Mangó, az ájurvéda királyi gyümölcse – receptekkel

2014-05-27 | 11:59 0 hozzászólás

Cikk megosztása:

Szerző:

Cimkék:

A mangó ma már hazánkban is elérhető, népszerűsége az almáéhoz és körtééhez hasonlítható. Ha találunk egy lédús, érett példányt, megízlelve bizonyára a szívünkhöz nő ennek a remek egzotikus gyümölcsnek a zamata. Érdemes belőle minél többet fogyasztani, hiszen antioxidánsokban és ásványi anyagokban gazdag, a konyhában számos módon felhasználható és értékes gyümölcs.

Király-gyümölcsként is emlegetik ezt a szentként tisztelt növényt és kb. 6000 éve őshonos Indiában és Burmában. A zamatos gyümölcsről az ősi szanszkrit irodalomban is számos helyen említést tesznek (lásd Rámajána c. hindu eposz). A mangó az ősi Indiában az uralkodók kedvelt csemegéje volt, a hercegek kiváltképp büszkék voltak hatalmas mangó kertjeikre. Perzsa kereskedők szívesen értékesítették a Közel-Keleten, majd portugál hajósok hozták be Európába és az Új világba. A mangó termesztése az Egyesült Államokban a napsütötte Kaliforniában indult el, ahová 1830 körül érkezett. Népszerűsége töretlen a mai napig, ma már Hawaiin, Mexikóban és Dél-Amerika számos területén találhatóak mangó ültetvények.

A Védák is számon tartják a mangó gyógyító hatásait, melyet nem csak nyersen fogyasztva, de ételekhez vegyítve is tapasztalhatunk. A mangó (Mangifera) a kesudióhoz és a pisztáciához hasonlatosan a szappanfavirágúak rendjébe és a szömörcefélék családjába sorolható. Elnevezése a man-gay (manga) portugál eredetű szóból származik. Az indiaiak fáit szentként tisztelik.

A növény magassága az 50 métert is elérheti, a fa minden részét felhasználják gyógyászati célokra. Így a kéreg, levél, virág, gyümölcs és mag számos értékes hatással bír az emberi szervezetre. A mangónak több ezer fajtáját ismerik, főbb különbségek a gyümölcsök formájában mutatkoznak: gömb, körte, keskeny, ovális alakban váltakoznak lédús gyümölcsei, melyeknek súlya akár a négy fontot is elérheti.

Az érett mangó sárga, narancs vagy piros színben pompázik, lédús és édes. Akkor ideális a fogyasztásra, amikor tapintásra is puha, melyet enyhe nyomás hatására már éreznünk kell. A legtöbb szupermarketben sajnos éretlen állapotban találjuk meg ezeket az értékes gyümölcsöket. A zöld mangó azonban nem alkalmas még fogyasztásra, ezért érdemes azt hazaszállítás után még 3-4 napig szobahőmérsékleten tárolni, ahol a gyümölcsben lévő élő anyagoknak köszönhetően magától beérik a mangónk. Az ájurvéda szerint az érett mangó magas fűtőértékű finomság. Egyensúlyba hozza mind a három dósát, a sejtek szintjén úgy működik, mint egy „akkumulátortöltő”.

Mango

A zöld, még éretlen mangót is felhasználja az indiai konyha, egyes fajtáit kifejezetten a hosszú érési ideje miatt termesztik. Ezt a fajtát savanyúságokba, dáhl féleségekbe, zöldség köretekbe reszelik, aprítják. Az ájurvédikus szövegek szerint a zöld mangó savanyú és fanyar íze a hűtést szolgálja a testben. Nem csoda, hogy nem ajánlatos tehát nagy mennyiséget elfogyasztani belőle, de önmagában való fogyasztása is kerülendő. Különösen a Pitta dósa egyensúlytalanságát erősíti fel. Viszont a megfelelő ájurvédikus fűszerezéssel, hagyományos receptek alapján elkészítve segíti az emésztést, kiválóan feljavítja az ételek ízét.

A mangó érési szezonja viszonylag hosszú, hiszen januárban indul és augusztusban tetőzik. A szakemberek ennél a gyümölcsnél is elsősorban a bio változatok fogyasztását javallják. Mivel éghajlati övünkön nem honos ez a növény, érdemes olyan beszállítóktól vásárolni, akik igazoltan műtrágya és vegyszermentes közegből szállítják be hazánkba terményeiket.

Mint azt korábban említettük, a mangó gazdag antioxidánsokban, béta-karotinban. Vitaminok közül megtalálható benne az A-, B1-, B2-, C- és E-vitamin, valamint bővelkedik foszforban, kalciumban, nátrium sókban. Kutatások által igazoltan fontos szerepet játszanak ezek a vegyületek a rák és szívbetegségek megelőzésében. Bioflavonoidokban is bővelkedik, melyek a növényben a nap sugarai segítségével állítanak elő energiát, míg az emberi szervezetben immunrendszer erősítő hatással bírnak. A mangó alacsony kalóriatartalmú, remek káliumforrás, rostokban gazdag, segíti a méregtelenítési folyamatokat és megakadályozza a székrekedést.

