Maharishi Ájurvéda

Ájurvédikus méregtelenítés – hogyan csináljuk otthon, egyszerűen?

Az ájurvéda azt ajánlja, hogy minden évszakváltáskor végezzünk el egy belső nagytakarítást annak érdekében, hogy megtisztítsuk a szervezetünk csatornáit a korábbi évszakban felhalmozódott méreganyagoktól. A méregtelenítés különösen tavasszal ajánlott, mivel ekkor a szervezet természetes tisztító és megújító mechanizmusai magasabb fokozatba kapcsolnak, összhangban az egész természettel. Az alábbi programot azonban az összes évszakváltáskor érdemes elvégezni. Hatására tapasztalni fogjuk testünk könnyebbségét, elménk tisztaságát, valamint azt, hogy sokkal ellenállóbbak leszünk a betegségekkel szemben.

A teljes körű ájurvédikus méregtelenítés három szakaszból áll: 1. felkészülés, 2. megtisztulás, 3. a megtisztulás utáni időszak.

Felkészülés – 15 nap

I. Kövesd a „detox” diétát!

 1. Kerüljük az olyan ételeket, amelyek ámát (méreganyagokat) termelnek a szervezetben. Ilyenek a maradékok, a csomagolt, konzervált és mélyfagyasztott ételek, a vegyszerekkel, rovarirtókkal és műtrágyával termesztett élelmiszerek, valamit a kémiai adalékanyagokkal dúsított ételek.
 2. Fogyasszunk áma-csökkentő ételeket. Részesítsük előnyben a könnyű, meleg, főtt vegetáriánus ételeket. A friss kovásztalan laposkenyerek, a frissen készült levesek és dálok, a finom fűszerekkel elkészített zöldségételek (lehetőleg vegyszermentes vagy bio-termesztésből származzanak), valamint a teljes értékű gabonák a legjobbak.
 3. Étrendünkbe iktassunk be megpárolt szilvát, fügét, almát, körtét. Fogyasszunk párolt leveles zöldségeket, kelbimbót és káposztát.
 4. Testtípusunknak és esetleges egyensúlytalanságainknak megfelelően állítsuk össze étrendünket. Ez egyensúlyban tartja az emésztő tüzünket.
 5. Igyunk sok forralt vizet vagy méregtelenítő teakeverékeket a nap folyamán, hogy a vizeleten keresztül kiöblítsük a testből a méreganyagokat.

II. Kövesd a „detox” napi rutint!

 1. Amikor méregtelenítünk, több és mélyebb alvásra van szükségünk. Fontos, hogy este tíz óra előtt ágyba kerüljünk, és reggel hat előtt felkeljünk, mert ezzel is segítjük a test természetes méregtelenítő folyamatait.
 2. Naponta mozogjunk vagy tornázzunk! Az olyan könnyed testgyakorlás, mint a jóga ászanák vagy a séta, fokozzák a méregtelenítést, mivel javítják az emésztést és a támogatják a székletürítést. A méregtelenítésre való felkészülés, illetve a tényleges tisztítás során legjobb, ha kerüljük a megerőltető testmozgást.
 3. Masszírozzuk meg magunkat naponta. Az ájurvédikus olajmasszázs, az „abhjanga” fellazítja a szervezetünkbe mélyen beágyazódott méreganyagokat, továbbá segíti, hogy ezek az emésztő traktus felé áramoljanak, ahonnét már könnyen kiürülnek a beleken keresztül. Az abhjangát végezhetjük szezámolajjal vagy az egyes testtípusoknak megfelelő gyógynövényes olajokkal. Az abhjangát mindig kövesse meleg (de ne forró!) fürdő vagy zuhany.

