Maharishi Ájurvéda

Ájurvédikus szemmel a marihuánáról – első rész

Óvatosan bánj a gyógynövényekkel!

Érthető, ha sokan úgy gondolják, hogy minden, ami természetes és ellazít, csak jó dolog lehet. Ám a tapasztalat azt mutatja, hogy nem minden, a természetben előforduló növény szükségszerűen biztonságos vagy káros mellékhatások nélkül való.

Manapság a kannabisz, melyet (általában dohánnyal keverve) marihuána néven is ismernek, fogyasztanak, komoly vita tárgya az Egyesült Államokban [és szerte a világon]. Noha minden droghoz hasonlóan a kannabisznak is vannak az egészségre gyakorolt kedvező hatásai (például szakértő felügyelet alatt alkalmazva a krónikus fájdalom és bizonyos neurológiai rendellenességek kezelésében), jó néhány káros hatása is lehet, köztük a pszichózis. A marihuána tinédzserkori használata akadályozza az agy megfelelő fejlődését, szorongásos problémákat okozhat, valamint növeli a pszichotikus rendellenességek kialakulásának kockázatát az élet későbbi szakaszában. Az elmúlt negyven évben a kenderrel és aktív összetevőivel kapcsolatban végzett kutatások világosan jelzik, hogy a kannabisz használata agyi működészavarok kockázatával jár.

Az indiai kender nem újonnan felfedezett növény. Tulajdonságait Indiában már évezredekkel ezelőtt leírták az ájurvédikus orvosok. E cikk célja, hogy az olvasóknak bemutassa, miként látja az árjurvéda és az orvostudomány a kannabisz rekreációs drogként és gyógyszerként való alkalmazását, valamint mindennek egészségügyi következményeit.

Az ájurvédikus szövegek kijelentik, hogy a megfelelően alkalmazott orvosság nektárrá válik, a nem megfelelően alkalmazott viszont méreggé.

A kannabisszal kapcsolatos orvosi kutatások

Az orvosi kutatások irodalmának újabb keletű áttekintése azt sugallja, hogy azoknak a tinédzsereknek a körében, akik naponta fogyasztják, könnyebben kialakul a depresszió, a szorongás, valamint a skizofrénia. A kutatások szerint az indiai kender használata visszafordíthatatlan, hosszú távú hatással van az agyra. A legkorszerűbb képalkotó eljárások feltárták, hogy hatására az agyműködésben komoly elváltozások jönnek létre, hosszan tartó használatával pedig „funkcionális lyukak” jelennek meg. Ezek olyan agyi területek, amelyek működésen kívül kerülnek. Bizonyíték van arra is, hogy az agy bizonyos területein a kannabisz használata nyomán létrejövő strukturális elváltozások hasonlóak a pszichopatológiás változások mintázataihoz és mértékéhez. A kortikális szürkeállomány a skizofrénia hatására folyamatosan csökken, és ugyanígy, a kannabisz használatával is egyre nagyobb csökkenés mutatkozik a szürkeállományban. Egy modern neurofiziológiai modell szerint a kannabisz hatására létrejövő skizofrénia nem más, mint az agy születés utáni normál érésének zavara. A kannabiszt használó tizenévesek körében ideiglenesen zavart szenved az agyfunkciót vezérlő endogén kannabinoid rendszer. Ennek eredményeként a THC (az indiai kender fő aktív hatóanyaga) káros hatással lehet a kamaszok prefrontális kéregterületeken lévő ideghálózatának tapasztalatokra épülő érésére. Attól függően, hogy valaki mennyit, mennyiszer és mennyi időn át használja az indiai kendert, a fogyasztás végső soron skizofréniához vezethet. Ezek a tanulmányok mind azt jelzik, hogy a kannabisz hatására a prefrontális kéreg – az agy végrehajtó és döntéshozó központja – funkcionális zavarokat szenved. Gondoljunk a prefrontális kéregre úgy, mint az „értelem” legmagasabb, legerősebb értékére. Ekként, valamint egy egyenletesen eloszló idegi jutalmazó rendszer részeként, a prefrontális kéreg a felelős azért, hogy a gondolkodásunkat, az érzelmeinket és a viselkedésünket a fejlődéssel összhangban lévő, nem-romboló utakon irányítsa.

