Maharishi Ájurvéda

Ájurvédikus megoldások a megfelelő szájápolásra

Az ájurvéda szerint a rossz leheletnek számos kiváltó oka lehet: emésztési problémák és/vagy nem megfelelő szájhigiénia. Ez a két ok valójában szoros kapcsolatban áll egymással, hiszen a rossz szájhigiénia kihatással van az emésztésre, illetve hiába ápoljuk megfelelően a fogainkat, ha emésztésünk állapota nem rendezett. A probléma megoldása azonban néhány egyszerű lépéssel rendezhető.

Nézzünk át tételesen néhány főbb kiváltó okot. Ezek közé tartozik a rossz emésztés, szájszárazság, fogíny problémák, fogszuvasodás, nem megfelelő szájhigiénia, garat probléma (orrgarat folyás), gyógyszerek mellékhatása, légzési rendellenesség, bizonyos ételek fogyasztása.

A rossz lehelet oka közvetlenül olyan kéntermelő baktériumok munkája nyomán jön létre, melyek az íny felszínén, a torokban és a nyelven élnek. Amikor ezek a baktériumok a szájban lebontják a fehérjéket, akkor kénes szagú, rossz lehelet képződik. A nem megfelelően megemésztett étel miatt a szervezetben méreganyag, „áma” alakul ki. A bélbolyhokon és a tápcsatorna egyéb területeinek falában rakódnak le ezek a káros méreganyagok, amelyek tovább támogatják azon baktériumok szaporodását, melyek nem támogatják az egészséges élettani folyamatokat.

A szájhigiénia a kiegyensúlyozott emésztés első és egyik legfontosabb védelmi vonalát tartja karban, a szájüregünket. Az ájurvéda által is támogatott nyelvkaparó eszközök használata ezért is rendkívül javallott. Nem elég csupán fogainkat megtisztítani, a nyelvünkön is méreganyagok csapodnak ki, melyeket rendszeresen el kell távolítani. A keleti kultúrában széles körben elterjedt technikával a nyelv hátsó részén lerakódott plakkot is le lehet kaparni, így megszüntethetjük a kellemetlen leheletet okozó baktériumok táptalaját.

Ayurdent_Toothpaste_75_mlAz ájurvédikus szakértők napi háromszori fogmosást javasolnak: ideális esetben ébredés után, este lefekvés előtt és legalább egyszer a nap folyamán, étkezést követően érdemes fogat mosnunk. A Maharishi Ájurvéda az Ayurdent gyógynövényes fogkrémet (enyhe és klasszikus ízben) ajánlja, amely kiválóan segíti a fogak állapotát és az így egészségünket. 5000 éves recept alapján készült ez a habzásmentes, gyógynövényben rendkívül gazdag fogkrém, mely – habképző anyag mentes, színezék mentes, fluorid és tartósítószer nélküli – tisztán természetes Ájurvédikus gyógynövényekből készül, rendkívül magas minőségben.

A fogak között lerakódott lepedék eltávolítására a fogselyem használatát ajánlják, mellyel naponta legalább egyszer, például ébredés után érdemes alaposan megtisztítani a fogainkat. A rendszeres fogmosás és szájhigiénia betartása mellett félévente látogassa meg fogorvosát, probléma esetén kérjen szakember segítséget! A romló fogak is, mint bármilyen romló stádiumban lévő élő anyag önmagukban is rossz leheletet okoznak. Fogaink épsége elengedhetetlen a kellemes lehelet és egészségünk érdekében.

Az emésztési problémák is okozhatnak kellemetlen leheletet. Ha ébredés után nyelvünkön fehér színű plakk lerakódást találunk, az az „áma” vagyis a méreganyagok kicsapódását jelzik. Mint azt korábban említettük, az „áma” lerakódás táptalajt jelent a baktériumok számára, melyek rossz leheletet okoznak. A lerakódott „áma” ezen felül eltömíti a szervezet olyan mikrocsatornácskáit, melyek a tápanyagokat és az információkat a különböző szövetekbe továbbítják. A továbbiakban ez gyengíti az immunrendszert és akadályozza a káros anyagok távozását a szervezetből. Ez a folyamat hosszú távon a legyengült szervezetben betegségeket okoz.

Triphala - gyümölcsöket tartalmazó ájurvédikus étrendkiegészítő tabletta
Triphala – gyümölcsöket tartalmazó ájurvédikus étrendkiegészítő tabletta

Az emésztési problémák hátterében székrekedés is állhat, mely a méreganyagok felhalmozódása miatt alakulhat ki és a székrekedés önmagában is okozhatja a méreganyagok felhalmozódását. A probléma megszüntetésében segít, ha megfelelő mennyiségű vizet, sok friss zöldséget és gyümölcsöt (pl. szilvát és fügét) fogyasztunk. A Triphala – gyümölcsöket tartalmazó ájurvédikus étrendkiegészítő tabletta (MA 505, Triphala Plus) széles körben ajánlott ájurvédikus szer, mely gyógyír számos emésztési problémára. A Triphalában található gyógynövények hatóanyagai támogatják a hatékonyabb emésztést, segítik a test méregtelenítő folyamatait és az u.n. „ódzsasz” termelődését, mely minden élettani folyamatunkra kedvezően ható biokémiai vegyület.