Az indiai konyha kedvelt frissítőjének, a lasszinak is alapanyaga, mely nem maradhat el egyetlen nyári étkezés során sem az asztalunkról. Ez a tejes, mangós shake jellegű ital hűtő hatással van a fiziológiára és segít a súlygyarapodásban is. A mangót pudingokhoz, salátákhoz és gyümölcsös desszertekhez is szívesen adják, valamint fűszerekkel ízletes csatni készíthető belőle húsokhoz, párolt zöldségekhez. Fontos, hogy ételeinkhez mindig a friss változatot válasszuk, a gyümölcs konzerv változatában ( az ipari feldolgozás és tartósítószerek miatt) ugyanis már csak minimális mennyiségben lelhetőek fel azok az élő anyagok, melyek értékessé tennék, a hozzáadott cukor pedig tovább rontja minőségét.

Hagyományos mangó lasszi

  • 2 db lédús mangó
  • fél liter joghurt (natúr)
  • fél csésze tisztított víz

    Hámozzuk meg a mangót és vágjuk kockára, majd turmixgépben pürésítsük. Adjunk hozzá annyi vizet, hogy sima állagú pürét kapjunk. Végül adjuk hozzá a joghurtot és keverjük simára. (Szerk. megjegyzése: ha az így elkészült italt nem találnánk elég édesnek, mézzel vagy cukorral ízlés szerint édesíthetjük.)

Tejes-mangós shake

  • 2 csésze tej
  • 1 érett mangó

    A tejet forraljuk fel és hagyjuk lehűlni szoba-hőmérsékletűre. Hámozzuk meg a mangót, húsát kockázzuk fel és turmixoljuk le. A püréhez adagoljuk fokozatosan a tejet, majd a tejes keveréket még 15 másodpercig keverjük.

Mangós rizssaláta

  • 1 csésze baszmati rizs
  • ¼ teáskanál só
  • 2 csésze víz
  • 1 mangó
  • ½ daikon retek (jégcsapretekkel helyettesíthető, bár utóbbinak kevésbé csípős az íze)
  • ¼ csésze kesudió (pirított)
  • 2 evőkanál tökmag (pirított)
  • 1 teáskanál ghí
  • 2 teáskanál Maharishi Ájurvéda Pitta Churna
  • 1 lime vagy egy fél citrom leve
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál apróra vágott friss koriander
  • só, frissen őrölt bors
  • 2 evőkanál mangó csatni (elhagyható)

    Tisztítsuk meg a rizst és tegyük egy közepesen mély edénybe, adjunk hozzá vizet, sózzuk meg. Forraljuk fel, majd fedjük le és alacsony lángon még 15-20 percig főzzük, míg a rizs teljesen felszívja a vizet. Ha elkészült hagyjuk, hogy szoba-hőmérsékletűre hűljön.

Amíg a rizs fő, vágjuk a mangó húsát apró darabokra és helyezzük el egy külön tálban. A daikon retket negyedeljük el hosszában és szeljük vékony szeletekre. Adjuk hozzá a mangóhoz és gazdagítsuk a pirított magvakkal.

Majd hevítsünk ghít egy serpenyőbe, pirítsuk meg a vajban a Pitta churnát kb. 30 másodpercig (óvatosan, mert megéghet, ami keserűvé teszi), majd vegyük le a tűzről a fűszeres vajat és hagyjuk kihűlni. Reszeljük le a citrom héját és kifacsart levével együtt adjuk a vajhoz. Öntözzük meg olívaolajjal, adjunk hozzá apróra vágott koriandert, sót, borsot ( és ízlés szerint a mangó csatnit).

Végezetül adjuk hozzá a már korábban elkészített rizses, mangós keverékhez az így elkészített feltétet.

Zsenge római saláta mangóval és avokádóval

  • 1 egész római saláta
  • 1 db érett mangó
  • 1 db avokádó
  • 2 teáskanál őrölt gyömbér
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • fél citrom vagy 1 db lime leve
  • ízlés szerint só, bors

    Tisztítsuk meg és vágjuk apró darabokra a saláta leveleket és a gyümölcsöket. A felaprított mangót és avokádót keverjük a zöldséghez. Szórjunk gyömbért, sót és borsot a keverékre, illetve öntözzük meg ízlés szerinti mennyiségű olívaolajjal és citromlével az el készült salátát.


DÍJMENTES TRANSZCENDENTÁLIS MEDITÁCIÓ-ELŐADÁSOK MAGYARORSZÁGON

Régebbi cikkek