Maharishi Ájurvéda

A Maharishi Amrit Kalash immunrendszerre gyakorolt hatása – japán kutatás

Maharishi Amrit Kalash - MAK5
Maharishi Amrit Kalash – MAK5

Az alábbi kutatási kivonat a Maharishi Amrit Kalash 5 nevű, ájurvédikus gyógynövényekből készült táplálékkiegészítő immunrendszerre gyakorolt hatásait ismerteti (öreg egereken végzett klinikai vizsgálat alapján).

A Maharishi Amrit Kalash 5 (továbbiakban MAK5) egyike azoknak az ájurvédikus étrend-kiegészítő készítményeknek, melyek az ismert Rászajána-anyagok csoportjába tartoznak. A Rászajána-készítményekről és így, a MAK5-ről is úgy vélekednek, hogy növelik a szervezet ellenálló képességet a különféle fertőzésekkel és betegségekkel szemben, valamint fogyasztásuknak az élettartamra gyakorolt jótékony hatást is tulajdonítanak.

A japán Gifu Gyógyszerészeti Egyetem tanulmánya – ami a BMC Complementary and Alternative Medicine szaklap 2005, 5:8 számában jelent meg – olyan vizsgálati eredményekről számol be, melyben a MAK5 immunrendszerre gyakorolt hatását vizsgálták fiatal és öreg egerekben.

A vizsgálat során hím egereket soroltak öt vizsgálati csoportba, mely csoportok közül kettőt vizsgáltak.  Az egyik kontrollcsoport tagjai 22 hónapnál idősebb egerekből, a másik kontrollcsoport tagjai pedig 2 hónapnál fiatalabb egyedekből állt.

Míg az előbbi két csoport egyedeit egyáltalán nem kezelték az ájurvédikus étrend kiegészítővel, míg a további három csoportot úgy alakították ki, hogy az egyedek csoportonként eltérő mennyiségű (50mg/kg, 100mg/kg, 200mg/kg) MAK5-öt kaptak (3 nap/hét) két hónapon keresztül.

Az öregebb egerekből kinyert hashártya-makrofágok (A makrofágok a fehér vérsejtek közül a monocitáktól különböztetendők meg, és jelentős szerepet játszanak immunrendszerünk zavartalan működésében.) vizsgálata során megállapították, hogy a  hashártya-makrofágok szőlőcukor-fogyasztása a tárgyalt MAK5 étrend kiegészítő minden adagjának beadása alkalmával jelentősen nagyobb volt a kontrollcsoportban, a táplálékkiegészítővel nem kezelt kontrollcsoportokhoz képest.

A hashártya-makrofágok lipopolysaccharidok (LPS) által történő salétromos oxidtermelése öreg egerekben a vizsgált  MAK5 minden adagjának hatására jelentősen nagyobb volt, a kezeletlen öreg kontrollcsoportban, de nem haladta meg a fiatal kontrollcsoport értékeit. Az LPS serkentés index értékei öreg egerekben a  MAK5 minden adagjának elfogyasztása következtében jelentősen magasabb volt, mint a kezeletlen öreg kontrollcsoportban. A makrofágok sejtes aktivitásának mértéke annál intenzívebb volt, minél több MAK5-höz jutottak a vizsgálati egyedek.

A makrofágok felelősek azért, hogy a mikrobáktól eredő, a szervezetet érintő káros folyamatok ellensúlyozása érdekében a sejtszintű védekező mechanizmusok minél intenzívebben és gyorsabban aktivizálódjanak.  A makrofág szőlőcukor-fogyasztása tehát a makrofág aktiválásnak eredményeképpen növekszik.

A vizsgálatok során indikátorként használták szőlőcukor- és nitrogén-dioxid-fogyasztás mértékét a makrofág-sejtekben. Valamint a lépcellákat IL-2, IFN-γ és IL-4 termelés index adatainak tekintetében tették vizsgálat tárgyává minden kontrollcsoportban.