Leheletünk frissességéért a nap folyamán bármikor elrágcsálhatunk egy-egy mentalevelet, szegfűszeget vagy egy darabka édesköményt.

Triphalát tartalmazó méregtelenítésre javasolt Maharishi Ájurvéda termékkombináció a következő:

A szájszárazság is okozhat kellemetlen leheletet, amely arra is utalhat, hogy az anyagcsere nem működik megfelelően. A nyál segít eltávolítani a baktériumokat és ételdarabkákat a szájból, illetve a falatok továbbítását segíti a tápcsatornában. A rendszeres és megfelelő mennyiségű tiszta víz fogyasztása megfelelően hidratálja a szervezetet, másrészt segíti a méreganyagok távozását, nem utolsó sorban pedig a vér és tápanyag áramlását is lehetővé teszi. A víznek, mint az élet egyik legfontosabb feltételének a fogyasztása sokszor nem magától értetődő. Figyeljünk oda a testünk jelzéseire!

A kellemetlen lehelet eredhet allergiás megbetegedésekből vagy orrgarat folyásból is,melynek számtalan eredte lehet. Ha hajlamosak vagyunk különféle légzőszervi megbetegedésekre vagy allergiával küzdünk, érdemes felkeresnünk egy ájurvédikus szaktanácsadót, aki összeállítja az alkatunknak megfelelő „áma”-csökkentő terápiát. A légzőszerv rendszerünk fokozott nyálkatermeléssel jelzi a méreganyagok felhalmozódását.

Összefoglalva, ha a nyelvünket ragadós, fehéres színű anyag borítja ébredés után, ha testszagunk kellemetlen, leheletünk rossz, kellemetlen érzetünk van az ízületeinkben, ebéd után fáradtságot érzünk, akkor valószínűleg túlzott mennyiségű „áma” halmozódott fel a szervezetünkben.

Ha többet szeretne megtudni az ájurvédikus méregtelenítés módjairól, olvassa el korábbi cikkeink közül a következőket:

https://www.tminfo.hu/maharishi-ajurveda/tokeletes-megtisztulas-ajurvedikus-modszerek-a-melyen-rejlo-mereganyagok-eltavolitasara-i-resz/

https://www.tminfo.hu/maharishi-ajurveda/tokeletes-megtisztulas-2-resz-meregtelenito-receptek-es-ama-teszt/

Végezetül az étel is befolyásolja leheletünket, amit elfogyasztottunk. Bizonyos ételek kéntartalma vagy egyéb illatvegyületei módosítják a szájon kilélegzett levegő minőségét. Ha van rá módunk, érdemes minden olyan étkezés után fogat mosnunk, amikor tejtermékeket, halat vagy húst fogyasztottunk.

Az ájurvédikus konyha számos olyan fűszert ismer, amely javítja az emésztést, segíti eltávolítani a szervezetből a felhalmozódott méreganyagokat, érdemes ezeket beépíteni a mindennapi ételeinkbe Ezek közül néhány példa: kurkuma, kömény, koriander, édeskömény, menta, fekete bors, szárított és porított gyömbér, kardamom, fahéj, szerecsendió, cayenne bors. A fűszerek változatos felhasználása mellett segítségünkre lehet a Maharishi Ájurvéda csurnák (használatra kész fűszerkeverékek) is, melyek közül Váta, Pitta és Kapha testtípusúak egyaránt megtalálják a számukra megfelelőt: Váta csurna, Pitta csurna, Kapha csurna.

A fűszerek jelentős része olyan hatóanyagokat tartalmaz, melyek egyik része zsíroldékony, míg másik részük vízben oldódó. Az ájurvéda ajánlja, hogy a fűszereket néhány pillanatig kevés felhevített (tisztított vajban) ghíben vagy jó minőségű olívaolajban futtassuk meg főzés, sütés előtt.

A Maharishi Ájurvéda nem elkülönült „egységként” tekint az egyes tünetekre és jelenségekre a fiziológiában, hanem holisztikusan, teljes egészként nézi az emberi szervezetet és annak működési folyamatait. Egy ilyen aprónak tűnő problémából is levezethető, hogy egészen mély következtetéseket lehet levonni a szervezet komplex működésére. A kóros folyamatokat visszafordítani, a szervezet egyensúlyát visszaállítani a szervezet valamennyi területén szükséges. Az ájurvédikus módszerek kedvezőtlen mellékhatások nélkül állítják helyre az egyensúlyt a szervezetben, miközben gyógyítják a testet és a lelket is.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*