Ájurvédikus konyha

Joghurt-tejital és lasszi készítése biotejből

Bizonyára sokan nincsenek vele tisztában, de amikor az orvos antibiotikum-kúrát ír fel valamilyen betegség kezeléseként, akkor az antibiotikum nem csak az adott problémát okozó baktériumokat öli meg, hanem a gyomorban található bélflórát, baktériumokat is súlyosan károsítja. Ennek következménye, hogy az emésztőerő jelentősen csökken, ezáltal áma képződik, amit az Ájurvédában minden betegség velejárójának tartanak. A következő kis praktika hatékonyan segíthet azoknak, akik ilyen helyzetbe kerülnek.

A joghurtkészítés és lasszi-kúra, amely segít visszaállítani a gyomorban a normális bélflórát. A kúra időtartama 5-6 hét, napi rendszeres fogyasztással.

Végy 1 doboz bio-joghurtot és 1-2 liter házitejet. Nagyon fontos, hogy ne agyon pasztörizált, homogenizált tejet vásárolj.

Fontos megjegyezni: ha biotejet vásárolsz, minél előbb forrald fel, majd hűtsd vissza, így tudod hűtőben tárolni. Ezután ha bármikor fogyasztol belőle, akkor mindig újra kell forralni, mert a tejben olyan biológiai folyamatok indulnak el, amelyek emészthetetlenné teszik.

Forrald fel a tejet (fusson meg akár kétszer, háromszor) és hűtsd vissza kb. 45 fokra, majd tegyél bele 3-4 teáskanállal a joghurtból. Jól keverd el és öntsd bele egy fagyis, vagy akár sima termoszba. Jól zárd le és hagyd állni 6-8 órát.

Ha az esti órákban készíted el, reggelig állni kell hagyni. Ha viszont reggel kezded el készíteni, előnyösebb, mivel ebéd, evés után kb. 1 órával érdemes fogyasztani.

Ne csinálj többet, mint amennyit egy alkalommal elfogyasztasz, mert a joghurtban az erjedési folyamatok nem állnak meg, és ha állott joghurtot használsz a lasszihoz, emészthetetlenné teheti továbbá a Pittát is izgathatja.

A legjobb mindig frissen elkészített joghurtból készíteni.

A lasszit lehet édesen vagy sósan, de akár natúran is készíteni. 2-3 egység vízhez 1 egység joghurtot kell tenni és jól el kell keverni. Lehet gyümölcsöt is tenni hozzá, illetve kevés bio nádcukrot, de a legjobb édesítés szempontjából a Sharkara (ájurvédikus cukor), aminek a kémhatása szinte teljesen semleges, ellentétben a kereskedelemben kapható cukrok 99%-ával, amelyek savhatásúak.

Nagyon fontos, hogy nagy mennyiséget ne igyunk lassziból, mert hűtő hatása van az emésztésre. Ez különösen igaz télen, illetve hideg időszakokban. Minél sűrűbb a lasszi, annál nehezebben emészthető, így akinek kicsit gyengébb az emésztése, hígabban és lehetőleg langyosan fogyassza!

Dobos Tamás

Hozzászólás írása

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*