kana-cigi

A drogokat használhatjuk rendeltetésszerűen, nem rendeltetésszerűen és akár teljesen függővé is válhatunk tőlük. A nem rendeltetésszerű használat azt a viselkedést jelenti, amikor valaki a nyilvánvaló negatív következmények ellenére is használ egy szert, vagy azért, mert nem kapott megfelelő tájékoztatást ezekről vagy egyszerűen nincs tudatában ezeknek. A függőség viszont az agy megbetegedése, melyet a viselkedés feletti lecsökkent irányítás jellemez, amely nyilvánvaló mások számára, Eközben az egyén gondolkodása, érzésvilága és viselkedése egyre jobban eltorzul s egyre rendellenesebbé válik. A szerencsejáték lehet, hogy izgalmas, ám a végén a legtöbb esetben anyagi és családi romlás lesz a vége. A THC megzavarja a prefrontális kéregműködés kommunikációját a többi agyterülettel. Ha a prefrontális kéreg „offline” üzemmódba kerül, lecsökken, végül pedig elvész a képességünk, hogy észrevegyük az egyes cselekedetek következményeit és megfelelően reagáljunk ezekre (itt számos agyi és viselkedési problémára gondolhatunk). Nem marad más az életben, csak a függőség és az egyre súlyosbodó problémák. Az újabb kutatások szerint az, hogy a marihuána használata krónikusan megzavarja az endokannabinoid rendszert, elősegítheti a drogfüggőség kialakulását, és meggyengíti a test természetes homeosztatikus egyensúlyozó mechanizmusait.

Az indiai kender biokémiája

Az indiai kender elsődleges aktív összetevője a Tetrahidrocannabinol (THC, delta-9-tetrahidrocannabinol). Ez a vegyület a kannabisz elsődleges pszichoaktív összetevője, mely utánozza az ideg- és az immunrendszerben természetes módon előforduló, endokannabinoidoknak nevezett vegyületeket. A THC a kannabinoid receptorok aktiválásával éri ezt el. Az endokannabinoid rendszer számos kulcsfontosságú agyi folyamatban vesz részt, ilyenek az étvágy, a fájdalomérzet, a hangulat és a memória. Ugyanezek a receptorok kapnak nagy szerepet a drog abúzus során. A THC a többi droghoz hasonló módon változtatja meg a központi jutalmazó pályák tevékenységét. A legtöbb drogfogyasztó mit sem tud arról, hogy a jelenlegi marihuána termesztés olyan növényeket hoz létre, amelyek THC tartalma 5-20-szorosa annak, amely az 1960-as és 1970-es években fogyasztott indiai kender-változatokban volt található. Ezért minden egyes belélegzés során a szervezetbe kerülő marihuána-füst sokkal erősebb szubjektív hatásokat okoz, ahogyan az agyban is nagyobb, pusztítóbb hatásokat kelt.

Az endokannabinoid rendszer (EKR) neuromodulációs lipidek (zsírok) és receptorok egy csoportja. Az elmúlt évek vizsgálatai ez a rendszert a központi idegrendszerben különféle tevékenységek széles skálájának fontos szabályozójaként írták le. Úgy tűnik, hogy az idegsejtek tevékenységének széles körét változtatja, és ez felelős a központi idegrendszer finomhangoltságáért, mely az agy kiegyensúlyozott működésének – homeosztázisának – biztosítását célozza. Biokémiai és fiziológiai sajátságai folytán az EKR úgy tűnik, hogy „igény szerint” cselekszik. A rendszer csak akkor avatkozik be, hogy a test egyensúlyát fenntartsa, amikor és ahol a tevékenységére szükség van. A kulcsszó ebben az esetben az „igény szerint”.