Az eredmények arra engedtek következtetni, hogy a MAK5 elnyomja az életkor előrehaladtával megfigyelhető hashártya-makrofágok aktivitásának hanyatló értékeit és a sejtes immunválaszok csökkenését (egyidejűleg  a szőlőcukor fogyasztásának mértéke arányosan nő) végső soron pedig jelentősen hozzájárul az immunrendszer gyengülésének megelőzéséhez, a szervezetre káros folyamatok visszafordítását indítja be sejt szinten.

A fent említett tanulmányban kivizsgálták a MAK5 gyomorfekély megbetegedésre gyakorolt jótékony hatásait is. Mondanunk sem kell, hogy a MAK5 ebben az esetben is különösen a makrofág-sejtek aktivitását támogatta hatékonyan, valamint megfigyelhető volt a limfocita burjánzásra és cytokin termelésre gyakorolt jótékony hatása is jelentős az idősebb vizsgált egyedekben.

A jelen tanulmányban nem tudták kimutatni pontos összefüggést az alkalmazott dózisok mértéke és a különféle mértékű legyengült egészségi állapotban történő alkalmazás között. (A kutatások jelenleg is zajlanak.) A japán kutatók eredményei végső soron azt sugallják, hogy a MAK5 orális fogyasztása előnyösen befolyásolhatja a citokinek nemcsak a Th1-sejtekre (mint például az IL-2 és IFN-γ,), de a Th2-sejtekre gyakorolt hatását (mint például az IL-4).

Mint ismeretes, a csökkent immunreakció-készség (amit elsősorban az öregedés természetes folyamatával kapcsoltak össze), a limfociták válaszának hanyatlása miatt alakul ki, de nem vezethető vissza egyértelműen a makrofágok specifikus funkciójának a hanyatlására. Ugyanis a makrofágok úgynevezett falósejtes-funkciója némileg idős korban is tudja ellensúlyozni a csökkentett speciális immunválaszt, de ennek mértéke a szervezet gyengülésének következtében nem mindig elégséges mértékű.

Jól ismert, hogy az étrendi tényezők fontos szerepet játszanak az egészségi állapot  és testi erőnlét megőrzésében, valamint javításában is.

Az epidemiológiai vizsgálatok felvethetik annak a lehetőségét, hogy néhány kizárólag zöldségekből és gyümölcsökből kinyerhető hatóanyag felvétele az emberi szervezetben hozzájárulhat a daganatos megbetegedések előfordulásának csökkenéséhez.

A Maharishi Amrit Kalash 5 (MAK5) összetétele alapján, az ájurvédikus táplálékkiegészítők közül Rászajánaként ismert anyagokból álló csoporthoz tartozik. MAK5 kereskedelmi forgalomban beszerezhető, a Rászajána alapjaiból – több ezer éves ájurvédikus recept alapján – készített táplálékkiegészítő készítmény, mely többféle  gyógynövényt, ásványi és hatóanyagot magába foglaló, mindennapos használatra szánt termék.

A MAK5 összetevőiről és receptúrájáról, annak készítői minőség-ellenőrzési szabályokra hivatkozva nem közölhetnek pontos leírást, de többek között indiai vadborsot, hawai törperózsát, édesgyökeret, és pillangóborsót tartalmaz, melyek mind elismert és jótékony hatású herbáriák.

A fenti japán tanulmány részletei, és a pontos vizsgálati adatok a www.biomedcentral.com oldalon, angol nyelven érhetők el.

A Maharishi Amrit Kalash lekvár (MAK4), és a fenti tanulmányban ismertetett Maharishi Amrit Kalash tabletta (MAK5) megrendelhető a hivatalos Maharishi Ájurvéda hazai webáruházból. (Az MA4-MA5 együttes fogyasztását javasolja a Maharishi Ájurvéda.)
http://maharishiajurveda.com/maharishi-amrit-kalash.htm

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*