Maharishi Ájurvéda

Ájurvédikus tanácsok a Pitta időszak derekán

Júniussal köszöntött be a Pitta-szezon, melyre a természet a tartósan meleg időjárással, a nagyszámú napos órákkal reagál. Szervezetünkben pedig a tűz elem erősödött fel. Nem késő átgondolni a nyár derekán sem, hogy a Pitta dósa egyensúlya érdekében mely élelmiszereket, milyen pihentető alternatívákat érdemes választanunk testi-, lelki egészségünk megóvása érdekében.

A Pitta dósa alapvetően a tűz és a víz elemek kombinációját képezi, közvetlen irányítása alá az emésztés és az anyagcsere tartozik. A szervezetben a gyomor és a vékonybél ad neki otthont, innen széles körben szabályozza a különféle testi folyamatokat: felel a hő- és hormonháztartásért, a látásért és a látott információk feldolgozásáért, az ítélőképesség szabályozásáért, valamint a bőr egészsége is a Pitta dósának köszönhető.

Így nem meglepő, hogy az alapvetően meleg minőségű Pitta a kívülről érkező plusz hő hatására újabb szintre emelkedhet, amely kibillenti a dósát érzékeny egyensúlyából. A Pitta dósa túlsúllyal élő egyének a nyári nagy melegben gyakran szenvednek ingerlékenységtől, különféle gyulladások jelentkeznek náluk, könnyen leég az amúgy is érzékeny bőrük és ún. „nyári bőrkiütéseik” jelentkezhetnek.

Hasznos tudni, hogy a Pitta dósa öt különböző aspektusa van jelen a szervezetben.

Ilyen a Pachaka Pitta, mely a gyomor működését és az emésztést szabályozza. Megfelelő ételekkel szabályozható, ezért kerüljük az ecetes, túlzottan paradicsomos, erjesztett ételeket, italokat, ne fogyasszunk éretlen gyümölcsöket. Főként kesernyés, édes, fanyar ízeket válasszunk. Ezek közé tartoznak a lédús gyümölcsök, magvak, mint pl. az árpa, zab, búza, rizs, hüvelyesek (bab, borsó, lencse) és az édesen enyhe fűszerek, mint a kardamom, koriander, fahéj. Jót tesznek a különféle tejtermékek, de az erjesztett változatokkal óvatosan kell bánni. A friss házi joghurt, és a lasszi ideális választás.

A Randzsaka Pitta a májban található. A keserű anyagot tartalmazó ételek kifejezetten hasznosak a máj méregtelenítési folyamatainak a támogatására és a Pitta balanszírozására.

A harmadik Pitta aspektus a szívben található Szadhaka Pitta, mely a segít abban, hogy érzelmeink a boldogság és a harmónia érzése felé mozduljanak el. A feszültségekre hajlamos Pitta testtípusúaknak tehát ez a terület ugyancsak fontos, hogy jó állapotban legyen. Ezért sem véletlen, hogy ebben az időszakban szervezi az emberek többsége az év legkomolyabb kikapcsolódását, nyári üdüléseket, hiszen ezek az év további részére is kiható feltöltődést jelentenek.

pitta-homero

A negyedik, Alochaka Pitta szabályozza a szem működését, a látást és a látott dolgok feldolgozását. Érdekes az analógia, hiszen a tűz elem magába foglalja a fényt is, a fény metabolizmusa pedig a látószerv parányi elemein keresztül magát a látványt juttatják el az agyba. Nyáron fokozottan ügyelnünk kell szemünkre, érdemes vásárolni egy jó minőségű napszemüveget, a déli órákban pedig árnyákos helyre húzódni.

Végezetül az ötödik Pitta, a Bhradzsaka nevet viseli, mely a bőr metabolizmusáért, egészségéért felel. Az ájurvédikus szakértők óva intenek, hogy túlzott napfénynek, napégésnek tegyük ki magunkat. Törekedni kell a fokozatosságra a napsugárzással kapcsolatban is, főleg gyermekekre és idősekre, valamint a szívbetegségben szenvedőkre kell jobban odafigyelnünk kánikula idején.

Ájurvédikus termékek nyárra:

Pitta csökkentő teák és aroma olajak is segítségünkre vannak ilyenkor:

Hasznos Rászajána-készítmények:

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*