Érdekességek

A meditáló város: Rendhagyó beszámoló és útirajz a nyugati világ legnagyobb meditáló közösségéről

1. Rész: Fairfield

Az amerikai Iowa állam délkeleti részén, messze a nagyvárosok nyüzsgésétől és a forgalmas főutaktól, található Fairfield, egy nem egészen 10 000 lakosú városka, mely otthont ad a Maharishi Menedzsment Egyetemnek (Maharishi University of Management, MUM). E sorok íróját és feleségét az a szerencse érte, hogy a közelmúltban hét hetet tölthetett itt, egy csodálatos program résztvevőjeként. Az alábbi, három részesre tervezett beszámoló elsősorban saját élményeinkből merít.

Ezt a sok szempontból különleges felsőoktatási intézményt a Transzcendentális Meditáció módszerének alapítója, Maharishi Mahesh Yogi ösztönzésére hozták létre a hetvenes évek elején, még Maharishi Nemzetközi Egyetem (Maharishi International University, MIU) néven, azzal a céllal, hogy a modern felsőoktatást ötvözzék az ember kiaknázatlan szellemi képességeit feltáró módszerek, így a Transzcendentális Meditáció és a TM-Szidhi program gyakorlásával. Mindezek mellett egy olyan egyetemi életvitelt alakítottak ki, amely messzemenően támogatja az egészséges életmódot, a környezettudatosságot és a természet törvényeivel összhangban élt életet. A Maharishi Egyetem először a kaliforniai Santa Barbarában működött, majd 1974-ben találta meg jelenlegi helyét Fairfieldben, ahol egy korábban bezárt főiskola oktatási épületeibe költözött.

A klasszikus védikus építszet, a Szthápatja véda elvei szerint tervezett épületekben folyik az egyetemi oktatás. Ez a teljesen „öko” épület azonban még többet tud: semmiféle közmű hálózaton nincs rajta, maga termeli az áramot és dolgozza fel a szennyvizet.

Magát a várost nem véletlenül nevezik az amerikai médiában – nem kis mértékben a TM-et nemrégiben felfelező amerikai televíziós nagyasszony, Oprah Winfrey hatására – „Meditation Town”-nak. Lakosságának körülbelül harmada a Transzcendentális Meditáció gyakorlója, ugyanis az egyetem oktatói és diákjai mellett nagyon sok meditáló költözött ide, hogy élvezze az egyetem és a meditálók által létrehozott pezsgő szellemi légkört. Ezek az emberek természetesen magukkal hozták családjukat, munkájukat és vállalkozásukat is. Az internet korában sokan olyan foglalkozást választottak, amelyet távmunkában is lehet végezni. Nem meglepő, hogy számos szoftvercég és internetre alapozott szolgáltatás székhelye található itt. Az egyetemnek iskolája is van, melybe óvodás kortól egészen az érettségiig járnak a gyerekek.

Fairfield főterén

Fairfield város igazi mennyország az olyan „kulturális kreatívok” számára, akik a magasabb spirituális tapasztalatokat, a természettel összhangban élt életet vagy egyszerűen egy olyan életmódot keresnek, amelyben mindennapjaikat a belső csendre, a harmóniára és az önmagukban való elmélyedésre alapozhatják. Eközben azonban mégsem kell szakítaniuk a világgal: nyugodtan élvezhetik azt a rendkívül inspiráló környezetet, amelyet hasonló beállítottságú embertársaik közössége alakított ki.

A város kreatív energiái rengeteg művészt és értelmiségit vonzanak ide. Közöttük sokan itt élnek és alkotnak, mások pedig csupán feltöltődni és ihletet meríteni jönnek ide néhány hétre vagy hónapra. Mi főként képzőművészekkel találkoztunk, akiknek a műveit a városka tíz galériájában lehet megtekinteni, de akadt olyan hölgy, aki egyenest a természetben állította ki absztrakt képeit. Még egy egykori operaénekesnővel is megismerkedtünk, aki már évtizedek óta itt él. Az utóbbi években a klasszikus indiai zenében, a Gandharva Védában is jártasságra tett szert, és nemrégiben CD-t jelentetett meg, rajta indiai szenténekekkel. Egy másik új ismerősünk Harvardon végzett szanszkrit filológus, aki feltöltődni jött ide: jelenleg egy trailert („gurulóházat”, vagyis összkomfortos lakókocsit) bérel, igyekszik egy természettel összhangban élt napi rutint kialakítani, az egyetem menzáján vegetáriánus menüt eszik, továbbá reggel-este bejár a közös meditációkra, napközben pedig szanszkrit szövegek angol fordításán dolgozik.

Fairfield gazdaságilag és kulturálisan is nagyon pezsgő. Egymást érik a koncertek, kiállítások és egyéb rendezvények. Elég sok környezettudatosságra, ökoszemléletre ösztönző rendezvény van, ehhez a város szélére települt ökofalu is nagymértékben hozzájárul. Például a hónap végén lesz egy öko-divatshow, kizárólag recirkulált alapanyagokból kreált ruhákkal. Számomra a legemlékezetesebb az a rendezvény volt, amelyet Valentin-nap estéjén tartottak az egyetemi könyvtárban. Egy iráni származású oktató olvasta fel a perzsa misztikus, Rúmi istenszeretetet megéneklő verseit. Közép-perzsa eredetiben és saját angol fordításában, némi magyarázattal körítve és szúfi zenével aláfestve.

A városka központjában a művészeti galériák mellett meglepően nagy számban bukkannak fel bankok is: 9200 lakosra számítva a mintegy tucatnyi bank még Amerikában is szép teljesítmény! Mindez egyértelműen a sok jól képzett, gazdaságilag erős meditáló hatása – nélkülük Fairfield csak egy álmos porfészek lenne az iowai kukoricaföldek közepén. Az egy főre jutó éttermek aránya pedig, a helyi internetes „turinform” szerint meghaladja San Franciscoét. Tény s való, több indiai, thai és kínai, mexikói valamint egy török étterem is fogadja vendégeit a város főterén. (Egy koreai kifőzdében mi is jártunk, a falakon a városban elég sűrűn megforduló hírességek relikviái: David Lynch saját kezűleg dedikálta képét, és itt élő magyar barátunktól hallottuk annak történetét is, ahogyan az étterem tűzrőlpattant ázsiai tulajdonosnője meglehetősen nyersen lehordta Paul McCartney fiát – nem tudván, milyen hírességgel áll szemben –, hogy ne bambuljon már, hanem legyen szíves rendelni.) Természetesen az éttermek között négy vegetáriánus is akad, kettő közülük kizárólag bioalapanyagokat használ.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*