Ájurvédikus konyha

Az ájurvédikus menü

Az ájurvéda konyhája a kompozíció művészetéből él: a hat alapíz jelenti az élelmiszerek hangszínét, melyet a természettől ajándékba kapunk, és ezeknek együttesen egyetlen szimfóniába kell összeolvadniuk.

Ezek szállítják a legfontosabb információkat a három dóshának, mert az étel íze készíti elő az emésztőszerveket feladatukra:

  • Keserű – tisztító és derítő, serkenti a májat és az epét
  • Édes – aktiválja a hasnyálmirigyet
  • Savanyú – élénkíti és erősíti a gyomormirigyeket, a legerősebben hat a nyálkiválasztásra
  • Sós – étvágygerjesztő és a vízháztartást befolyásoló
  • Csípős – élénkíti az anyagcserét, melegít és tisztít
  • Fanyar – összehúzó, nyálkahártya-nyugtató
Az ízeknek, hatásuk alapján, egyensúlyban kell lenniük egymással, egy étkezésnek általában mindegyiket tartalmaznia kell. Ha ez nem lehetséges, legalább egy napon belül mind a hat rásza (íz) legyen képviselve a táplálékaink között

Az ízeket a megzavart dósák kiegyensúlyozására is felhasználhatjuk:

  • A vatát a sós, a svanyú és az édes,
  • a pittát a keserű, az édes és a fanyar,
  • a kaphát pedig a csípős, a keserű és a fanyar hozza ismét egyensúlyba.

Továbbá: az ájurvédikus csúrnák (ételkiegészítő fűszerkeverékek), a vata-, pitta- és kapha-csúrna egyszerű lehetőséget biztosítanak arra, hogy egy még kiegyensúlyozatlan étkezés ízspektrumát, például utazás közben, kiegészítsék.

Az ájurvédikus étkezést, ha a személyes igényekkel összhangban készült, mindenekelőtt a kiegyensúlyozottság jellemzi. Az élet minden szükséges építőkövét tartalmazza: fehérjét, szénhidrátot, zsírokat, vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket. Aki étkezett már „ájurvédikusan”, meglepve tapasztalja, hogy utána nem érzi magát fáradtnak, éppen ellenkezőleg: felfrissül, tettre kész lesz és elégedett. Ehhez azonban fontos, hogy az élelmiszerek kölcsönösen kiegészítsék és erősítsék egymás hatását. Ez úgy érhető el, hogy az egyik alapélelmiszer, például a rizs, tészta vagy gabonaféle köré teljes értékű ájurvédikus menü különböző összetevőit csoportosítjuk.

Az ilyen menü tartalmazza az összes alapízt.

  • Édes: rizs, édesburgonya, lepény, gabona-, tésztafélék (minden alapélelmiszer) és az édességek
  • Savanyú: joghurt, citrom és lasszi mint az evés közben ivott folyadék
  • Sós: minden sófajta
  • Csípős: minden konyhai fűszer, például a bors, curry, gyömbér és a paprika
  • Keserű: zöldségek és saláták
  • Fanyar: dálféleségek, hüvelyesek, mindenekelőtt a múngbab, és néhány zöldségfajta, például a spenót, káposzta, brokkoli, cikória, édeskömény, spárga, padlizsán, kel, szárzeller
  • Ugyanígy az összes tápanyagot is tartalmazza.
  • Fehérje: dál, gabona és lasszi
  • Szénhidrát: rizs, gabona és zöldség
  • Zsír: ghí, tejszín sé növényi olajok
  • Vitaminok: gyümölcs, zöldség, saláta, B-vitamin a gabonákban, lepényben és a lassziban

Nem szükséges, hogy naponta ilyen, az ájurvéda szempontjából teljes fogásokat főzzünk. Fokozatosan építsük be étrendünkbe azt, ami leginkább ízlik, különleges alkalmakkor pedig állítsunk össze teljes ájurvédikus menüsort.

Aki napközben dolgozik, és nem akar az étkezdében vagy étteremben ebédelni, annak jó megoldás az ételtermosz (háztartási boltokban beszerezhető), vagy a termoszebéd készítése. Reggel vagy előző este elkészítjük az ebédet, lehetőleg energiatakarékos lábosban főzzük, amelynek vastagabb alja tartja a meleget. Így kisebb hőfokon készíthetjük el az ételeket. Ezzel a kímélő ételkészítési móddal az ételek különösen ízletesek lesznek, és megmarad vitamintartalmuk nagy része. Vigyünk magunkkal az ételt a termoszban, így kényelmesen és mindenekelőtt egészséges ebédet ehetünk. 

Antal Béla összeállítása

3 hozzászólás

  1. Szia Bela

    Nagyon tevekeny vagy a meditacioval kapcsolatosan.Nagyon jo dolgokat lehet olvasni.A Bio boltot is megtalaltam amit ajanlottal.Tudnal abban segiteni hogy a mozgalmon beleul ismersze gyerekorvost van egy 5 honapos kislanyom Anita es refluxos tunetei vannak gyogyszeres kezelest kap de nem egyertelmu az ultrahang nem mutatta hogy lenne reflux es szeretnem ha valaki megnezne aki nem gyogyszerrek kezelne ha kell adni valamit.
    Mijolvagyunk babazunk.Miujsag veled?

    Udvozlettel Ildiko.

    • Főszerkesztő

      Szia! Köszi, igyekszünk. Kérdésedet továbbítottam az illetékesek felé, hamarost választ kapsz. Jól vagyok, leköt a portál negújulása, és az azzal kapcsolatos teendők… 🙂

  2. Gratulálok!
    Nagyon JÓ a megújult portál!!!!

    üdvözlettel köszönettel: mé

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*