A rászajánák a hagyomány szerint  az Ajurvéda orvoslásban  fiatalító  és kiegyensúlyozó  szerepet töltenek be. Az egyik ilyen, idõközben sok kutatás tárgyát képezõ és világszerte elterjedt  növényi készítmény a Maharishi Amrit Kalas mely gyümölcsök, gyógynövények és ásványi anyagok keverékébõl készül. Kétféle alakban kapható: lekvárként és tablettaként.

A halhatatlanság edénye

Balraj MaharshiAz Amrit Kalas kifejezés annyit tesz: a halhatatlanság edénye. Receptje visszanyúlik egészen az Ajurvéda eredetéig, amikor fiatalító és teljesítménynövelõ hatásáról vált híressé. Hatásának egy része sajnos elveszett az évezredek során, ugyanis egy fontos összetevõje, a Himalája dús erdeiben termõ egyik gyógynövény nem volt többé fellelhetõ. Dr. Balraj Maharshi, India egyik legtekintélyesebb Ajurvéda szakértõje, hazája növényvilágának alapos ismerõje, néhány évvel ezelõtt kiegészítette a receptet, miután újra felfedezte az elveszettnek hitt gyógynövényt. Ma a Maharishi Amrit Kalas táplálék-kiegészítõnek számít, mely kivételesen nagy hatással bír testre és elmére egyaránt.

Az Amrit Kalas és a szabad gyökök

Dr hari Sharma és könyveDr. Hari Sharma, az Ohio Állami Egyetem patológiaprofesszora az Amrit Kalas, más rászajánák és ajurvédikus gyógymódok kutatója, vizsgálatait a világ egyik vezetõ szabad gyökökkel foglalkozó tudósával, a tokiói Niva professzorral együtt végezte. Közös kutatásaik meglepõ eredményekkel szolgáltak. Az Amrit Kalas egyik legfigyelemreméltóbb tulajdonsága az, hogy szinte hihetetlen mennyiségben és gyorsasággal képes semlegesíteni a szabad gyököket, és így megóvni a szervezetet azok káros hatásaitól. Hatékonyabbnak bizonyult, mint bármely más eddig ismert szabad gyök semlegesítõ.

Ezerszer hatékonyabb az A, C és E vitaminnál

Több mint ötszáz különbözõ vitamint, enzimet, kémiai és természetes anyagot vizsgáltak meg ebbõl a szempontból. Az A, C és E vitaminnál, amelyek a modern orvostudomány szerint a leghatékonyabb szabad gyök semlegesítõk, az Amrit Kalas ezerszer hatékonyabb. Más szavakkal: ha C vagy E vitaminnal szeretnénk olyan hatást elérni, mint az Amrit Kalassal, ezerszer annyi vitamint kellene bevennünk, mint a megszokott adag.

Melyek az Amrit Kalas hatóanyagai?

Ennek a kérdésnek a megválaszolásához segítségül kell hívnunk a természet végtelen bölcsességét. Az egész köztudottan több, mint alkotórészeinek összessége. A valódi titok minden ajurvédikus készítmény — és így az Amrit Kalas — esetében a megfelelõ gyógynövények és más hozzávalók kiválsztásában, valamint megfelelõ kombinációjában rejlik. Néhány hatóanyag titkát már sikerült megfejteni. Az Amrit Kalas tartalmaz C és E vitamint, valamint béta-karotint (ami az A vitamin képzéséhez elengedhetetlen), méghozzá mindezt természetes formában. A lekvár alapja ghí (tisztított vaj), így tartalmazza annak hatóanyagait is, például olajat és zsírsavakat, melyek a zsírban oldódó vitaminok szállításában és a sejtalkotók felépítésében játszanak szerepet. A készítmény összetételébõl adódóan sokféle ásványi anyag és nyomelem is megtalálható az Amrit Kalasban.

Milyen hatásai vannak az Amrit Kalasnak?

