Érdekességek

A 2500 ember formálta Békejel

Az atomfegyverek és az iraki háború ellen tiltakozásul a szimpatizánsok fáklyákkal a kezükben egy óriási békejelet formáltak Budapesten, a Hősök terén.

Szigeti Balázs, a mozgalom szóvivője az MTI tudósítójának elmondta, hogy a fáklyás tiltakozást először 2004-ben szervezték meg, akkor még Magyarországon csak egy helyszínen, a Hősök terén. Most csak Magyarországon nyolc helyszínen, míg a világon 50 országban több mint 70 helyszínen lobbannak fel a béke lángjai – tette hozzá.  A szóvivő szerint tiltakozásuk egyre aktuálisabb, hiszen az eddig gyártott atomtöltetek mennyisége is elegendő lenne ahhoz, hogy a teljes bolygót akár 25-ször elpusztítsák. „Az Egyesült Államok azonban az eddigiek mellé most újabbakat gyárt”.

 

A békedemonstráción a szimpatizánsok egy 15 méter sugarú körbe álltak fel, majd egyszerre gyújtották meg a helyszínen kiosztott fáklyákat.  Budapesten ugyanilyen demonstrációt tartottak még a Margitszigeten, a Gellért-hegyen és a Szent István-bazilika előtt. Az országban még Egerben és Selypen szerveznek több száz fős jeleket.  

 


 

Három évvel ezelőtt szervezték meg először a Békejelet a Hősök terén; aminek a fotója bejárta a világsajtót. Az iraki háború elleni tiltakozást azóta minden évben megrendezik, idén azonban ötven békejelet tartanak világszerte.

 

A mostani Békejel a nemzetközi mozgalom antinukleáris, és háborúellenes kampányát erősíti. A Humanista Mozgalom nukleáris leszerelésért folytatott kampányának részeként korábban egy 30 másodperces társadalmi célú hirdetést sugároztak a világ összesen 358 televíziócsatornáján.

A szervezők közzétettek néhány adatot a háborús konfliktusokról:
  • Jelenleg a bolygón több mint 40 fegyveres konfliktus van folyamatban.


  •  Évente 500 000 ember halálát okozzák fegyverek, ez 1300 embert jelent naponta, egy embert percenként!


  • Az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja tartja ellenőrzés alatt a globális fegyverpiac 88%-át – állítja az Amnetsy International.


  • Több mint 27 000 nukleáris robbanófej van szerte a világban, ami az egész bolygó elpusztításához elegendő mennyiség 25-szöröse. (Lásd erről az összesítést a Wikipédián.)


  • A katonai kiadások 10%-a elegendő lenne ahhoz, hogy elkezdődjön a világméretű éhínség felszámolása. (Lásd erről a globalsecurity.org összesítését.)


  • A mozgalom követeli, hogy az új atomfegyverek gyártását szüntessék meg, az atomhatalmaknak kezdjék el az arányos leszerelést az ENSZ felügyelete alatt, és az idegen területeket elfoglaló országok hívják vissza csapataikat.


– Nem a mi követeléseink abszurdak, hanem azok a háborúk és az a nukleáris fegyverkezés, amely ellen fellépünk – mondta Szigeti Balázs, a Békejel szóvivője.


(NOL–MeditációPortál)


(A mozgalom vezetői és aktivistái szíves figyelmébe ajánljuk a Maharishi-hatást, mint egy csendes és működő módszert a társadalom kollektív tudatának rendezetté tételére. A rendezett és egységes kollektív tudat az alapja a társadalmi békének. Csak a rendezett (koherens) nemzeti tudattal rendelkező államok közössége lehet békés – szerk.)

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*