Ájurvédikus konyha

Otthon is főzhetünk ájurvédikus ételt!

Ha jól szervezett konyhád van, és a hozzávaló kéznél, akkor könnyű és egyszerű ájurvédikus ételt főzni. Az előkészület mindössze 15 perc, és maga a főzés 20-25 percet vesz igénybe.

A konyhádban mindig legyenek a következő főbb hozzávalók: szemes mongbab, basmati rizs és/vagy más egész gabonát, mint pl. árpa, quinoa[i] vagy kuszkusz, ghí vagy olívaolaj, fűszerek, mint pl. gyömbér, kömény, koriander és kurkuma, a kapható legfrissebb zöldségek, joghurt, búzaliszt és elõre elkészített csatni.

Hogy időt takarítsunk meg, egy tároló dobozba keverjük előre össze a fûszereket, amelyek az dósa-egyensúlyunk megtartásához szükségesek, vagy tartsunk Maharishi Ájurvéda fűszerkeveréket: pl. Vata, Pita vagy Kapha csurna. Tartsuk a babot és a gabonaféléket üvegedényekben, hogy könnyebb legyen a keverés.

A szemes mongbab vagy mong dál olyan zöld egész mong bab, melyeknek zöld hüvelyéből kiszedik a szemes babokat. Ez a babfajta a legkönnyebben emészthető a babok közül, és az összes dósát egyensúlyban tartja. Fehérjét tartalmaz, és csípősen fanyar íze van. Maharishi Ájurvéda Orvosok Tanácsa azt tanácsolja, hogy egy étkezés mind a hat ízt tartalmazza: édeset, sósat, savanyút, keserût, fanyart és csípőst. Ha egy meghatározott dósát helyreállító étrenden vagyunk, még akkor is jó, ha mind a hat íz megjelenik, kiemelve azt, amely az adott dósát célozza meg, és kevesebbet meghasználva a másik ötből. Például, ha egy személy a pittát igyekszik csökkenteni, akkor több édes, keserű és fanyar ízeket eszik, és kevesebb csípőst, sóst és savanyút.

A basmati rizs az ájurvéda szerint egy nagyon hasznos gabonaféle. Mind a három dósát egyensúlyba hozza, bár nem ajánlatos mindennap enni, mert kissé nehéz étel. Azok, akiknek a kapha dósájuk vesztette egyensúlyát, a gabonát először szárazon pirítsuk meg, aztán főzzük meg vízben. Ez kicsit könnyíti az emészthetőségét.

A quinoát, az árpát vagy a kuszkuszt az étel gabona köreteként is használják. A quinoának magas a fehérje tartalma, ízletes és gyorsan elkészül.

Amíg a babunk és a gabonánk fő, addig készítsük el a zöldségeket. A zöldfélék lényeges elemét kell, hogy alkossák az ételnek, és jó, ha legalább kétféle zöldséget használunk mindenegyes étkezésnél – mint pl. répa és brokkoli, vagy karfiol és zöldbab. A sötét levelű zöldségeket – kelkáposzta, paraj vagy az amerikai kelkáposzta – hozzáadható a zöldséges tálhoz, vagy külön is elkészíthetőek. Ezek a sötét leveles zöldségek olyan ásványi anyagokat tartalmaznak, melyeket mások nem, és fontos, hogy egy héten, vagy akár mindennap is, többször együnk belőlük, ha lehetséges. Tapasztalni fogjuk majd kedvező hatásukat, amennyiben bevesszük őket az étrendünkbe.

Az ájurvéda szerint a legjobb, ha hirtelen sütjük meg a zöldségeket fűszeres ghíben. Azzal, hogy először a fűszereket pirítjuk meg a ghíben, a fűszerek illó olaja a ghíbe oldódik. Ezeknek a fűszereknek terápiás értékük van. A kurkuma, például, antioxidáns, és a többi fûszer pedig, mint a kömény és a koriander, segíti az emésztést és a feldolgozást. A zöldségekhez hozzáfőzött fűszerek szállítóként is szolgálnak: a zöldségekből átjuttatják a tápanyagokat a véráramba, ahogyan emésztjük őket. Emellett az ételek ízeit fűszeressé és élvezetessé teszik.

Először óvatosan megsütjük a fűszereket a ghíben vigyázva, nehogy odaégessük. Hozzáadjuk a nyers, darabokra vágott zöldségeket a fűszerkeverékhez, és addig keverjük, amíg a fűszerek össze nem vegyülnek a zöldséggel. Adunk hozzá néhány kanál vizet, hogy megelõzzük a letapadást. Lefedjük és alacsony hőn addig főzzük, míg a zöldség puha nem lesz. Nem pépesre, csak „villa-barát” állagúra. A végén ízleléskor megsózzuk, és díszítésként friss koriander levelet teszünk rá.

A ghít az ájurvéda hasznos olajnak tartja. A hagyományos ájurvédikus szövegek szerint rasayana, hasznos az általános egészségnek és a hosszúélet eléréséhez. Modern kutatások azt mutatják, hogy antioxidáns, és béta-karotint tartalmaz. Mivel a tej származékokat eltávolítják belőle, a ghí nem megy olyan könnyen tönkre, mint a növényi olajok. Ha súlyt szeretnénk veszteni, akkor korlátozzuk a ghí vagy egyéb olajok bevitelét egy ésszerû mennyiségre.

A dált szintén a fűszerek ghíben való megpirításával fûszerezzük. De ez a ghí-fûszer-keveréket csak a dál készítésének legvégén adjuk hozzá. (Lásd a receptet!)

