Maharishi Ájurvéda

Ájurvédikus tanácsok kamaszoknak

kamasz-24A tizenévesek agya eredendően különbözik az érett felnőttekétől. Kétségtelen, hogy a tinik és szüleik is ebben egyetértenek, hiszen számos példát említhetnénk a gyakorlati életből.

Az emberi élet második tíz évében – a gyermekkor és a felnőtt lét közti állapotban – az intenzív növekedés hatására az agyban is rendkívüli átszerveződés zajlik. Az agy „huzalozása”egyre összetettebbé és még hatékonyabbá válik, különösen az ún. „prefrontális” kéreg területe kiemelkedő ezen a téren, hiszen ez az agy utolsó olyan területe, mely végül teljesen éretté válik. A „prefrontális” kéreg felelős a készségekért, mint pl. szervezés, tervezés, alkotó stratégiák területe. Gátló rendszerként is működik, vagyis a fék szerepét is betölti. Ez az agyi struktúra felelős azért, hogy képesek vagyunk felmérni tetteink kockázatait és megakadályoz bennünket, hogy veszélyes vagy meggondolatlan dolgokat tegyünk.

Ez azt jelenti, hogy a tervezés, a társadalmi alkalmazkodás, az elképzelt cselekmények kivitelezése, és az ezekhez kapcsolódó érzelmi töltet mind-mind mély lenyomatokat képeznek a kamaszkor ideje alatt. Mivel az agy „áramkörei” ilyenkor fejlődésben vannak, a kamaszok kezdik kialakítani sajátos döntési mechanizmusaikat. Ebben a fázisban ezért az életet elengedhetetlenül befolyásolják a tinédzsereket körülvevő szülők, tanárok, mentorok.

Hogyan segíthetünk a kamaszoknak, hogy könnyebben boldoguljanak ebben az érzékeny időszakban és egészséges szokásokat sajátítsanak el a jövőre nézve?

Fontos a jó minőségű és mennyiségű éjszakai alvás. Aki éjszaka nem alszik eleget, az nagy árat fizet másnap, hiszen koncentrálási nehézségek, levertség, memóriazavarok, információ előhívási nehézségek, rövid és hosszú távú zavarok jelentkezhetnek a fiziológiában.

Az alvás azért is nagyon fontos, mert megszilárdítja és átszervezi az emlékeket, rögzíti őket és segít a későbbi előhívásban, az új, kreatív ötletekbe való beépítésükben. Azok a tinédzserek, akik jelentős alváshiánnyal küzdenek, kórosan befolyásolják saját szellemi képességeiket. Ahhoz, hogy az éjszakai alvás megfelelő színvonalú legyen, legalább tíz órát kell alvással töltenie egy kamasz gyereknek.

A Maharishi Ájurvéda számos, az egészséges alvást elősegítő gyógynövényes formulát kínál:

Összetétel: Rosa centifolia, Convolvulus pluricaulis, Emblica officinalis, Withania somnifera, Aswagandha root, Valeriana wallichii, Bacopa monnieri, Nardostachys jatamansi, Sida cordifolia, Tinospora cordifolia, Glycyrrhiza glabra, Biotite mica, Cinnamomum zeylanicum, Syzygium aromaticum, Elettaria cardamomum, Pinctada margaritifera, Piper nigrum, Zingiber officinale, Piper longum, Acacia arabica
Összetétel: Rosa centifolia, Convolvulus pluricaulis, Emblica officinalis, Withania somnifera, Aswagandha root, Valeriana wallichii, Bacopa monnieri, Nardostachys jatamansi, Sida cordifolia, Tinospora cordifolia, Glycyrrhiza glabra, Biotite mica, Cinnamomum zeylanicum, Syzygium aromaticum, Elettaria cardamomum, Pinctada margaritifera, Piper nigrum, Zingiber officinale, Piper longum, Acacia arabica

Nyugodt alvás tablettája – Váta típus (MA 1683) – Megkönnyíti az elalvást és mélyebb, frissítőbb alvást biztosít. A stressz, frusztráció, aggodalom, nehéz ételek, az idegi túlterheltség , az elme felfokozott aktivitása elalvási problémákhoz vezetnek, megnehezítik a mély alvást és nem ritkán éjszakai nyugtalansághoz, álmatlansághoz vezetnek. Amikor az elme nyugodt, az alvás is mély lesz. A készítmény nyugtató, kiegyensúlyozó hatással van a testre, az elmére és az érzelmekre egyaránt. Elősegíti az ébredés utáni frissességet, amely tettvágyra késztet a nap során.

