Maharishi Ájurvéda

A jóga és az ájurvéda jelentősége

A jóga-gyakorlók száma exponenciálisan nőtt az elmúlt évtizedekben. Ahogy népszerűsége folyamatosan nő, a gyakorlók egyre inkább kezdenek rájönni, hogy a jóga nem csupán testmozgás. Egyensúlyt teremt a testben, a lélekben, az érzelmek és a tudat szintjén. Sok jógázó érez nagyobb boldogságot, észlel csökkenő stresszt és általános élénkséget a testében.

Amit csak néhányan tudnak, a jóga (ászanák vagy testtartás) az ősi védikus egészségügyi rendszer, vagyis az ájurvéda egyik ága. Az ájurvéda célja az, hogy minden gyakorlattal és módszerrel egyensúlyt teremtsünk és lehetővé teszi, hogy megtapasztaljuk a finomabb érzékelést és elkerüljük a felfokozott érzelmeket. A jóga – amint az már nyugaton is ismeretes – szinergikus kapcsolatban áll az ájurvédával, a két rendszer kölcsönösen építi, támogatja egymást.

A védikus irodalomban a jóga a tudomány holisztikus területe, melyben az ember igazi énjéről szerezhet tudást és tapasztalatot. A nyugati jóga-felfogás és az ájurvédikus elvek egymást támogatva és erősítve az egyensúlyra törekszenek.

Azonos eredet

A gyökerek az indiai védikus hagyományból származnak, mind a jóga mind az ájurvéda ősi tudását illetően, több mint 5000 éves tudást hordozva.

A jóga gyakorlása kapcsán gyakoroljuk az ájurvédát is! A régi indiai bölcsek a hagyomány szerint mély meditatív állapotban szerezték meg a védák tudását, mely tudás az ájurvédában öröklődik. A koncepció szerint az egész teremtés hátterében a folyamatosan jelenlévő tudat áll. Amikor a jóga ászanákat gyakoroljuk és meditatív állapotba kerülünk, megtapasztalhatjuk, hogy tudatunk erre a mögöttes területre összpontosul. Ilyenkor kezdjük megérteni, hogy mi történik belül és körülöttünk, valamint megkönnyítheti integrálódásunkat e világba.

A gyakorlás célja

A jóga és az ájurvéda is olyan rendszerek, melyek célja, hogy magasabb szinten ápolják az egészséget és végső soron a tudatot is. A jóga szó a szanszkrit „egyesülés”, „mély belső kapcsolat” jelentéstartalmú kifejezésből ered, utalva a test, a szellem és a lélek harmóniájára. A fizikai mozgás révén kivitelezett ászanák megnyugtatják az elmét, a légzésgyakorlatok és a meditáció révén pedig kapcsolat alakítható ki az ún. felsőbb énnel. Tehát ez a kapcsolat a jóga célja, egyesülés a valódi önvalóval, a lélekkel.

AYURVEDA  YOGA333

Az ájurvéda kifejezésből az „ayu” visszavezethető az „élet” vagy az „élettartam” jelentésre. Míg egy másik megközelítésből olyan állapotot jelöl, melyben a fizikai test, szellem és lélek egységet képez. Az ájurvéda az élet valódi tudását hordozza. Helyes táplálkozás, egészséges életmód rendszere, s többek közt olyan gyógynövénykészítmények tárháza, melyek a test és lélek egyensúlytalanságait megszüntetni hivatottak.

Akár jógáról, akár ájurvédáról van szó, a cél nem csupán a jó egészség. Szükségszerű a magasabb tudatállapotba kerülés, az egység – hogy teljes értékű legyen a kapcsolat az elme, test és a tudat között. Ez a célunk.

Megerősítések

A jóga és az ájurvéda kölcsönösen függnek egymástól. Ájurvédikus alapok nélkül nem végezhető tiszta testmozgás és akár veszélyes is lehet a jógázás. A jóga egy ideális, nem megerőltető testmozgás. Számos ága és formája ismeretes, ezekkel kapcsolatban elérhetőek szakemberek, s nem számít a kor vagy a fizikai állapot sem a legtöbb gyakorlat kivitelezéséhez.

