Energiabombák vegetáriánusok számára – receptekkel

2011-01-03 | 10:22 1 hozzászólás

A gabonafélékről az Ájurvéda szemszögéből

A modern táplálkozástudomány szerint a gabonák szénhidrátokat, fehérjét, vasat, kalciumot, káliumot és a kiegyensúlyozott étrend szempontjából oly fontos B vitaminokat szolgáltatják a szervezet számára. Az ájurvéda hagyományos bölcsessége szerint a gabonák segítenek a csontszövet és az izmok felépítésében, továbbá testi erőt és kitartást biztosítanak. Különösen a növésben lévő gyermekek és a vegetáriánusok számára fontos, hogy megfelelő mennyiségű gabonafélét vegyenek magukhoz.

Utóbbiak számára a gabonafélék azért is különösen hasznosak, mert a hüvelyesekkel, a babfélékkel és a tejtermékekkel együtt teljes értékű fehérjéket szolgáltatnak. Az ájurvéda azt javasolja, hogy a vegetáriánusok minden étkezéshez fogyasszanak gabonaféléket, hogy megfelelő mennyiségű energiát szolgáltassanak testük számára. A számtalan gabona mindegyike sajátos hatással van az egyes dósákra. Ezért, attól függően, hogy az étrendünk a váta, a pitta vagy a kapha kiegyensúlyozására irányul, azokat a gabonákat érdemes választanunk, amelyek egyensúlyban tartják és táplálják fiziológiánkat. A váta és a pitta típusok nagy mennyiségben fogyaszthatnak gabonaféléket, míg a kaphák kisebb mennyiségeket vegyenek magukhoz, megelőzendő a túlzott súlygyarapodást.

Alább a különböző gabonák tulajdonságait és az egyes dósákra gyakorolt hatásait olvashatjuk:

A váta egyensúlyba hozására a legjobbak búzából készült termékek, mint a bulgur, a kuszkusz, a liszt, a tésztafélék és a kenyér. Ezek segítenek a testet nedvesen tartani, növelik az energiaszintet, a fizikai erőt és az állóképességet. Mindazok, akik a váta egyensúlyozására törekszenek, gyakran fogyasszanak búzát és búzakészítményeket. A kapha egyensúlytalanságban szenvedők viszont csökkentsék a fogyasztást, de nem szükséges teljesen kerülniük a búzát. A túl sok búza súlygyarapodáshoz vezethet, és növelheti a testben a nyálka mennyiséget, ha megfázástól vagy allergiától szenvedünk.

Az árpa és a belőle készült termékek a legjobbak a kapha kiegyensúlyozására, egyúttal jót tesznek a pitta számára is. Az árpa viszonylag könnyen emészthető, és nem termel felesleges mennyiségű nyálkát a testben. Jobb, ha a fehér árpagyöngy helyett nyers bioárpát használunk, mely a legtöbb bioboltban kapható. Az árpából liszt is készül, mely nagyon jól használható kovásztalan lepények készítéséhez. Az árpavíz pedig rendkívül hasznos a testsúlyuk megőrzésén fáradozók számára, és kitűnően egyensúlyozza a vesék működését. Vegyünk 14 rész vizet és egy rész árpát, majd forraljuk fel és főzzük másfél órán keresztül. Keverjük meg, majd szűrjük ki belőle az árpát. Öntsük egy termoszba, és kortyolgassuk a nap folyamán.

A bászmati rizs mindhárom dósát egyensúlyozza. Ez a legjobb gabona a pitta egyensúlyozására. Hűtő hatású és kicsit nehéz, így nem ajánlott minden nap fogyasztani, hetente három-négy alkalom az ideális. A bászmati rizsből lisztet is készítenek, melyet sütéshez használhatunk.

A puffasztott rizs könnyű és száraz, leginkább kapha típusúaknak ajánlott, néhány csepp ghít csepegtetve rá, amelyben fűszereket pároltunk.

A barnarizs hevítőbb hatású és száraz, legjobb a kaphák számára, és kevésbé optimális pittáknak és vátáknak.

A quinoa rendkívül jó fehérjeforrás, mely mindhárom dósa számára kiváló. Azok, akik a váta dósa egyensúlyozására törekszenek, kevés olíva olajjal vagy ghível együtt fogyasszák.

A hajdina a legjobb a kapháknak, kevésbé egyensúlyozó hatású a váták számára.

A zab növeli a kaphát, a szárazon pirított zab (mint a müzliszeletekben) azonban elfogadható a számukra is.

A köles és a rozs száraz, így növeli a vátát és egyensúlyozza a kaphát.

A kukorica egyszerre szárít és hevít, így kerüljük, ha a vátát vagy a pittát akarjuk egyensúlyozni, ám jót tesz a kaphának.