Nyugodt alvás tablettája – Pitta típus (MA 1684) – Ez a mély alvást támogató formula azok számára kiváló választás, akik nehezen alusszák át az éjszakát, gyakran felkelnek az éjszaka közepén, vagy kora hajnalban, illetve kevesebbet alszanak, mint hat óra. A benne rejlő gyógynövények hatóanyagai elősegítik a mély, zavartalan alvást és friss ébredést biztosítanak.

Az ájurvédikus alvás tabletták gyógynövényei kizárólagosan természetes úton, mellékhatás és hozzászokás mentesen segítenek azáltal, hogy rendezik a szervezet egyensúlytalanságait és így a szervezet egészséges energia folyamatai helyreállnak. A gyógynövények felszívódása, szervezetbe történő beépülése és harmonizáló hatása, mind a szervezet saját gyógyító folyamatainak működésbe lépése időt vesz igénybe, mely egyéni alkattól függ.

Segítség a mentális hatékonyság növelésére:

Az elme működését támogató ájurvédikus gyógynövények ( úgynevezett „medhya” gyógynövények) elősegítik a tanulási folyamat minőségét, az emlékezet hatékonyságát és erős táplálói az agynak.

A Maharishi Ájurvéda medhya gyógynövényei találhatók az alábbi speciális gyógynövényes készítményekben.

A Tanulást elősegítő tabletta (MA 724) és a Tanulást elősegítő szirup (MA 674) hatékony ájurvédikus szer mindazok számára, akiknek nagy mennyiségű információt kell memorizálniuk. Felerősíti a memóriát, segít megtartani és előhívni a tanultakat. A készítmény egyszerre nyugtatja meg az elmét, segít fejleszteni a koncentrációt, növeli a teljesítményt és a szellemi potenciált a vizsgák és a határidők miatt az egyénre nehezedő nyomás idején.

youthful_mind_1
Rasayana. Mindhárom típusú mentális működést erősíti, az információ beszerzését (Dhi), megtartását (Dhrti) és visszahívását (Smrti) Egyensúlyozza a következőket: Prana – energia, kreativitás, érzékelés, tudatosság és az önvaló megfelelője Tarpaka – biztosítja a gerinc, agyszövet és központi idegrendszeri folyadék stabilitását, a sejtek közötti kommunikációt, a személyiség stabilitását Sadhaka – magabiztosság, egészséges vágyak, pozitív gondolkodás, beteljesülés érzésének megfelelője Ojas – a tudatossággal korrelál Összetétel: Convolvulus pluricaulis, Bacopa Moniera, Glycyrrhiza glabra, Tinospora cordifolia, Acacia arabica Adagolása: 2 x 1 vagy 2 x2 tabletta éhgyomorra. 1 doboz 1 havi adagot tartalmaz

A Szellemi fiatalság tablettája (MA 3)fiatalítja az elmét, elősegíti a jó memóriát és az éberséget. Támogatja az agy anyagcseréjét, a tanulás akadálytalanná válik, egészséges válaszok születnek a mentális stresszre, a veleszületett tanulási képességek javulnak, fejlődik a tudat életkortól függetlenül.

A kamaszok általános egészségének szolgálatában

Az Ayur Immune (MA 1000) – támogatja az elme és a test kapcsolatát, természetes védelmet nyújt az immunrendszernek, támogatja a stresszel szembeni egészséges ellenállást. Ez a hatékony gyógynövény-kombináció segít eltávolítani az emésztés káros lerakódásait, a méreganyagokat, melyek hatással vannak a természetes védekezőképességre.

Néhány egyéb tanács

A fentieken kívül fontos szem előtt tartani, hogy az, hogy mit eszünk, legalább annyira fontos, mint az, hogy hogyan esszük. A kamaszok is fordítsanak időt az étkezésre, egyenek nyugodt környezetben, anélkül hogy tévét néznének, vagy egyéb más tevékenységet folytatnának. Egyenek lassan és rágják meg az ételt alaposan. Lehetőség szerint egyenek mindig ugyanabban az időben minden nap, a főétkezést délben ejtsék meg. Kerüljék a jéghideg italokat, mivel ezek megzavarhatják az emésztés tüzét (agni) és megakadályozzák a létfontosságú táplálékok beépülését a szervezetbe.

Azok az élelmiszerek, melyek természetesek és tiszták (mentesek a toxinoktól, méreganyagoktól, növényvédő szerek származékaitól) kínálják a legtöbb értékes tápanyagot. A tiszta minőségű ételek nem zavarják az értelmet és a koordinációt. Friss és bio élelmiszerekkel támogathatjuk a fejlődésben lévő kamaszok fiziológiáját és jobb teljesítményét.

Forrás: MAPI.com

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*