Egészséges nyári ételek gyermekeknek (ájurvédikus recept alapján)

2014-07-14 | 10:34 0 hozzászólás

Cikk megosztása:

Szerző:

Cimkék:

A gyerekeknek tápláló és egyben olyan ételeket összeállítani, ami ízlésüknek is megfelelő és nem válik egy idő után unalmassá, igazán komoly kihívást jelent a nyári szünidőben. Cikkünkben a Maharishi Ájurvéda iránymutatásai alapján állítottunk össze három remek receptet, melyet Dr. Kumuda Reddy Super Healthy Kids című könyvében olvashatunk.

Ezek az ételek egyszerűen elkészíthetőek, finomak, egészségesek és a gyerekek garantáltan imádni fogják őket.

Ájurvédikus pizza

  • 6 natur, teljes kiőrlésű tortilla vagy csapati
  • 2 csésze frissen készített pesztó szósz vagy friss pizza szósz (vagy üveges, bio változatuk)
  • ¾ csésze brokkoli
  • ½ csésze tofu
  • 1 ½ csésze friss, bio, mozzarella sajt
  • ½ csésze olívabogyó
  • ¼ teáskanál kurkuma
  • ¼ teáskanál őrölt gyömbér
  • ⅛ teáskanál fekete bors
  • ⅛ teáskanál őrölt koriander
  • 1 evőkanál olívaolaj a sütéshez
  • oregánó a díszítéshez

Elkészítés:

Pároljuk a brokkoli rózsákat és a tofut, amíg meg nem puhul, majd sózzuk ízlés szerint. Ezt követően pároljuk le és tegyük félre az elkészült masszát. Egy serpenyőben hevítsünk kevés olajat, a tortillákat picit pirítsuk meg (közepes lángon 30-40 másodperc elegendő egy-egy oldalának).

A pizzaszószt keverjük össze a fűszerekkel, a tortilla lapokat helyezzük sütőlapra, kenjük meg a mártással, helyezzük rájuk a brokkolis masszát vékony rétegban, végül díszítsük olívabogyóval és mozzarellával, egy csipet oregánóval. Előmelegített sütőben, kb. 10 perc alatt készülnek el a finomságok.

Sült hasábburgonya

  • 4 nagyobb méretű burgonya
  • 3 evőkanál olívaolaj vagy ghee
  • ½ teáskanál kurkuma
  • ¼ teáskanál őrölt gyömbér
  • ½ teáskanál őrölt kömény
  • ⅓ teáskanál őrölt koriander
  • só és bors ízlés szerint

Elkészítés:

A burgonyát tisztítsuk meg és vágjuk cikkekre. Egy nagy tálban keverjük össze a nyers krumplit a fűszerekkel, míg azok teljesen be nem vonják. Helyezzük a burgonyát sütőlapra, öntözzük meg vékony rétegben ghível, majd süssük 45-60 percig közepes lángon. Érdemes 20-25 percenként újabb réteg ghít locsolni a készülő ételre.

Vegaburger

  • 1 csésze reszelt sárgarépa (párolva)
  • 1 csésze bab vagy fekete bab (főzve és áttörve)
  • 1 csésze főtt rövid szemű rizs
  • ¼ csésze őrölt mandula (melyet legalább egy éjszakán át áztattunk vízben)
  • ¼ teáskanál só
  • ¼ teáskanál bors
  • ⅛ teáskanál fahéj
  • ¼ teáskanál őrölt kömény
  • Ghí vagy olívaolaj a sütéshez
  • Reszelt mozzarella sajt (elhagyható vagy helyettesíthető másfajta sajttal)

Elkészítés:

A répából, rizsből és babból, mandulából és a fűszerekből készítsünk jól gyúrható masszát, majd vékony pogácsákat formázva azok mindkét oldalát süssük meg felhevített olajon (6-7 perc). A pogácsák fogják képezni a „zsemle” egyik és másik felét, közé tehetjük a sajtot vagy akár a receptet tovább fejlesztve a gyerekek kedvenc párolt zöldségeivel együtt is tálalhatjuk ezt az ízletes ételt.

(Linda Egenes http://www.mapi.com/blog oldalon megjelent angol nyelvű cikke nyomán.)


DÍJMENTES TRANSZCENDENTÁLIS MEDITÁCIÓ-ELŐADÁSOK MAGYARORSZÁGON

Régebbi cikkek