Egy kapha egyensúlyozó reggeli például az alábbiakat foglalhatja magában:

  1. Búza- és árpaliszt keverékéből készített csapáti. Tehetünk rá egy kis mézet vagy fahéjat, melyek további egyensúlyozó hatást fejtenek ki a kapha számára.
  2. Fél csésze müzli meleg tejjel vagy rizspehely mézzel és fahéjjal.

Ebédre a kaphák legjobb, ha árpát, quinoát, kukoricát, kölest vagy barnarizst fogyasztanak. Vacsorára kitűnő egy zöldséges árpaleves.

A pitta és a váta egyensúlyozására szolgáló reggeli tartalmazhat tejbegrízt, meleg tejjel és valamilyen édesítőszerrel elkészített kuszkuszt, rizspudingot, tápiókát vagy zabpehelyből készült kását. Ebédre legideálisabb a tészta, a kuszkusz, a quinoa, a rizs (némi ghível) vagy a csapáti kenyér. A vacsora pedig tartalmazhatja ugyanazt mint az ebéd, csak kisebb adagokban.

Bulgursaláta

  • 1 csésze bulgur
  • 2 csésze víz
  • 2 evőkanál finomra vágott koriander zöldje (és/vagy)
  • 2 evőkanál finomra vágott petrezselyem
  • 1 evőkanál reszelt sárgarépa
  • 1 evőkanál olíva olaj (kapháknak 1 teáskanál)
  • 1 teáskanál citromlé
  • fél teáskanál őrölt (római) kömény
  • fél teáskanál őrölt koriander
  • egy csipet gyömbér
  • só és bors ízlés szerint

Forraljuk fel a vizet, és tegyük hozzá a bulgurt. Mikor felforrt, vegyük le a tűzhelyről, majd takarjuk le. Pároljuk 10-15 percig vagy amíg meg nem puhul. Vegyük le a tűzhelyről, majd öntsük egy mély edénybe. Várjuk meg, amíg kihűl vagy langyos nem lesz. (Nyáron kellemesebb hidegen/langyosan, télen a legtöbben inkább melegen kívánják.) Adjuk hozzá a friss fűféléket és a répát. Öntsük rá az olíva olajat, a citromlevet és a porfűszereket. Csicseriborsóval vagy más hüvelyesekkel együtt tálalhatjuk.

Fűszeres árpa

  • 1 csésze árpa
  • 2 csésze víz
  • 1 teáskanál frissen reszelt gyömbér
  • 1 teáskanál frissen felvágott petrezselyem zöldje
  • 2 teáskanál frissen felvágott bazsalikom
  • 2 evőkanál apróra felkarikázott kaliforniai (vagy más piros színű) paprika
  • fél-fél teáskanál kurkuma, mustármag, görögszéna és (római) kömény
  • 1 evőkanál olíva olaj

Forraljuk fel a vizet, tegyük hozzá az árpát és vegyük le a lángot. Fedjük le és főzzük 40 percig vagy amíg a víz elfő. Egy külön serpenyőben melegítsük meg az olíva olajat. Tegyük bele a mustármagot, amikor pattogni kezd, adjuk hozzá a köményt és a görögszénát, majd egy percig pirítsuk. Ezután tegyük hozzá a friss gyömbért, a kurkumát és a piros paprikát. Három perc múltán adjuk hozzá a megfőtt árpát. Főzzük néhány percig, és szórjuk meg petrezselyemmel, illetve bazsalikommal. Ízlés szerint sózzuk.


DÍJMENTES TRANSZCENDENTÁLIS MEDITÁCIÓ-ELŐADÁSOK MAGYARORSZÁGON

  • A gabonafélék rendszeres, napi fogyasztása, összhangban a Természet Törvényeivel – adott testtípusnak és adott időjárásnak megfelelően – a hétköznapi egyensúly megteremtésének alapeszköze, boldogságunk forrása lehet. Megfelelő fűszerezéssel, a gabonák ájurvédikus minőségei (V, P, K) egymásba átváltoztathatók. Olyan ez, mint egy ügyes kis “konyha alkímia”. Így változatosabban fogyaszthatjuk a gabonaféléket. Saját tapasztalatom azt mutatta, hogyha egy héten belül, minden nap más és más gabonafélét fogyasztok, akkor úgy a közérzetem, mint az emésztésem kiegyensúlyozott és “boldog”. Érdemes táplálkozásunkat időről időre megvizsgálni és minden nap más és más gabonaféléket fogyasztani. Előbb utóbb megtaláljuk azt a 4-5 féle gabonát, ami számunkra a legmegfelelőbb és utána ezeket heti rendszerességgel fogyaszthatjuk. Annamaya kósa – testburok könnyed átlépésének, transzcendálásának egyik elősegítője a megfelelő táplálkozás.

Régebbi cikkek