III. Sajátítsunk el áma-csökkentő étkezési szokásokat!

Egész éven át, de különösen, amikor méregtelenítünk, fontos, hogy kövessük az ájurvédának az áma csökkentésére vonatkozó ajánlásait:

 1. A méregtelenítő program során ne hagyjunk ki étkezéseket és ne böjtöljünk.
 2. Minden nap ugyanabban az időben együnk, hogy az agnink tüze már „felfűtve” várja a megemésztendő ételt.
 3. Délben együk a főétkezést, a reggeli és a vacsora könnyebb legyen.
 4. Ülve, nyugodt körülmények közepette együnk, és figyeljünk oda az ételre. Ne tévézzünk, telefonáljunk vagy olvassunk evés közben.
 5. Kellemes, könnyed dolgokról beszélgessünk evés közben, az üzleti döntéseket vagy az erős érzelmi témákat hagyjuk későbbre.
 6. Csak akkor együnk, ha az előző étkezéskor elfogyasztott ételeket már megemésztettük.
 7. Az evés megkezdése előtt egy percig üljünk csendesen (kiváló alkalom ez egy asztali áldás elmondására), és az evés befejezése után várjunk pár percet, mielőtt felkelnénk az asztaltól. Ez segíti, hogy az emésztésünk nyugodtan induljon meg.
 8. Csak kapacitásunk háromnegyedéig töltsük meg a gyomrunkat. Nem jóllakni, hanem megelégelni, ez legyen a célunk.

Megtisztítás – 45 nap

 1. triphala250Kövessük az áma-csökkentő étrendet és napirendet, valamint a felkészülés során előírt étkezési szokásokat a megtisztulás időszakában is.
 2. Kettő-öt szemet vegyünk be a Triphala – gyümölcsöket tartalmazó ájurvédikus étrendkiegészítő tablettából (MA 505) este lefekvés előtt. Ez a beleken keresztül segíti a test megtisztulását.
 3. Vegyünk be két tabletta Detox méregtelenítő tablettát (MA 1010) tablettát reggel és este. Ez az táplálék kiegészítő megtisztítja a mája, a vért és az izzadságon keresztül segíti a méreganyagok eltávolítását. Pitták vagy pitta egyensúlytalanságban szenvedők a Detox Pitta (MA 1663) gyógynövény készítményt használják.
 4. Reggel és este két tabletta Életerő Rasayana (MA 2) készítményt vegyünk be. Ez a gyógynövénykeverék a húgyutakon keresztül támogatja a megtisztulást és a vizelettel együtt a segít a mérgeket is kivinni a testből.

(Ha Amrit Kalasht is szedünk, a méregtelenítő program során felezzük az adagot. A Detox méregtelenítő tablettát jobb nem kombinálni az „Ayur Immune-nal, MA 1000” és a „Gyógynövénytabletta a gyönyörű bőr eléréséért, MA 926” készítménnyel, mivel hasonló hatásai vannak.)

A méregtelenítés utáni időszak

A méregtelenítés után könnyebbnek, boldogabbnak és energikusabbnak fogjuk érezni magunkat. Könnyen előfordulhat, hogy még néhány felesleges kilótól is megszabadulunk! Adjunk időt magunknak, hogy fokozatosan térjünk vissza a normális étrendhez és étkezési szokásokhoz. Fokozatosan iktassuk be a nehezebb ételeket, és ügyeljünk arra, hogy a tisztítás befejeztével eleget tudjunk pihenni. Ezután kövessük megszokott ájurvédikus rutinunkat, és testtípusunknak, illetve esetleges egyensúlytalanságainknak megfelelő étrendet tartsunk.

Szervezetünk most már készen áll a rászajánák befogadására. Ezek a készítmények (mint a „Rasayana II., MA 631” és az Amrit Kalash) segítik az általános egészséget, vitalitást és hosszú életet. Most, hogy megtisztultak a szervezetünk csatornái, amelyek elszállítják a tápanyagokat a sejtjeinkhez, ezek a rászajánák az egész fiziológiánkat képesek mélyen táplálni és megújítani.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*