Érdekességek

Nepál lesz az első organikus nemzet?

Egy nemzetközi mezőgazdasági konferencián Nepálban, Katmanduban, neves előadók beszéltek arról, hogy milyen előnyei vannak az organikus gazdálkodásnak, és bátorították Nepált e módok alkalmazására, hogy ezáltal biztosítsák az élelmiszer-ellátmány tisztaságát és biztonságát.

A szeptember 24-én tartott konferencia egyike volt a közelmúltban a Nepáli Maharishi Védikus Alapítvány által rendezett konferenciáknak, melyek célja az volt, hogy bemutassanak tudományosan bizonyított megoldásokat Nepál és a világ jelenkori problémáira.

Dr. Upadhyaya, a nepáli Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Fejlesztési Központ igazgatója szerint a konferencia tárgya az volt, hogy létrehozzák a kollektív tudatosságot az organikus mezőgazdaság gazdasági, környezetvédelmi és az egészségügyi előnyeiről való gondolkozásban Nepál számára.

Dr. John Fagan az Egyesült Államokbeli Maharishi Menedzsment Egyetem oktatója, Dr. John Konhaus a Maharishi Védikus Organikus Mezőgazdasági Intézet (www.mvoa.com) vezetője, és Dr. Peter Swan hollandiai székhelyű Maharishi Európai Kutató Egyetemről, egyaránt beszéltek a kémiai készítmények felhasználásán alapuló mezőgazdaság veszélyeiről, és a genetikailag módosított vetőmagvakról. Egyaránt felhívták a figyelmet az organikus rendszereknek a termelésben való elsőbbségére, annak gazdasági életképességére és környezetvédelmi szükségességére.

„Rövid- és hosszú távon a természetes rendszer felülmúlja a hagyományos konvencionális mezőgazdasági rendszert, valamint megvédi és megőrzi a talajt, elősegíti a saját és a jövendő generációk egészségét” – mondta Dr. Fagan.

Szintén figyelmeztetett a nemzetközi nagyvállalatok jól finanszírozott reklámpolitikájára, amely támogatja a konvencionális vegyi alapú mezőgazdaságot és biotechnológiát a fejlődő országok számára. Ezen országok igénye a valóságban az ilyen technológiák alkalmazását tekintve nem alátámasztott és túlbecsült.

A Konferencia elnöke Deepak Baskota volt, aki a Nepáli Maharishi Védikus Alapítvány, mint szervező részéről vett részt a konferencián. Baskota úr az egyik vezetője a nepáli Kanchanjangha Organikus Tea ültetvények vállalatnak Nepál keleti részén. Beszédében hozzátette, hogy egyre inkább növekszik az igény az organikus termékekre Nyugaton.

A konferencia résztvevői bíztatták Nepált, hogy legyen márkanév minden olyan termékre, ami tiszta és egészséges.

Tímár Mihály

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*