Maharishi Ájurvéda

A külső szépség ápolása a bőrtípusok szerint

A külső szépséghez vezető általános javaslatok mellett meg kell értenünk a különféle bőrtípusok közötti különbségeket, hogy egyéni bőrápolásunk a lehető legtökéletesebb lehessen.

A Maharishi Ájruvéda három bőrtípust különböztet meg, s ez a megkülönböztetés nagymértékben függ az egyén testében uralkodó dósáktól (anyagcsere elvek), mely dósák minden emberben jelen vannak, de más-más mértékben.

Bőr és szépségápolás – A Maharishi Ájurvéda szerint

Dr. Nancy Lonsdorf tollából

A váta bőr

Jellemzői: A váta a levegő és a tér elegye. Amennyiben az ön bőre váta típusú, akkor száraz, vékony, finom pórusú, érzékeny és érintésre hűvös. Amikor az ön váta dósája egyensúlyban van, a bőre halványan és kifinomultan ragyog, ami elegáns és vonzó látványt kölcsönöz. Amikor azonban egyensúlyzavarral küzd: hihetetlenül kiszáradhat, s akár pikkelyesség, durvává is válhat.

Lehetséges gondok: A váta bőr szépségének leginkább a korai öregedés jelei árthatnak meg. A bőr szárazságra való hajlama és vékonysága miatt hamarabb ráncosodhat, mint az átlag. Amennyiben emésztése sincs rendben, bőre tompa és szürkés fényt kap már akár húszas, harmincas éveiben is. Emellett a bőr hajlamos olyan betegségekre, mint a száraz ekcéma és a bőr gomba. A szellemi feszültségek, stresszek, mint például a szorongás, félelem és az alváshiány erőteljesen rongálja a váta bőrt, aminek következtében az fáradtnak és élettelennek hat.

A váta bőr ápolása:
Egy kis tudással könnyedén megőrizheti érzékeny váta bőrének szépségét és megelőzheti a bajt. Mivel ez a bőrtípus nem túl nedves a legfontosabb, hogy megóvjuk a kiszáradástól. Ezért tehát fogyasszunk meleg, olajos ételeket (a ghí és olíva olaj a legjobb), és részesítsük előnyben a savanyú, sós és édes (természetes édes, mint a gyümölcsök, nem pedig a finomított cukorfélék adta) ízeket, mert ezek egyensúlyban tartják a vátát. Ugyanakkor kerüljük el a szárító hatású élelmiszereket, mint például a kekszeket. A nap folyamán igyunk meg 6-8 pohár meleg (ne hideget, ami kibillenti egyensúlyából a vátát!) vizet és együnk sok lédús, édes gyümölcsöt. Este korán feküdjünk le, 22 óra előtt! A korai lefekvés csökkenti a vátát, s ez nagyon jó hatást gyakorol majd bőrünkre szépségére is. Kerüljük el a bőrt kiszárító tisztítószereket, mint például az alkoholtartalmú lemosókat, és végezzünk rendszeresen ájurvéda olaj masszázst a test egészén. Ezt a masszázst abhjangának nevezzük, s reggelente zuhanyozás előtt végezzük.

A pitta bőr

Jellemzői: A pitta dósa a víz és a tűz elemeinek keveréke. Amennyiben az ön bőrtípusa ilyen: bőre világos, puha, meleg és közepesen vastag. Az egyensúlyban lévő pitta bőr szép, kissé rózsás vagy aranyló csillogású, mintha belülről sugározna. A pitta bőrű ember haja vékonyszálú és egyenes, s gyakran vörös, világosbarna vagy szőke. A pitta bőr rózsaszín vagy piroskás, sok esetben szeplők és anyajegyek tarkítják.

Lehetséges gondok: A pitta bőrproblémák között a leggyakoribbak a kiütések, akné, májfoltok és pigment hibák. Mivel a testben nagyobb mennyiségben képviselteti magát a tűz elem, az ilyen bőr nem bírja a hőséget vagy az erős napsütést. Az összes bőrtípus közül a pitta bírja legkevésbé a napsütést, fokozottan érzékeny, s a leginkább hajlamos rá, hogy az évek során valamiféle bőrbetegséget kapjon a napsütéstől. A pitta bőrt roncsolja az érzelmi stressz, főleg az elfojtott düh, frusztráció vagy a neheztelés.

A pitta bőr ápolása:
Kerülje a túlzott napfényt, a napsütéses és a nagy hővel járó kezeléseket, mint például az egész testet vagy arcot érő gőzt. Kerülje a csípős, fűszeres ételeket, és részesítse előnyben a keserű, fanyar és édes ízeket, melyek mind egyensúlyozzák a pittát. (Még egyszer szeretném hangsúlyozni, hogy természetes édességeket, s ne csokoládét vagy finomított cukrokat fogyassza!) Az édes és lédús gyümölcsök (különösen a sárgadinnye és a körte), a főtt zöldségek és a rózsalekvár különösen jó hatásúak. A kiadós folyadékfogyasztás kimossa az érzékeny pitta bőrből a tisztátalanságokat. Érdemes kerülni a szintetikus vegyszereket mind külsőleg, mind belsőleg, mert ezek bőrünket nagyon rosszul érintik, s akár több évi gondtalan alkalmazás után is felütheti fejét a baj. Kerüljük el a dörzsölő, melegítő hatású vagy mesterséges színezéket, tartósítószert tartalmazó készítményeket. A leggyakrabban használt kozmetikai készítményeinket cseréljük le szigorúan, 100%-ban természetes alapanyagú termékekre. Emellett tartsuk kordában érzelmi stresszeinket sok-sok szabadtéri mozgással, jóga gyakorlatokkal és meditációval.

A kapha bőrtípus:

Jellemzői: A kapha dósa a föld és a víz elemek keveréke. A kapha bőr vastag, olajos, lágy és érintése hideg. Bőre ragyogó fehéres porcelánra hasonlít, akárcsak a hold, és haja jellemzően vastag szálú, hullámos, zsíros és sötét színű. A kapha bőrtípus tartalmazza a legtöbb kollagént és kötőszövetet, ennek köszönhető sokkal később ráncosodik, mint a vátá vagy a pitta.

Lehetséges gondok: Az egyensúlyát veszített kapha bőr pórusai kitágulnak, a bőr túlságosan zsírossá válik, nedves ekcéma, mitesszer, akné vagy pattanás, illetve víz visszatartás alakulhat ki. Emellett a kapha bőr hajlamos a gombásodásra.

A kapha bőr ápolása:
A kapha bőr az összes közül a leginkább hajlamos az eldugulásra, ezért sokkal gyakrabban kell tisztítani, mint a többit. Kerülje el a zsíros, pórusokat eldugító krémeket. Emellett a nehéz, nehezen emészthető ételeket, mint a sülteket, olajban sülteket, a zsíros húsokat, sajtokat és a túl gazdag édességeket. Inkább könnyű, emészthető, fanyar, keserű és pikáns, kissé csípős ízeket fogyasszon, mert ezek tartják egyensúlyban a kaphát. A legjobb, ha olíva olajjal főzünk és étkezés előtt az egyébként lassú emésztésünket felszítjuk egy kis gyömbérből és zöldcitromból készített gyümölcslével. Gyakran vegyünk meleg fürdőt és a pórusokat enyhe tisztítószerrel tegyük szabaddá. Csökkentsük a székrekedés esélyét, ezért naponta tornázzunk a vérkeringés javítása érdekében, ekképpen az izzadás révén természetesen is elősegítjük a bőr tisztulását.

Fordította: Nagy Erika TM tanár

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*