítja a köhögést.

Maharishi Amrit Kalash lekvár és tabletta:

Több mint ötven kutatócsoport vizsgálta az elmúlt években az Amrit Kalash tulajdonságait; negyvennél több tanulmány jelent meg a készítmény hatásairól:

 • a készítmény egyik leglényegesebb funkciója az immunrendszer erősítése. Ezt mind az állatokon, mind az embereken végzett kísérletek alátámasztották. Rendszeres szedésével megelőzhetők a fertőző betegségek,
 • jelentősen csökken az allergiára való hajlam, megszűnnek az allergiás tünetek,
 • nő az általános teljesítő- és ellenálló-képesség,
 • kiegyensúlyozza az elmét. Életerővel tölt fel és megvéd a stressz következményeitől,
 • az Amrit Kalash hatásmechanizmusából adódóan jelentős gyulladás csökkentő hatással bír,
 • Amrit Kalash a káros kémiai anyagok ellen is védelmet nyújt, mivel semlegesíti azok szabad gyökökre gyakorolt hatását.

ma-1Erő Rasayana (Rasayana for Strength – MA1) készítmény is hatékony segítséget nyújthat számunkra ebben az időszakban:

 • ez a termék a legendás Amalaki (Indiai pöszméte, Emblica officinalis) nevű gyümölcsből készült, egyedi recept alapján, 21 gyártási lépési folyamaton keresztül. A több ezer éve ismert növény híres arról, hogy erősíti a test és a lélek közti harmonikus kapcsolatot, a test-lélek koordinációt és mindhárom dósát egyensúlyba hozza. Az ájurvéda tudománya leírja a növény izomnövelő hatását, ezért terméket kifejezetten ajánlott sportolóknak, és ezenkívül mindenkinek, akik intenzív mozgást vagy sporttevékenységet végeznek. Az Amalaki tabletta jelentős antioxidáns hatású és különösen gazdag C-vitaminban forrás.

Nők rászajánája:

 • gyógynövényei és gyümölcskivonatai csodálatosan harmonizáló hatást fejtenek ki a női fiziológiára. Támogatja a szellem, a test és a lélek egyensúlyát, így érezni fogja hatása révén a külső és belső dinamizmust, mely a készítmény jótékony hatásainak köszönhető. A Nők rászajánája tabletta emellett segíti a testszövetek újraképződését, és kíméletes tisztító hatással is rendelkezik.

Életerő férfiaknak (Vital Man, MA 924) tabletta:

 • a gyógynövénykeverék könnyen emészthető, segíti a szervezet természetes ellenálló képességét a mindennapi stressz és a káros környezeti hatásokkal szemben, bármely életkorban levő férfiak számára. Vitalitást, jó erőnlétet, kedvező energiaszintet biztosít, megfelelő érzelmi egyensúly és mentális teljesítmény mellett. Erősíti a reproduktív szerveket is.

Fokhagyma ájurvédikus gyógynövény készítmény:

 • segít fenntartani az egészséges koleszterin szintet, a vérnyomást és triglicerid szintet segít  normál tartományban tartani,
 • elősegíti a szív egészségét,
 • segíti az emésztést ösztönzésével az étvágyat és az anyagcserét,
 • támogatja az immun- és a keringési rendszert is.

Kurkuma ájurvédikus gyógynövény készítmény:

 • az antioxidáns , amely egyensúlyt teremt a Vata , Pitta és Kapha dósa között,
 • segít megtisztítani a vért és támogatja az általános jólétet,
 • támogatja az egészséges gyomor-, emésztőrendszeri-, vastagbél- és a máj-funkciókat,
 • elősegíti az egészséges szív- és érrendszeri működést,
 • rendkívül hatékony ízületi panaszok esetén.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*