Az emberi test a homeosztázis fenntartásának eszközeként maga termeli meg a saját kannabinoidjait. Az egész rendszer, mint minden más az emberi szervezetben, nagyon kifinomult és bonyolult. Sajnálatos módon a marihuána olyan, mint egy pöröly. Nagyon erőteljes, durva hatást gyakorol, amely túlterheli az agyat és a testi szabályozást. A marihuána használata eltorzítja az agy endokannabinoid rendszerének intelligens működését. A kannabinoidok mesterséges bevitele a vadkender fogyasztása révén kibillenti a testet az egyensúlyából, mivel egy egyébként precíz mechanizmus működését zavarja meg. Így noha az indiai kender képes arra, hogy rövid távon euforikus hangulatot okozzon, használata az EKR normális egyensúlyának rövid, illetve hosszú távú zavarához, illetve számos nemkívánatos tünet és betegség megjelenéséhez vezethet. A kutatások arra is utalnak, hogy a marihuána ténylegesen „kapu” drog, azaz növeli a valószínűségét annak, hogy a függőség előrehaladtával az alkalmi használó később biológiai, pszichés, társas és spirituális tekintetben is erősebb és pusztítóbb drogokat fogyaszt majd.

Az ájurvédikus perspektíva

Dhanvantari, az ájurvéda alapítóinak egyike, egy orvosi lexikont hozott létre, amely tartalmazza a gyógynövények – köztük az indiai kender tulajdonságait és hatásait. Leírása szerint a kannabisz minősége éles, hevítő és könnyű. Mivel éles és hevítő, a pittát növeli, és eltávolítja a kaphát. Ezen felül erősíti a hallucinációkat, lelassítja a beszédet és növeli az emésztő tűz erejét. Megjegyzendő, hogy ezek az ősi tünetek a mai használók körében is gyakoriak: hallucinációk, a beszéd és az érzékelés eltorzulása, valamint erőteljes étvágy.

Az ájurvédában a kannabisz rekreációs drogként való fogyasztását a test és az elme számára mérgezőnek tartják. Az indiai kendert évezredeken át használták bizonyos készítmények összetevőjeként, de soha sem önmagában. Ájurvédikus szempontból ez a növény soha sem minősült kiemelkedő gyógyfűnek. Minden növényhez hasonlóan azonban lehetnek jó hatásai, attól függően, hogy mire használjuk. Amikor a szinergisztikus készítmény részeként szerepel, egészen apró mennyiségben, és egy szakértő felügyelete alatt, képes az emésztést segíteni. A kannabisz használata az ájurvédában mindig más gyógynövényekkel együtt történik, soha nem önmagában. (Megjegyzendő, hogy ilyen ájurvédikus készítményeket nem árulnak az Egyesült Államokban. [Magyarországon sem.])

Az emberek sokszor kérdezik, hogy miért van az, hogy egy gyógynövény, amely bizonyos esetekben gyógyító hatást mutat, más esetekben negatív hatásokat produkálhat. Az ájurvédikus szövegek szerint a megfelelő módon használt orvosság nektárrá válik, a nem megfelelően használt pedig méreggé. Amikor a marihuánát nem az előírt vagy kellő módon használják (például nem az előírás szerinti adagban vagy ideig), akkor seregnyi egyensúlytalanságot és mellékhatást okozhat, köztük a hallucinációt és a beszéd lelassulását.

– A marihuána rekreációs használata ámát okoz – mondja Jadgish N. Vaidya, aki a Maharishi Ájurvéda program igazgatója a lancasteri Maharishi Ájurvéda klinikán. A klasszikus képzésben részesült vaidja még hozzáteszi:

– Ez nem a megvilágosodáshoz vezető út. A megvilágosodás a teljesség minden pillanatban való megélése. A tudatosság teljes külső és belső értéke, nem pedig a tudatosság elvesztése.

(Dr. Mark Toomey, Ph.D cikke, mely a MAPI hírlevelében jelent meg. Folytatása következik.)

One Comment

  1. Bhava Baba

    Tudjátok ez minden, de nem ájurvédikus szemmel való bemutatása annak a marihuánának, melyet évezredeken keresztül használtak a gyógyászatban az indiai gyógyítók. Egyszerű drogháborús propaganda.

    Itt már (igaz angolul), elfogulatlanul van bemutatva a marihuána:

    http://www.indianmirror.com/ayurveda/cannabis.html

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*