Maharishi Ájurvéda

A Maharishi Amrit Kalash készítményekkel kiegészített étrend gátolja a daganatképződést

Az alábbiakban a Complementary and Alternative Medicine szakfolyóiratban megjelent – klinikai körülmények között végzett – tudományos kutatási eredményt ismertetjük. (Szerk. megjegyzése: A kutatás tárgyául szolgáló Maharishi Amrit Kalash nem helyettesíti a szakszerű orvosi kezelést. Az alábbi kutatási anyagot tudományos ismeretterjesztési célzattal publikáljuk.)

Forrás: BMC Complementary and Alternative Medicine  2007, 7:19 doi:10.1186/1472-6882-7-19.

Szerzők: Marialetizia Penzi, Claudia Montani, Marija Jeremic, Giovanna Mazzoleni, WL Wendy Hsiao, Maurizio Marra, Hari Sharma, Diego Di Lorenzo.

A kutatásokat végezték: Laboratory of Biotechnology, Civic Hospital of Brescia, 25123 Brescia, Italy; Unit of General Pathology and Immunology, School of Medicine, University of Brescia, 25123, Brescia, Italy; School of Chinese Medicine, Hong Kong Baptist University, Hong Kong, China; Department of Gerontological Research, Diabetology Unit-INRCA, Ancona, Italy; Department of Pathology, College of Medicine and Public Health, The Ohio State University, Columbus, 43210-1240 Ohio, USA.

A Maharishi Amrit Kalash (MAK) szett gyógynövény-készítmény, amely két gyógynövény kombináció keverékből, a MAK-4 és a MAK-5-ből áll. Ezek a készítmények részét képezik annak a természetes egészségügyi rendszernek Indiában, amely az úgynevezett Maharishi Ájurvéda néven vált ismertté. A MAK-4 és MAK-5 készítmények mindegyike különböző gyógynövényekből áll, amelyekről bebizonyosodott, hogy a legnagyobb egészségügyi hasznot együttes alkalmazásuk során jelentik az emberi szervezetre. Ez a vizsgálat klinikai módszerekkel értékelte MAK-4 és MAK-5 készítményeknek a rákos daganatok növekedésére gyakorolt hatását.

Maharishi Amrit Kalash
Maharishi Amrit Kalash

Az ún. „in vitro”-vizsgálatok során vizes alapú kivonatok formájában tesztelték a MAK-4 és 5 készítmények indukált hatásait a sejtátalakulásra. Az „in vivo”-vizsgálatok pedig arra irányultak, hogy az uretánnal (az uretán, gyógyszer alapanyagként ismeretes, de önmagában rákellenes szer, más hatóanyagokkal kombinálva intravénás érzéstelenítő. Előfordul fermentált élelmiszerekben: sör, bor, 30-400 μg/L; szójából és gabonából készült termékekben (kenyér, szóját tartalmazó húskészítmények) kezelt egereken alkalmazták a szokásos „pellet-diétát” (a pellet gyakorlatilag hidegen sajtolt magvak örleményét jelenti) vagy étrend kiegészítőt adtak nekik a fent említett MAK-4 és MAK-5-ből.

A két kontroll csoport életkora 36 hét volt, májukon tumoros elváltozások voltak megfigyelhetőek. A vizsgálat kiterjedt az abszorbancia kapacitásra (ORAC), és a májban a homogenizátumokat is vizsgálták az enzimaktivitást, a glutation-peroxidáz (GPX), glutation-S-transzferáz (GST), és a NAD(P)H, kinon reduktáz (QR) értékek tekintetében.(Lényegében az oxidációs folyamatok vizsgálata történt élő szervezetekben.) A vizsgálatok során kimutatták, hogy azon egerek májszövetében, melyek MAK-4-5-öt kaptak, jól beazonosítható volt a connexin (cx) fehérjék jelenléte is.

A vizsgálati eredmények arra engedtek következtetni, hogy a MAK termékekkel kiegészített étrend gátolja a májban a daganatképződést, méghozzá hatékonyabban, mint a kizárólag uretánnal kezelt egerek szervezetében. A MAK készítmények megelőzik a túlzott oxidatív károsodást, és szabályozó mechanizmusuk által a connexin fehérjékre is kifejezetten jó hatást gyakorolnak.

A MAK-4 és MAK-5 vizsgálati eredményei alapján a legnagyobb előnyt akkor fejtik ki a szervezetre, ha egyidejűleg alkalmazzák őket a legyengült (már beteg) vagy egészséges szervezetben (megelőzésképp). Számos vizsgálat igazolta, hogy ez a két gyógynövény keverék rákellenes hatással bír, illetve az általános immunrendszert erősítő hatásuk is igazolttá vált.