Több mint ötven kutatócsoport vizsgálta az elmúlt években az Amrit Kalas tulajdonságait; negyvennél több tanulmány jelent meg a készítmény hatásairól. A rászajána egyik leglényegesebb funkciója az immunrendszer erõsítése. Ez mind az állatokon, mind az embereken végzett kísérletek alátámasztották. Rendszeres szedésével megelõzhetõk a fertõzõ betegségek, csökken az allergiára valóhajlam, nõ az általános teljesítõ- és ellenállóképesség. Érdekes, hogy az Amrit Kalas a vérlemezkék (tombociták) összetapadását, vagyis a trombózist is megakadályozza. Ugyanezen hatás elérésére a modern orvostudomány Aszpirint használ, aminek sajnos mellékhatásai vannak. Az Amrit Kalas a káros kémiai anyagok ellen is védelmet nyújt, mivel semlegesíti azok szabad gyökökre gyakorolt hatását. A fiatalító hatást is sikerült bebizonyítani: az Amrit Kalast szedõ kísérleti személyeknél lelassultak az öregedésre jellemzõ folyamatok.

A rák és a trombózis hatékony gyógyítása mellékhatások nélkül

Megállapították, hogy az Amrit Kalas képes kijavítani a DNS hibáit. A rákos sejtek abban a folyadékban, amelyhez Amrit Kalast adtak, egészséges sejtekké alakultak vissza. Meglepõ eredmény ez, hiszen az elfajzott sejtek visszaalakulását semmilyen más esetben nem figyelték meg. Az Amrit Kalas tehát aktiválja a sejtek önjavító enzimeit. Mindeme páratlan hatások mellett a készítménynek még nagy mennyiségben sincs mellékhatása.
Dr. Hari Sharma professzor egyik legeredményesebb kutatása során hatékony karciogén adagolásával emlõrákot idézett elõ patkányokban. Az állatok egyik csoportjának ezek után Amrit Kalast adott, a másik csoportnak viszont nem. A két csoport között jelentõs különbség volt: a kontrollpatkányoknál négyszer annyi állatban fejlõdött ki emlõrák, mint az Amrit Kalassal kezeltek esetében (60 százalék a 14 százalékkal szemben).
A következõ fázisban a rákos patkányokat Amrit Kalassal kezdték etetni, hogy lássák, változnak-e a daganatok. Az állatok 60 százalékánál csökkentek vagy teljesen eltûntek a daganatok. További tanulmányok is megerõsítették e drámai eredményt.
Sharma professzor  azt is megfigyelte, hogy az Amrit Kalas gátolja az agyvérzéssel és a szívinfarktussal összefüggésbe hozható abnormális vérrögképzõdést. Oly módon teszi ezt, hogy megelõzi a vérben a trombociták csoportosulását vagy kapcsolodását. A trombociták azok a sejtek, amelyek közvetlenül felelõsek a vér rögösödéséért, azért a funkcióért, amely a szívbetegség korai szakaszában meghibásodik. Az artéria falain belüli parányi sebek vonzzák a trombocitákat, amelyek az ertéria szövetébe behatolnak, és vérlemezkét kezdenek felépíteni. Ha ez a folyamat az egyik szívkoszorúérben történik, ennek eredménye idõvel szívinfarktus lesz.
A gyógyászat rutinszerûen különbözõ vérhígítókra hagyatkozik a trombocita-felgyülemlés megállítására. Pédául háztartási Aszpirint írnak fel szívinfarktusos betegeknek a második roham megelõzésére. De ismeretes, hogy az Aszpirinnek mellékhatásai is vannak, többek között a gyomorvérzés, amely a vér hígulásának közvetlen eredménye, és ha 40 év alatti emberek naponta aszpirint szednek, az néhány tanulmány szerint agyvérzéshez vezethet, amely éppen úgy halálos lehet, mint a szívroham.
Az Amrit Kalast górcsövekben vizsgálva (az állatkísérleti szakasz elõtt) Dr. Sharma arra az eredményre jutott, hogy gátolja a vér rögösödését, amelyet az antagonisták széles skálája okoz, beleértve a véralvadással kapcsolatba hozható epinephrint, mely a stressz hatására felszabaduló hormon. E szelektivitás nagyon fontos, mivel a "jó" véralvadási folyamat, amely a sebek gyógyulásához szükséges, érintetlen marad, míg a "rossz" véralvadás, amely a vérrögök kialakulásával kapcsolatos, megelõzhetõ.


[TM és az orvosi ellátás csökkenése]
[TM és a magas vérnyomás csökkenése]
[
TM és az álmatlanság csökkenése]
[TM és az asztma csökkenése]
[600 kutatás a TM-rõl]