Maharishi Ájurvéda

A kávé agyműködésre gyakorolt hatása – ájurvédikus tanácsok

Sok barátom kezdi azzal a reggeli rutinját, hogy megáll egy helyi kávézóban. A legtöbb ilyen ismerősöm saját kávéfőző készülékkel is rendelkezik háztartásában, sőt sokak otthon darálják az elfogyasztani kívánt pörkölt kávészemeket. A kávé jelen pillanatban 30 milliárd dolláros forgalmat bonyolító iparág az Egyesült Államokban. Egy olyan üzletről van szó, mely ha úgy tetszik „önfenntartó”: a koffein ugyanis függővé teszi rendszeres fogyasztóit és kellemetlen elvonási tünetekkel jár, ha fel kívánunk hagyni a fogyasztásával. A minap egyik barátom említette, hogy megpróbált leszokni a kávézásról és ez már több, mint egy éve zajlik, de nem járt sikerrel. Elsősorban szörnyű fejfájással jártak próbálkozásai, melynek enyhítésére ájurvédikus szakértő segítségét kérte.

Az első és legfontosabb, hogy az ájurvéda mindig a fokozatos elmozdulást ajánlja a korábban megszokott értrendtől. Ezt a tanácsot főként olyan függőséget okozó szerek esetében érdemes megtartani, mint a koffein. Míg a sajtó és a reklámok a koffein kizárólagos pozitív előnyeit hangsúlyozzák, érdemes odafigyelni a koffein egyéb jellemzőire is, mint pl. arra, hogy a koffein úgy hat akár egy gyógyszer, vagyis teljes mértékben hatással van a fiziológia biokémiai folyamataira.

A koffein egyaránt oldódik vízben és zsír alapú anyagokban. Ez azt jelenti, hogy a vérsejtek membránjain keresztül is oldékony. Könnyű szerrel halad át a vér-agy gáton is, majd behatol az agyba. A koffein molekula nagyon hasonlít az „adenozinokra”, melyek a sejten belüli energiaátvitel legkisebb egységei. A koffein-molekulák képesek pontosan illeszkedni az „adenozinok” receptoraira, s így blokkolják őket. Amikor az „adenozin” receptorok ezt az „eltömődést” tapasztalják, az agy jelzi a mellékvese mirigyeknek, hogy rejtett stressz, rejtett adrenalin forrás jelent meg, amely természetes stimulánsként hat a szervezetre.

Stephen R. Braun „Buzzed: the Science and Lore of Caffeine and Alcohol” című könyv szerzője a serkentőszerekről lényegében a következő megállapításokat teszi: a kávé, tea, az energiaitalok megváltoztatják agyunk szerkezetét. Az agy elkezdi leépíteni az „adenozin” molekulák receptorait válaszul arra, hogy azok állandó elzárt állapotba kerültek a koffein miatt. Ennek következtében a rendszeres kávéfogyasztóknak emelniük kell a „dózisukat” az idő múlásával, hogy ugyanazt a hatást érjék el, mint korábban. És a kávé-ipar így továbbra is növekszik.

Átlag 7-12 napos koffein-szünet szükséges ahhoz, hogy lehetővé tegyük az agy számára a regenerálódást. Ez alatt az időszak alatt az elvonási tünetek meglehetősen intenzívek, fejfájás, hányinger, fáradtság a jellemző tünetek.

Ennek a kávépótló keveréknek pontosan ugyanaz a receptje, mint amit az ősi indiai királyok, a rádzsák élvezeti italként és egészségük érdekében kedvtelve fogyasztottak. Markáns, kesernyés ízével pompás kezdete lehet minden új napnak. Raja kávé gyógynövény őrleményt aroma tartó filterbe csomagolják az egyedi ízvilág megtartása érdekében. A filtert öntsük le forró vízzel vagy tejjel és ízlés szerint édesítjük.
Ennek a kávépótló keveréknek pontosan ugyanaz a receptje, mint amit az ősi indiai királyok, a rádzsák élvezeti italként és egészségük érdekében kedvtelve fogyasztottak. Markáns, kesernyés ízével pompás kezdete lehet minden új napnak. Raja kávé gyógynövény őrleményt aroma tartó filterbe csomagolják az egyedi ízvilág megtartása érdekében. A filtert öntsük le forró vízzel vagy tejjel és ízlés szerint édesítjük.

Szóval hogyan szokjunk le a koffeinfogyasztásról különösebb szenvedés nélkül? Kezdjük először is fokozatossággal, például növeljük a kávéhoz adott tej mennyiségét. A kávé súlyosbítja a Váta és a Pitta dósa egyensúlytalanságát (kis mennyiségben viszont támogatja a Kapha dósát). A tej hozzáadása segít módosítani a Váta dósára gyakorolt hátrányos hatást is.

Ezután idővel meg lehet próbálni a kávé koffeinmentes kávéval való keverését. Lassan növelhetjük az arányokat a koffeinmentes javára, míg teljesen csak azt fogyasztjuk. Még előnyösebb, ha az Ájurvédikus Kávé „Radzsák kávéja nevű termékét (gyógynövényes pótkávé) kezdjük el inni. Ennek a kávépótló keveréknek pontosan ugyanaz a receptje, mint amit az ősi indiai királyok, a rádzsák élvezeti italként és egészségük érdekében kedvtelve fogyasztottak. Markáns, kesernyés ízével pompás kezdete lehet minden új napnak.

A Raja kávé 4 gyógynövény összetevőből áll (Tisztító dió, Szenna kávé, Édesgyökér, Aswaganda), melyeknek magvai, illetve gyökerei vannak a készítményben. A zsír emésztését támogatja, hatékony nehéz étkezést követően. A Raja kávé százszor erősebb antioxidáns, mint a C vagy E vitamin. Koffein mentes ital, miközben „vak”-teszt során a fogyasztók az ízvilág alapján úgy ítélték meg, hogy valódi kávét isznak. Bármikor iható, étkezések után, vagy reggelihez.

Raja kávé gyógynövény őrleményt aroma tartó filterbe csomagolják az egyedi ízvilág megtartása érdekében. A filtert öntsük le forró vízzel vagy tejjel és ízlés szerint édesítjük.

Forrás: www.yoursingoodhealth.me

2 hozzászólás

  1. Csekk Erika

    Szeretném tudni, hogy hol kapható a Raja kávé?

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*