A jóga és az ájurvéda alapelvei:

Fegyelem: A jóga ászanákat gyakorlók és az ájurvéda elveit követők számára idővel az életmód részévé válik ez a két rendszer. A kiegyensúlyozott étrend követése, a korai lefekvés, a napkeltével való ébredés, az ászanák napi rendszerességgel való gyakorlása kihívást jelenthetnek a mindennapi rutin kapcsán. Azonban megfelelő szándékkal és kitartással, a gyakorlatok prioritássá válnak az életünkben.

A test megtisztítása: A jógagyakorlatok és a napi ájurvédikus rutin követése segít megtisztítani a testet (sauca). Az ájurvédikus önmaszázs (abhyanga) fokozza a vérkeringést, megtisztítja a testet a méreganyagoktól és az emésztési szennyeződésektől (áma) szabadítja meg a szöveteket, megnyugtatja az elmét és ellazítja az izmokat. A jóga ászanák és a relaxációs gyakorlatok fokozzák a vér áramlását a létfontosságú szervekben és aktiválják a relaxációs válaszreakciót, ami előnyös az emésztőrendszerre és tulajdonképpen valamennyi szervrendszerre, ami alapvetően elengedhetetlen a jó egészséghez.

Az egészséges emésztés az egészség sarokköve, hiszen az emésztés alakítja át az ételt energiaátadó tápanyagokká, életenergiává, pránává.

Oldjuk a stresszt! A stressz és a szorongás gyakran jelentkezik a kihívásokkal teli időszakokban. A tartós stressz károkat okoz a testben és a lélekben egyaránt. Az ájurvéda ajánlja a meditációt, a napi testmozgást, és egészséges egyensúly kialakítását munkában és pihenés idején. A jóga ászanákat az ájurvéda elveinek preferálásával célszerű alkalmazni, mert így nem terheljük indokolatlanul a fiziológiát.

Testünk három minőségből, vagyis dósha együtteséből épül fel: ezek a váta, pitta és a kapha. Mindannyiukban megvan a három dósha, egyedi, csak az egyénre jellemző mértékben és kombinációban.

A váta a levegő és a tér hordozója; a pitta a tűz és a víz, míg a kapha a víz és a föld elemet képviseli. A Dósák közvetlenül nem „láthatók”, viszont jegyeik alapján felismerhetőek. A három dósa jelenlétének aránya alapvetően jellemzi az egyén pillanatnyi állapotát. A dóshák ájurvédából ismert egyedülálló kombinációja a saját személyes prakritink. A dóshák adott időben jellemző egyensúlya vagy épp egyensúlytalansága a vikriti. Az igazi problémát pillanatnyi vikritink jelentheti.

A jóga ászanák és ájurvédikus ajánlások követése, beleértve a gyógynövénykészítmények alkalmazását, lehetőséget kínálnak arra, hogy korrigáljuk az esetleges egyensúlytalanságokat. A nyugati orvoslás elsősorban tüneteket kezel, míg az ájurvéda a mögöttes egyensúlytalanságokra hegyezi a fókuszt, mely a betegségek egyik tünete vagy akár megelőző jele lehet. Az egyensúly hatására megszűnik a tünet. Ez az igazi gyógyulás!

Különleges stresszcsökkentő gyógynövénykészítmények az egyensúlytalanságok megszüntetésére az „Éjszakai Nyugalom” tablettája (Peace of Night- Nidra MA 107), a „Test és lélek harmóniája” tabletta (Blissful Joy, MA 1402), valamint a „Nyugodt alvás tablettája – Váta” (MA 1683). Különleges kiegyensúlyozó hatású teák a Peace of mind tea és a Peace at night tea.

A jóga és az ájurvéda együttesével különleges és egyéni módon lehet megújítani a fiziológiát, megnyugtatja a gyakorlót és végső soron lehetővé teszik a természet törvényeiben megalapozódott hiteles életet.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*