A lasszi (joghurt ital) emésztést serkentő segítség a délutáni étkezésnél. (Nem ajánlott este.) Az édes lasszi egy friss joghurtból, vízből, rózsavízből és édesítőből készült ital. A friss szerves joghurt tele van hasznos laktobacilusokkal, mely az emésztés megfelelõ hatékonyságú működéséhez szükségesek. Az, hogy italt készítsünk belõle azért hasznos, mert így csökkentjük a felfúvódást, és a vacsora emésztését könnyebbé tesszük. Ehhez hozzájön még a tápanyag és az édes íz. Érdemes saját joghurtot készíteni. Az üzletekben kapható joghurt savanyú, és nem tartalmazza azokat az élõ baktériumokat, melyeket a friss joghurt igen.

Csapati (gabonalepény) vagy lepénykenyerek az édes ízt adják. Búzalisztbõl készülnek és energianövelõ ételek. Idõigényes az otthon való sütésük, de ha idõt és erõfeszítést szánunk rá, sokkal jobban járunk vele, mert ízletesebb, mint a bolti. Ha mégis a bolti mellett döntünk, akkor tálalás elõtt melegítsük meg.

A csatni általában fûszerek és fõtt gyümölcs keveréke. Segítik az emésztést, és különbözõ ízeket, fûszerezettséget adnak az ételnek. Tartsunk a hûtõben párfélét, hogy bármikor ízesíthessük velük az ételeinket.

Egy kis gyakorlattal, 15 perc alatt elõkészíthetünk, majd másik 15 perc alatt megfõzhetünk egy olyan ételt, mely tartalmaz babot vagy lencsét, zöldséget és joghurt italt. Élvezni fogod az otthon készített ájurvédikus ételt, ami egészséges, tápláló, kiegyensúlyozott és friss. 

Szemes mongbab dál 2 személyre 

Hozzávalók:   

½ csésze mongbab
2 csésze víz
½ teáskanál só
¼ répa, szeletelve
½ teáskanál friss gyömbér gyökér, reszelve
1 teáskanál (MAPI) Vata csurna
1 evõkanál (MAPI) ghí
1 teáskanál friss koriander levél
½ teáskanál friss citromlé

A dált (babot) megmossuk háromszor hideg vízben. Helyezzük a dált, a répát és a vizet egy közepes méretû edénybe, és forraljuk fel. Szedjük le a habot, mely a fövõ víz tetején keletkezik, és dobjuk el.

Vegyük lejjebb a hõt, és folytassuk a párolást még 20 percig, amíg a dál puha nem lesz. Ha sûrûbb dált szeretnénk, akkor még 5 perccel tovább fõzhetjük. Adjunk hozzá sót. Egy másik edényben olvasszuk meg a ghít. Tegyük hozzá a friss reszelt gyömbér gyökeret, és pirítsuk több percig. Adjuk hozzá a Vata csurnát, amivel kb. fél percig süssük, és vigyázzunk, nehogy megégjen.

Ezután keverjük össze a fûszerkeveréket a dállal. A dál lehet, hogy fröcskölni fog, mikor a forró olajjal érintkezik. Hozzátehetjük a friss koriander levelet és a citromlevet is. Keverjük meg, és tálalhatjuk rizzsel vagy köret-levesként a fõételhez.

Sáfrányos rizottó spárgával és cukkinivel, 4 személyre fõételként

Ez az igen finom mediterrán étel egyik változata.

Tipp: A rizst ne mossd meg a rizottó elkészítése elõtt.

Hozzávalók:

2 evõkanál Maharishi Ájurvéda Ghí
1 evõkanál Maharishi Ájurvéda Vata csurna
Csipet sáfrány
1 ½ csésze rizs
5 ¼ csésze meleg víz
1 nagy cukkíni
12 db közepes méretû spárga
½ fej hagyma
1 teáskanál citrombors
½ citrom

frissen õrölt bors
friss koriander levél díszítéshez
frissen reszelt parmezán sajt

Olvasszuk meg a ghít egy közepes fazékban. Hevítsük közepesen magas hõmérsékletre, óvatosan, hogy meg ne égjen. Pirítsuk meg benne az apróra vágott hagymát, míg aranysárga nem lesz, és adjuk hozzá a Vata csurnát. Keverjük bele a sáfrányt és a rizst. Egy másik edényben forraljuk fel a vizet és tegyük félre. Pirítsuk a hozzávalókat még néhány másodpercig, azután adjunk hozzá ¼ csésze vizet, hogy lassítsuk a fõzést. Tegyük hozzá a kockára vágott cukkínit és a szeletelt spárgát, a citromborsot, és fõzzük lassan kevergetve a fazék tartalmát. Adjunk hozzá még 3 csésze forró vizet és forraljuk fel.

Fedjük le, és lassítsuk le, hogy párolódjon. Most hozzáönthetjük a maradék 2 csésze forró vizet, negyed csészénként, meg-megkeverve, hogy a rizs felvegye a folyadékot. Keverjük bele a fél citrom levét és a fél teáskanál sót. A párolási idõ kb. 25 perc, ami a fõzési hõmérséklet szerint változhat. Azután, hogy a folyadék felszívódott, és az étel olyan állagú lesz, amilyen egy rizottónak kell lennie, kapcsoljuk ki a hõt a fazék alatt, s hagyjuk állni kb. 5 percig. Adhatunk még hozzá sót és frissen õrölt borsot is ízesítésként. A koriander levelekkel díszíthetjük. Reszelt parmezán sajtot szolgáljunk mellé, melyet ízlés szerint szórhatunk a rizottó tetejére. Jó étvágyat!


[i]Quinoa a köleshez hasonló szemes termény, amely a világon a legtöbb ásványi anyagot tartalmazó, legtáplálóbb gabona. Dél-Amerika kultúrnövénye.

[ii]csatni: többféle gyümölcsbõl készült erõsen fûszeres ízesítõ húshoz

 

 Lissza fordítása

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*