MAK-4-gyel táplált kontroll patkányok vizsgálata során kimutatták, hogy megakadályozza (a dimetil-benz és az antracén [DMBA] által) indukált emlőkarcinóma kialakulását, mind az iniciációs és promóciós karcinogenezis fázisaiban. Továbbá, amikor az állatokban már teljesen kialakult emlőtumorokra gyakorolt hatást vizsgáltak, a MAK-4-gyel kombinált étrend 60%-os  tumor-regressziót eredményezett. Hasonló eredményre jutottak, amikor MAK-5-tel kombinált étrendre fogták a vizsgált csoportot, és a kontroll állatok szervezetében ugyancsak 60%-os tumor regressziót tapasztaltak, amikor is a daganatos beteg állatok áttértek a MAK-5-öt is tartalmazó étrendre.

Azon tanulmány, amelyben egy agresszív tüdőrák modellt vizsgáltak (Lewis tüdő carcinoma) hasonló pozitív eredményekről számoltak be a tudósok: A  MAK-4-gyel kezelt egerek a vizsgálat során 65%-os csökkenést mutattak a metasztatikus gócok számát illetően, és 45%-os volt átlagosan a rákos daganatok méretbeli csökkenése. Az ún. „in vitro” sejttenyésztési kísérletekből kiderült, hogy az egér neuroblasztóma sejtekben MAK hatására a morfológiai és biokémiai differenciálódás értéke 75%-os volt. Egy másik tanulmány pedig arról számol be – National Cancer Institute (USA) –, hogy a MAK-4 és MAK-5 gátolta a neoplasztikus transzformációt a kontroll patkányok  trachea epithel sejtvonalain (amely arra utal, hogy az emberi szervezetben előforduló tüdő tumor sejtvonalaira is hasonló hatásokkal lehet).

MAK-4 gyógynövény sűrítmény (paszta) és tabletta formában kapható készítmény, többek között a következő összetevőket tartalmazza: nyers cukor, ghí (tisztított vaj), Terminalia Chebula , Emblica Officinalis, méz, fahéj, Cyperus rotundus Kurkuma, Piper Longum, Santalum Album, Bacopa Monnieri, Cyperus Scariosus, Mesua Ferrea, szulák Pluricaulis, édesgyökér, Embelia Ribes.

MAK -5 tabletta formában kapható készítmény többek között a következő összetevőket tartalmazza: Sphaeranthus indicus, Gymnema aurentiacum, Withania somnifera, édesgyökér, Ipomea Digitata, spárga ascendens, Acacia Arabica, Emblica Officinalis, Tinospora cordifolia, spárga Racemoso, Vitex trifolia, Convolvulus Pluricaulis, Curculigo Orchioides, Capparis aphylla, Argyrea Speciosa, Vanda spatulatum, elefánt kúszónövény.

Kvalitatív kémiai analízis vizsgálat során pedig beigazolódott, hogy a MAK-4 és a MAK-5 többféle igen hatékony antioxidáns összetevővel is bír, beleértve az alfa-tokoferol, béta-karotin, aszkorbát, bioflavonoid, katechin, polifenolok, riboflavin, csersav, és más, alacsony molekulatömegű anyagokat. A kvantitatív elemzés ezen összetevők tekintetében nem történt.

Meg kell jegyezni azt is, hogy a MAK -4 és MAK -5 készítmények karcinogenezist gátló hatásának alapja több különböző mechanizmusnak köszönhető, amelyeket nehéz beazonosítani, ebben a témában jelenleg is folynak a kutatások.

Ebben a munkában, a MAK -4 és MAK-5 antioxidáns tulajdonságainak vizsgálati eredményei  megerősítették az „in vivo” egerekkel, hogy az oxigén gyökök abszorbancia kapacitása (ORAC) lényegesen nagyobb értéket mutatott azokban az egerekben, melyek a MAK-kal kiegészített diétával éltek, ez a hatás pedig fokozatosan növekedett a 7. napig, és elérte a maximális szintet, majd végig megfigyelhető volt az egy hónapos kísérlet záró napjáig.

Megállapítást nyert az is, hogy az optimálisan bevitt antioxidáns mennyiség nem érhető el csupán diétával: természetes vegyületekkel és a természetes gyógynövény alapú étrend-kiegészítőkkel lehet segíteni, hogy szervezetünk elérjen egy hatékony antioxidáns védelmi szintet.

Más kutatócsoportok által végzett immunológiai vizsgálatok is ezeket a megfigyeléseket erősítik meg. Ezek a szerzők azt kutatták többek közt, hogy a MAK-4-nek hasonló immunrendszer-erősítő  tulajdonságai vannak, mint a MAK-5 készítménynek.

Több tanulmány is azt bizonyítja, hogy a MAK-4 és MAK-5 készítmények gátolják a máj karcinogenezisét a kontroll-egerekben. Így tehát ezek a gyógynövény keverékek is hatékonyan növelik a szervezetben az antioxidáns védelmet, és a máj-specifikus connexin-expresszióját, ezáltal pedig mindkét készítményt hatékonyan be lehet vonni hatásmechanizmusának jótékony eredményei révén a daganatellenes küzdelem lehetséges alternatívái közé.

A fenti tanulmányról, és a pontos kutatási adatokról részletesen a www.biomedcentral.com oldalon olvashatnak.

Maharishi Amrit Kalash termékoldal: http://maharishiajurveda.com/maharishi-amrit-kalash.html

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*